Συνεχίζουν την κατάληψη στην Πολυτεχνική Ξάνθης, διαμαρτυρία στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΔΠΘ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Συνεχίζουν την κατάληψη στην Πολυτεχνική Ξάνθης, διαμαρτυρία στην Κομοτηνή

07/12/18 - 10:00
Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης

Ανέδειξαν ως οξύτατο το πρόβλημα της σίτισης, ζητήματα μεταφοράς και στέγασης

Ανέδειξαν ως οξύτατο το πρόβλημα της σίτισης, διαμαρτυρόμενοι ενώπιον των μελών της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Δεκάδες φοιτητές από την Ξάνθη, όπου η Πολυτεχνική τελεί υπό κατάληψη για δεύτερη εβδομάδα, βρέθηκαν χθες το πρωί στην Κομοτηνή. Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητών, με την συζήτηση μεταξύ των νέων, των πρυτανικών αρχών και των μελών της Συγκλήτου, να έχει διάρκεια πολλών ωρών, αρχής γενομένης από τις 11 το πρωί.

Ενόσω η συζήτηση στη Σύγκλητο συνεχιζόταν ο Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης μέλος του συλλόγου φοιτητών Ξάνθης παρουσίασε στον "Χ" το πλαίσιο αιτημάτων, με κυρίαρχο αυτός της σίτισης. Στην Ξάνθη το προηγούμενο διάστημα έχει αποφασιστεί η μία από τις δύο λέσχες της πόλης να εφαρμόσει τις κάρτες/λίστες σίτισης, αποκλείοντας πολλούς φοιτητές από το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν σίτιση, ενώ όσοι δεν είναι σε αυτές θα πρέπει να πληρώνουν αντίτιμο 2.20 ευρώ για κάθε γεύμα. Επιπλέον, η δεύτερη λέσχη η οποία μέχρι τώρα ήταν υπό την ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, πρόκειται να αλλάξει καθεστώς και θα περάσει σε ιδιώτη στο 100% μετά από εντολή του υπουργείου.

"Είναι κατεύθυνση από το κράτος, επειδή δυσκολεύεται δημοσιονομικά, το κόστος σίτισης να μετακυλύεται στις πλάτες των φοιτητών", τόνισε ο νεαρός φοιτητής.  Για την παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΔΠΘ είπε τα εξής "η Σύγκλητος επειδή είναι το ανώτατο όργανο του πανεπιστημίου, πρέπει να φρενάρει αυτό που πάει να γίνει και να μην επιβληθούν κάρτες σίτισης και λίστες. Γιατί μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχει το επιχείρημα ότι έχουν υψηλά κριτήρια και θα την πάρουν όλοι την κάρτα, όμως εμείς ξέρουμε ότι ήδη δεν την έχουν πάρει όλοι οι φοιτητές και έχει κοπεί κόσμος".

Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία των φοιτητών αναμένεται μετά την αρχή του νέου έτους, αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας και των δύο λεσχών. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό με στόχο την παραχώρησή τους, αποκλειστικά σε ιδιώτη. Η νέα μορφή λειτουργίας της λέσχης εστιών, στα πρότυπα της μέσα (σ.σ. Πανεπιστημιούπολη), έρχεται να επιφέρει λίστες και κάρτες σίτισης, αυστηρότερους ελέγχους, ενώ θα εφαρμοστεί και η πληρωμή αντιτίμου.

Αυτό σημαίνει πως πολλοί από τους φοιτητές που μέχρι τώρα σιτίζονταν στην λέσχη των εστιών, με πρώτους αυτούς των τριών σχολών εκτός πόλης, μπορεί να αποκλειστούν. Μ' αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος όλο και περισσότερα φοιτητικά δικαιώματα να αμφισβητηθούν μεταφέροντας το κόστος των σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Για επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, έκανε λόγο ο νεαρός φοιτητής, παραθέτοντας τα αιτήματα, δηλώνοντας ότι "ο σύλλογος φοιτητών Ξάνθης θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε αυτή η αναδιάρθρωση να μην περάσει. Είναι κάτι που το έχουμε δει να περνάει σε άλλες πόλεις, στα Γιάννενα έχουν φτάσει στο σημείο να υπάρχουν φοιτητικές εστίες με ενοίκιο". 

Οι φοιτητές ανέδειξαν και την προσπάθεια να θιγούν κι άλλα δικαιώματα, όπως αυτό της δωρεάν μεταφοράς, αλλά και της στέγασης σε εστίες. Μάλιστα έθεσαν και ζητήματα  κακών υποδομών των εστιών, μεταφέροντας στην αίθουσα της Συγκλήτου δύο εμφανώς σκουριασμένα καλοριφέρ, που όπως υποστήριξαν χρησιμοποιούνται για την θέρμανση των δωματίων.

Η κατάληψη στην Πολυτεχνική Ξάνθης, όπως ενημέρωσαν φοιτητές, συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. 
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr