Ν. Ροδόπης: Αιμοδοτούν ζωή 2.000 ενεργοί εθελοντές | xronos.gr
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΙΜΑ

Ν. Ροδόπης: Αιμοδοτούν ζωή 2.000 ενεργοί εθελοντές

14/09/18 - 10:00

Κων. Δημητρακόπουλος: Η Θράκη δίνει το 1/3 του πανελλήνιου εθελοντικού αίματος

Προσοχή! Ανάγκη για αίμα! Το μήνυμα σύντομο αλλά εξαιρετικά επείγον. Το δημοσιοποιεί ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Ροδόπης και αμέσως βρίσκει ανταπόκριση μεταξύ των μελών του. Περίπου 2.000 ενεργοί εθελοντές αιμοδοτούν ζωή. Είναι αυτοί που ανταποκρίνονται στις επείγουσες κλήσεις που κοινοποιεί τακτικά ο τοπικός σύλλογος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προσφέρουν το αίμα τους στις τακτικές αιμοδοσίες, με αποτέλεσμα η Θράκη να δίνει σήμερα το 1/3 του πανελλήνιου εθελοντικού αίματος. Το παραπάνω στοιχείο παραθέτει στον "Χ" ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ροδόπης Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος για να καταδείξει την προσφορά αίματος στην περιοχή.  

"Το αίμα δεν αγοράζεται ούτε πουλιέται, δίνεται μόνο από τον ένα άνθρωπο στον πάσχοντα. Πρέπει όλοι συνειδητά να γίνουμε αιμοδότες να δίνουμε δυο φορές το χρόνο γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχείς. Έτσι θα μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και όχι να εισάγουμε από το εξωτερικό", σημειώνει ο κος Δημητρακόπουλος και εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσφορά αίματος στην Κομοτηνή και ευρύτερα στη Θράκη. "Υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου, η Θράκη δίνει το 1/3 του πανελλήνιου εθελοντικού αίματος, είμαστε πολύ καλά αλλά αυτό πρέπει να γίνεται παντού". 

Κάτι άλλο που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο των αιμοδοτών "είναι να συνδεθούν ηλεκτρονικά όλα τα νοσοκομεία μεταξύ τους, ώστε ανά πάσα στιγμή το υπουργείο Υγείας να μπορεί να έχει γνώση του τι ανάγκες αίματος υπάρχουν και τι μονάδες υπάρχουν για να μπορεί να κατανέμεται. Δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα παροχής αίματος, όσο διαχείρισης". 

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου στις επείγουσες κλήσεις που κάνει ο σύλλογος για να βρεθεί αίμα κατά διαστήματα "υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο" επιβεβαιώνει ο κος Δημητρακόπουλος και προσθέτει "έτσι και αλλιώς  όλο το χρόνο οι εθελοντές μας πάνε και δίνουν αίμα τακτικά, αλλά κάποια στιγμή που θα χρειαστεί μια έκτακτη ανάγκη ειδοποιείται ο σύλλογος οπότε καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες". Σήμερα ο σύλλογος έχει εγγεγραμμένα γύρω στα 2.000 άτομα, ενεργούς εθελοντές αιμοδότες. 

Στο ερώτημα πως μπορούν να κινητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι πανελλαδικά και να προσφέρουν το αίμα τους, ο κος Δημητρακόπουλος έχει απάντηση "αυτό που γίνεται στην πόλη μας, όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συμπαρίστανται στο σύλλογο, βοηθούν και ενημερώνουν τον κόσμο, αυτό πρέπει να το κάνουν συνεχώς τα μεγάλα κανάλια της Αθήνας, έτσι ώστε να υπάρχει μια παρακίνηση και οι άνθρωποι να δίνουν αίμα. Στην τραγωδία με το Μάτι υπήρχε αθρόα προσέλευση, επειδή υπήρχε ενημέρωση. Κάντε το μια φορά το μήνα, να ενημερώνετε τον κόσμο τακτικά". 

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη συλλογή και μετάγγιση αίματος στη χώρα το διάστημα 23/7/2018 έως 23/8/2018 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2017, δείχνουν ότι φέτος είχαμε αύξηση των αιμοδοτήσεων κατά 7.500. Το ένα τρίτο των αιμοδοτών ήταν αιμοδότες πρώτης φοράς, 32% περισσότεροι από πέρσι, στους οποίους και οφείλεται η αύξηση των αιμοδοτήσεων. Η αύξηση των εθελοντικών αιμοδοτήσεων ήταν 31% συγκριτικά με την περσινή περίοδο, ενώ οι εθελοντές πρώτης φοράς τριπλασιάσθηκαν και ήταν περίπου 6.000 νέοι αιμοδότες. Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ο υπερτριπλασιαμός των εθελοντών ηλικίας 18 έως 30 ετών που αιμοδότησαν για πρώτη φορά και ήταν 4.168, παρουσιάζοντας αύξηση 71% σε σχέση με πέρσι.

Οι μεταγγίσεις των Νοσοκομείων ήταν αυξημένες κατά 9% σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο. Ένα συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι στις στιγμές κρίσης οι συμπολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, μας δείχνουν την ευαισθησία τους και την αλληλεγγύη τους κι αυτό αποτελεί ελπίδα για το μέλλον.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr