Πάνω από 130 παιδιά της Ροδόπης έκαναν Πάσχα χάρη στα Παιδικά Χωριά SOS | xronos.gr
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Πάνω από 130 παιδιά της Ροδόπης έκαναν Πάσχα χάρη στα Παιδικά Χωριά SOS

30/04/19 - 15:29

Φελίνα Καζάκου, πρόεδρος Τοπικής Διοικούσας: "Προσπαθούμε διαχρονικά να στηρίζουμε τις οικογένειες της Ροδόπης, ευχαριστώ από καρδιάς όσους βοηθούν στο έργο των Παιδικών Χωριών SOS"

Από το 2012 μέχρι σήμερα πάνω από 350 οικογένειες με περισσότερα από 500 παιδιά έχουν βρει την απαραίτητη στήριξη σε δύσκολες εποχές, καθημερινά και  αθόρυβα, από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, που λειτουργεί από το 2012, και πλέον και από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Σαπών, που λειτουργεί από το 2017.

Την συλλογική προσπάθεια προτάσσει η Φελίνα Καζάκου
Από την αρχή και λίγο ...νωρίτερα, παρούσα δήλωσε η Φελίνα Καζάκου, που μαζί με δραστήριες συμπολίτισσές μας αρχικά οραματίστηκαν την δημιουργία δομών πρώτα σε Κομοτηνή και μετά σε Σάπες, και κατόπιν στήριξαν το όραμα όταν αυτό έγινε πράξη.

"Υπήρξε μία ομάδα η οποία υποστήριξε από το 2006 τη δημιουργία του Παιδικού Χωριού SOS στην Αλεξανδρούπολη, και μετά ενισχύθηκε επιπλέον με πολίτες από την Κομοτηνή, προκειμένου να δημιουργήσουμε το κέντρο της Κομοτηνής", λέει στον "Χ" η κα Καζάκου, η οποία αρχικά δρούσε ως αντιπρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής, ενώ πλέον διατηρεί τα αξιώματα της προέδρου της Τοπικής Διοικούσας και μέλους της Γενικής Συνέλευσης των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. Αλλά δεν θέλει να πάρει τα εύσημα, δείχνοντας την ολότητα: "Δεν μπορώ να περιγράψω σε λόγια το πόσο σημαντικό είναι το έργο όλης της Τοπικής Διοικούσας, σε Κομοτηνή και Σάπες. Είναι μία ομάδα αποτελούμενη από επτά κυρίες, πιστές στο όραμα των Παιδικών Χωριών εδώ και επτά χρόνια, παθιασμένες για το έργο που επιτελείται εδώ. Η δουλειά είναι συλλογική, όχι ατομική...".

Η προσφορά προέρχεται και μπολιάζει στην κοινωνία της Ροδόπης
"Από τα δώδεκα Κέντρα Στήριξης που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα δύο πλέον είναι στην Ροδόπη, σε Κομοτηνή και Σάπες. Αυτό μπορεί ο καθένας να το αξιολογήσει από την δική του οπτική πλευρά". Με αυτά τα λόγια η κα Καζάκου αναδεικνύει την διπλή προσφορά των SOS στο ν. Ροδόπης και το πως αυτή συγκρίνεται αριθμητικά με την γεωγραφική κατανομή των Κέντρων Στήριξης ανά την Ελλάδα. "Σκοπός μας είναι η προσπάθεια να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο προς όφελος της κοινωνίας μας, των ανθρώπων της Ροδόπης που προσπαθούμε διαχρονικά να στηρίξουμε", προσθέτει η κα Καζάκου.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει όμως, όπως διαμηνύει, χωρίς την διαχρονική στήριξη των ανθρώπων της τοπικής κι όχι μόνο κοινωνίας. "Η στήριξη των πολιτών είναι μεγάλη, τους ευχαριστώ από καρδιάς", λέει πολλές φορές στο πλαίσιο της συνέντευξης η κα Καζάκου, κάτι που την γεμίζει "χαρά και συγκίνηση". Μνημονεύει πρώτα και κύρια την δωρεά της οικογένειας Εμμανουηλίδη, που παραχώρησε την κυριότητα των κτιρίων στα οποία στεγάζονται οι δομές του Κέντρου στην Κομοτηνή. Από τότε μέχρι και το 2017 περίπου τη λειτουργία του Κέντρου ανέλαβε πλήρως το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επικουρικά προσθέτονταν οι τοπικές και λοιπές δωρεές. Μετά τη λήξη της δωρεάς, ήταν "ένα στοίχημα να καταφέρναμε όχι απλώς να το λειτουργήσουμε μόνοι μας, αλλά να το ενισχύουμε με νέες υπηρεσίες". Κι αυτό το κατάφεραν, χάρη στο τρέξιμο της Τοπικής Διοικούσας και χάρη στην ανταπόκριση των τοπικών κι όχι μόνο ομίλων, επαγγελματιών, ιδιωτών, με επώνυμες ή ανώνυμες, συλλογικές ή ατομικές, δωρεές πάσης φύσεως.

Από τα τέλη του 2017 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Σαπών, σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών. Λειτουργεί χάρη στην γενναία δωρεά της Pharmathen που διατηρεί εργοστάσιο στην Βιοτεχνικό Πάρκο Σαπών. Και στις δύο δομές παρέχεται ένα πλήθος υπηρεσιών, μέσα από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό, λογοπεδικό, εξειδικευμένους συνεργάτες, και μέσα από δράσεις κοινωνικές ή δημιουργικής απασχόλησης, μεταξύ άλλων.

Πάσχα χάρη στα Παιδικά Χωριά SOS και τους ανθρώπους πίσω από αυτά
Πρωτεύων σκοπός, σύμφωνα με την κα Καζάκου, είναι η προσφορά, αθόρυβα και σε χαμηλούς τόνους. "Θέλουμε να ωφελούνται όσο το δυνατό περισσότερες οικογένειες και παιδιά, πάντα αθόρυβα, με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, τις οικογένειες και τα παιδιά", δηλώνει, γνωστοποιώντας ότι περί των 100 παιδιών σε Κομοτηνή και οικισμούς και 30 παιδιών σε Σάπες και οικισμούς, όπως και οι οικογένειές τους φυσικά, έστρωσαν φέτος πασχαλινό τραπέζι, χωρίς να τους λείψει κάτι, χάρη στην δράση των τοπικών παραρτημάτων Κομοτηνής και Σαπών.

"Για μία ακόμη χρονιά καταφέραμε να χαρίσουμε πολλά χαμόγελα και χαρά στα παιδιά και στις οικογένειες που υποστηρίζονται από τα δύο Κέντρα, Κομοτηνής και Σαπών. Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα με αγάπη, δύναμη και ελπίδα", είναι το ευχαριστώ που μεταφέρει η Φελίνα Καζάκου μέσα από τον "Χ" σε όλους τους συντελεστές.

Συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής
Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είναι διαρκής. Αυτό διαπιστώσαμε με χαρά και στο πλαίσιο της χθεσινής μας επίσκεψης στο Κέντρο της Κομοτηνής. Εκεί συναντήσαμε την πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνή Κλάρα Τζελέπη, να παραδίδει εκ μέρους του Ερυθρού μία σειρά από είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως βρεφικά, προς το Κέντρο. "Χαίρομαι που για ακόμη μία φορά ένας μεγάλος και αναγνωρισμένος φορέας αγκαλιάζει την προσπάθειά μας", είπε στο καλωσόρισμά της η κα Καζάκου, μιλώντας για "διαρκή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, η οποία μας επιτρέπει να ανταπεξέλθουμε στις πολλαπλές ανάγκες".

Από πλευράς της η κα Τζελέπη, μετέφερε κι εκείνη το μήνυμά της στον "Χ". "Τις Άγιες μέρες που ζούμε, ως άνθρωποι που προσφέρουμε με αυταπάρνηση χωρίς αντίκρισμα εκτός από την χαρά που αποκομίζουμε, και λαμβανομένου υπόψη ότι ο Ερυθρός Σταυρός είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ανθρωπιστικός οργανισμός, προσπαθούμε να είμαστε όλοι μας αρωγοί στον συνάνθρωπο", είπε γνωστοποιώντας ότι το περασμένο διάστημα ο Ερυθρός παρέδωσε 30 δέματα σε οικονομικά ευπαθείς οικογένειες της περιοχής, ανώνυμα. Οι δύο πρόεδροι συνομολόγησαν την ανάγκη η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων να συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr