Καθημερινός αγώνας από τους πολύτεκνους Ροδόπης | xronos.gr
ΠΕΡΙΠΟΥ 1.850 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Καθημερινός αγώνας από τους πολύτεκνους Ροδόπης

07/11/18 - 10:00

Έκκληση στην τοπική κοινωνία κι όχι μόνο, να στηρίξουν τον σύλλογο, με ειδικές προσφορές για οικογένειες πολυτέκνων

Οικονομική κρίση και μία Ελλάδα που χρόνο με τον χρόνο γερνάει και περισσότερο. Αυτός είναι ο "χάρτης" στον οποίο ζουν οι σημερινές πολύτεκνες οικογένειες ανά την επικράτεια, οι οποίες δυστυχώς, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο μειώνονται. Η μείωση των πολύτεκνων είναι λογική, αν αναλογιστούμε τις οικονομικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μία οικογένεια με τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά, αλλά και την έλλειψη κινήτρου (πχ γενναίες κρατικές επιδοτήσεις) για να έχει μία οικογένεια τόσα παιδιά. Έρευνες μάλιστα αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είναι πλέον διστακτικοί όχι μόνο στο να κάνουν τέταρτο ή πέμπτο παιδί, αλλά στο να κάνουν πρώτο ή δεύτερο.


1.850 πολύτεκνες οικογένειες στη Ροδόπη
Σήμερα 1.850  είναι περίπου οι πολύτεκνες οικογένειες στο νομό Ροδόπης, κατά την εκτίμηση της προέδρου του συλλόγου πολυτέκνων Ροδόπης Αγγελικής Τσουκάτου. "Θέλουμε τα μέλη μας να καταλάβουν, ότι έχουμε τη διάθεση να τους βοηθήσουμε γι' αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι' αυτούς", λέει, εξηγώντας ότι μπορεί οι πολύτεκνες οικογένειες στο νομό να είναι περί των 1.850, περί των 600 όμως είναι οι ενεργές. Ο σύλλογος πάντως κατατοπίζει τον κόσμο "και του δίνουμε κάποια έγγραφα", όπως εξηγεί η πρόεδρος, "ώστε να ξέρουν ποια είναι τα δικαιώματά τους, γιατί πολλοί δεν τα γνωρίζουν - για παράδειγμα πρόσφατα υπήρχε οικογένεια που θα πήγαινε το παιδί της φαντάρος και δεν ήξερε πως θα έκανε μειωμένη θητεία".

Η πραγματικότητα, ιδίως η οικονομική, είναι πάντως δύσκολη για όλους μας, πόσω δε μάλλον για μία πολυμελή οικογένεια. "Η οικονομία των πολυτέκνων έχει καταντήσει δύσκολη, όλοι έχουν πρόβλημα", παραδέχεται η πρόεδρος που λέει, ότι για να κάνει τη σήμερον ημέρα ένα ζευγάρι τόσα παιδιά "θα πρέπει να το έχει σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά και να πιστεύει πολύ στον θεσμό της οικογένειας". Η κα Τσουκάτου διαπιστώνει κι αυτή με την σειρά της πως "η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα μας χτυπάει καμπανάκι κινδύνου", εκτιμώντας πως "θα είμαστε πολύ λιγότεροι στο μέλλον".


Άνοιγμα σε φορείς της Ροδόπης
Την ίδια ώρα, ο σύλλογος πολυτέκνων Ροδόπης, κάνει άνοιγμα σε φορείς και όχι μόνο, προκειμένου να επιτύχει προσφορές και μειωμένες τιμές σε παρεχόμενες προς τα μέλη του συλλόγου υπηρεσίες. Έτσι, ήδη έχουν σταλεί επιστολές στον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης και στον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής.

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου έχουν ανταποκριθεί σε πολύ καλό επίπεδο. "Έχουμε εκπτώσεις σε ιδιώτες ιατρούς, ενώ και στις σε εξετάσεις αίματος η κα Ρωμανά μας έχει δώσει πολύ καλές προσφορές. Έχουμε καλύψει το 90% των ιατρών", εξηγεί η πρόεδρος, κάνοντας έκκληση μέσα από τον "Χ" ώστε να συμπληρωθούν, με έναν παιδίατρο κι έναν οδοντίατρο, ειδικότητες που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα.

Τρεις επιχειρηματίες - μέλη του Εμπορικού Συλλόγου έχουν ανταποκριθεί, μέχρι στιγμής. Πρόκειται για ένα σούπερ-μάρκετ, ένα κατάστημα ποδηλατών κι ένα κατάστημα εμπορίας χαλιών, γι' αυτό και η κα Τσουκάτου ευελπιστεί στην ανταπόκριση περισσότερων επιχειρηματιών της περιοχής.

Σημαντική είναι η ανταπόκριση φροντιστηρίων ξένων γλωσσών της περιοχής, που κατά μαρτυρία του συλλόγου, έχουν κάνει πολύ καλές προσφορές στα μέλη του, ενώ ο σύλλογος αναμένει καλύτερη ανταπόκριση από τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης του νομού. "Του χρόνου ελπίζω ότι θα είμαστε ακόμη πιο δυναμικοί σε προσφορές", ευελπιστεί η κα Τσουκάτου, επισημαίνοντας πως "θα κάνουμε κι άλλες επαφές, γιατί οποιαδήποτε έκπτωση σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ρούχα είναι κάτι που το θέλουμε και χρειάζεται να γίνεται". Τέλος, κατά διαστήματα υπάρχει βοήθεια από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμου Κομοτηνής δια του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Σωτηρακόπουλου.


Συγκέντρωση ειδών στα γραφεία του Συλλόγου
Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια που γίνεται καθημερινά στα γραφεία του συλλόγου, επί της Βασιλέως Παύλου (πάνω από το Sultan Tepe). Τα γραφεία είναι ανοιχτά καθημερινές και ώρες 9:00 με 13:00, τις Πέμπτες και απόγευμα ώρες 18:00 με 20:00. Εκεί, συγκεντρώνονται ρούχα και η πρωτοβουλία πάει ήδη πολύ καλά, όπως μας λέει η πρόεδρος, ιδίως στα παιδικά ρούχα, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση, δεδομένης και της ανάπτυξης των παιδιών. Μπορείτε να προσφέρετε κι εσείς διάφορα ρούχα, ενώ δεκτές είναι και οι προσφορές ειδών, όπως καρότσια κι ό,τι άλλο κρίνετε πως μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μία οικογένεια.

Πάντως, στόχος είναι ο σύλλογος να μετακινηθεί σε κάποιο χώρο σε ισόγειο, και υπάρχει τέτοιο αίτημα προς τον Δήμο Κομοτηνής. Η μετακόμιση, σύμφωνα με τους ανθρώπους του συλλόγου, είναι σκόπιμο να γίνει, ώστε τα γραφεία να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία και πιο εύκολα προσβάσιμα σε ηλικιωμένους και γυναίκες με βρέφη.


Με σημαντική συμμετοχή η γιορτή πολυτέκνων φέτος
Φέτος, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, τα μέλη του συλλόγου πολυτέκνων Ροδόπης τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Τερέντιο και Νεονίλλη, τους συζύγους και τα παιδιά τους. Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας, ενώ μετά τη λειτουργία ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού. 

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από το παρελθόν, κάτι που χαροποίησε το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. 

Ο σύλλογος ευχαρίστησε τον κο Ζακώνη της ομώνυμης εταιρίας χονδρικού και λιανικού εμπορίου ποτών και τον Ιωάννη Τσακμάκη ιδιοκτήτη των αρτοποιείων Καρβέλι, για τις εθελοντικές τους προσφορές στην εκδήλωση.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr