Μαθητές και φορείς στις Σάπες αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό των σχολείων ως δυσπρόσιτων | xronos.gr
ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ

Μαθητές και φορείς στις Σάπες αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό των σχολείων ως δυσπρόσιτων

19/10/18 - 10:00

Με τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα άνθρωποι της περιοχής - στη Βουλή φέρνει το ζήτημα ο Ιλχάν Αχμέτ με επίκαιρη επερώτηση

Αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό των σχολείων ως δυσπρόσιτων στις Σάπες, στον απόηχο της υπουργικής απόφασης με την οποία παραμένει μόνο το Γυμνάσιο της Οργάνης στο νομό Ροδόπης υπό τον χαρακτηρισμό του ως δυσπρόσιτου. Γι' αυτό το λόγο, το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου, μαθητές του διαπολιτισμικού Γυμνασίου και διαπολιτισμικού Λυκείου Σαπών, με την στήριξη της ΕΛΜΕ Ροδόπης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία διαμαρτυρίας, με αφετηρία τα σχολεία τους και τερματισμό στο δημαρχείο. Με σύνθημα "όχι στην υποβάθμιση" οι μαθητές διατράνωσαν το αίτημα ότι τυχόν αποχαρακτηρισμός των σχολείων τους από δυσπρόσιτα μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τους ίδιους, τους γονείς τους κι εντέλει για την περιοχή.


Μ. Βασιλειάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η υπουργική απόφαση
Μπροστάρης σε όλες τις διαμαρτυρίες για τα δυσπρόσιτα όλου του νομού, από την αρχή της χρονιάς, είναι ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης. "Η στήριξη από το ΔΣ της ΕΛΜΕ ήταν δεδομένη σε αυτά τα παιδιά που πραγματοποίησαν μία καταπληκτική και δημοκρατική πορεία. Τα παιδιά δεν σκέφτηκαν να κάνουν αποχή από την πρώτη ώρα, αν και θα μπορούσαν, αλλά από την έκτη ώρα ενώ τα παιδιά του Λυκείου αποφάσισαν αποχή από την πέμπτη ώρα και μετά. Αυτό είναι υπέρ τους, αποδεικνύει ότι ξέρουν τι ζητάνε", δήλωσε στον "Χ" λίγο μετά την πορεία, για να σημειώσει πως "θα το δουν (σ.σ. το αρνητικό) πρώτα τα παιδιά, ύστερα οι γονείς τους και μετά η κοινωνία. Χάνουν πολλά τα παιδιά, ειδικά όσα θέλουν να σπουδάσουν ιατρικές και παραϊατρικές επιστήμες". 

Επεσήμανε μάλιστα ο κος Βασιλειάδης πως "σαν ΕΛΜΕ Ροδόπης εδώ και δύο χρόνια κρατάμε το ζήτημα στην επικαιρότητα κι έχουμε ενημερώσει τους δημάρχους της Ροδόπης", ενώ δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς "πριν δύο εβδομάδες οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας αφήνουν παράθυρο ανοιχτό για να αλλάξει ο χαρακτηρισμός και είπε ότι πρέπει να το ξαναδούμε".


Γ. Σταυρίδης: Δεν θέλουμε άλλη υποβάθμιση στις Σάπες
Το γεγονός ότι ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών στηρίζει τα δίκαια αιτήματα, όπως τα χαρακτήρισε, των παιδιών, ανέδειξε ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης, όταν οι μαθητές τον επισκέφτηκαν. Ο δήμαρχος είπε στον "Χ": "Η στήριξη του Δήμου ξεκίνησε πριν οκτώ με δέκα μήνες, όταν ξεκίνησε το ζήτημα του αποχαρακτηρισμού των δυσπρόσιτων σχολείων. Τότε, μαζί με την ΕΛΜΕ και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, είχαμε κάνει κινήσεις", και θύμισε πως "πέρσι, όταν είχε έρθει ο πρωθυπουργός στην Κομοτηνή, είχε υπάρξει βεβαίωση ότι στο θέμα θα δινόταν λύση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι", σημειώνοντας επίσης πως υπάρχει αναλυτική επιστολή για τους λόγους που δεν πρέπει να γίνει ο αποχαρακτηρισμός στο γραφείο του υπουργού Παιδείας. 

Αναφορικά με το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, σημείωσε πως "ζήτησα να γίνει μία διαβούλευση με όλους τους φορείς της πόλης, για να δούμε τι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουμε. Η ανησυχία μας είναι μεγάλη, γιατί δεν θέλουμε άλλη υποβάθμιση στον Δήμο μας", αλλά διευκρίνισε και πως "την ίδια ώρα - κι αυτό το είπα στα παιδιά - δεν θα ήθελα να δω τα σχολεία να κλείνουν. Η δουλειά των παιδιών είναι τα μαθήματά τους". Τέλος, ζήτησε "να αρθεί ο αποχαρακτηρισμός" και είπε: "Εμείς κάνουμε όλες τις προσπάθειες, αλλά οι υπεύθυνοι κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους".


Ντ. Χαριτόπουλος: Μεγάλο πλήγμα για τις Σάπες ο αποχαρακτηρισμός
Με μία αναδρομή ξεκίνησε την τοποθέτησή του στον "Χ" ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Μαρωνείας - Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. "Τα σχολεία στις Σάπες χαρακτηρίστηκαν ως δυσπρόσιτα το 1996 με υπουργική απόφαση, λόγω των δυσχερειών στον τρόπο λειτουργίας τους, που αφορά στις ιδιαιτερότητες που επικρατούν λόγω της πολυγλωσσίας κι άλλων χαρακτηριστικών της περιοχής", είπε και πρόσθεσε "τότε μας έλυσαν ένα πρόβλημα, με την πληρότητα στους καθηγητές (γιατί η μοριοδότηση που δίνουν τα δυσπρόσιτα σχολεία στους καθηγητές είναι ένα δέλεαρ), αλλά και με ολιγομελή τμήματα και με τμήματα για τις πανελλαδικές".

Ο κος Χαριτόπουλος κατηγόρησε πως "ο αποχαρακτηρισμός τους είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον τόπο, που πρέπει να το αναθεωρήσει ο υπουργός Παιδείας", κι εξέφρασε την πεποίθηση "ότι ο κος Γαβρόγλου δεν ενημερώθηκε σωστά, γιατί έπρεπε να γίνουν άλλου είδους κινητοποιήσεις, θα έπρεπε από νωρίς να παρθεί μία πρωτοβουλία από την τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι μαζί σε ένα ραντεβού στο υπουργείο να εξηγούσαν το ζήτημα στον κο Γαβρόγλου". Θύμισε μάλιστα ότι "ως δημοτική παράταξη στις 3 Σεπτεμβρίου είχαμε στείλει επιστολή στον κο Γαβρόγλου", ενώ εξέφρασε και το επιχείρημα πως "οι κινητοποιήσεις πλέον, σε τοπικό επίπεδο, είναι κάπως αργά. Πρέπει να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο με την υποστήριξη όλων και για όλα τα σχολεία του νομού Ροδόπης".


Στη Βουλή μέσω Ιλχάν Αχμέτ το ζήτημα
Χθες επίσης, εκτός από την πορεία, ενημερωθήκαμε πως το ζήτημα αναμένεται να φτάσει και στην ελληνική Βουλή, με σχετική επερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. "Οι ανακολουθίες του υπουργού Παιδείας φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο-Λύκειο Σαπών, το οποίο σήμερα αναστέλλει την λειτουργία του γι' αυτό τον λόγο", αναφέρει ο βουλευτής, ο οποίος επικαλείται τα πρακτικά της Βουλής από την συζήτηση της τότε επίκαιρης ερώτησης τον Ιούνιο του 2017, όπου ο κος Γαβρόγλου είχε δεσμευτεί ότι τα σχολεία της Θράκης δεν θα θιγούν από το καθεστώς των επαναμοριοδοτήσεων και δεν θα εκπέσουν από την κατηγορία των "δυσπρόσιτων", γεγονός που μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην συνέχιση της ομαλής τους λειτουργίας.

"Ο αποχαρακτηρισμός από την κατηγορία των «δυσπρόσιτων», σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων της Π.Ε. Ροδόπης, συνιστά μέγιστη απειλή για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους". Αυτό είναι το θέμα της επερώτησης του βουλευτή, ο οποίος θίγει λάθος πολιτικό σχεδιασμό, ήτοι: "Μέχρι σήμερα, στην κατηγορία των «δυσπρόσιτων σχολείων» εντάσσονταν και οι σχολικές μονάδες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδιαιτέρως έντονα, πιεστικά, δυσεπίλυτα, με διάρκεια στον χρόνο και κατεξοχήν σύνθετα, όπως το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και το Διαπολιτισμικό Γενικό Λύκειο Σαπών.

Όμως, από την έως τώρα αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των κατά τόπους σχολικών μονάδων εμφανίζεται ως κύριο κριτήριο κατάταξης των διαφόρων σχολικών μονάδων η απόσταση από αστικά/διοικητικά κέντρα ή η δυσκολία πρόσβασης σε αυτά", κι εξηγεί ότι κατ' αυτό τον τρόπο αποχαρακτηρίζονται από δυσπρόσιτα τα σχολεία των Σαπών, για να αναδείξει την σύνθεση του πληθυσμού των Σαπών, την προέλευση των μαθητών από 40 χωριά των γύρω περιοχών όχι δηλαδή μόνο από την κωμόπολη, το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, τον έντονο αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής καθώς και την υψηλή φτώχεια στις Σάπες.

Ο κος Ιλχάν αναφέρεται και ευθέως στον υπουργό Παιδείας, στον οποίο λέει "κε υπουργέ, τον Ιούνιο του 2017 είχατε δεσμευτεί προσωπικά απαντώντας σε δική μου επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια για την απόφαση σας περί εξαίρεσης της Θράκης από την λογική των επαναμοριοδοτήσεων σχολικών μονάδων, εξαιτίας ακριβώς των ιδιαίτερων κοινωνικών και εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει η περιοχή μας".


Τα ερωτήματα του βουλευτή: 

  • Διερωτώμαι τι άλλαξε στην πορεία που σας ανάγκασε να αναιρέσετε με τόσο θεμελιώδη τρόπο εκείνη την δέσμευση σας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας για τα δυσπρόσιτα σχολεία της Θράκης;
     
  • Αναγνωρίζετε εντέλει ότι η θέσπιση κριτηρίων επαναμοριοδοτήσεων με μηχανιστικό τρόπο και χωρίς τις δέουσες κοινωνικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που επιβάλουν περιπτώσεις σχολικών μονάδων, όπως για παράδειγμα είναι το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο Σαπών, μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους σε περιοχές που τόσο πολύ τα χρειάζονται;
     
  • Θα συνεχίσουν σχολεία με ειδικά χαρακτηριστικά που λειτουργούν σε περιβάλλοντα με σύνθετα κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα να κατατάσσονται στην κατηγορία των δυσπρόσιτων ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και η εκπαιδευτική βιωσιμότητά τους;

 
Την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο
Την επομένη εβδομάδα πάντως ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης και ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, κατά πάσα πιθανότητα την 24/10 ημέρα Τετάρτη, θα μεταβούν στην Αθήνα. Εκεί, σύμφωνα με τον κο Βασιλειάδη θα συναντήσουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κο Γεωργαντά. Ο κος Γεωργαντάς είναι νέο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας, καθώς ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Σεπτεμβρίου, κι αναμένεται να μεταβιβάσει τα αιτήματα στον υπουργό. Το κατά πόσο βέβαια μπορεί η απόφαση να αλλάξει ή ο υπουργός έχει διαμορφώσει τελική γνώμη, αναμένουμε να το δούμε τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr