Σύσσωμο το Σισμανόγλειο αντιδρά στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης | xronos.gr
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Σύσσωμο το Σισμανόγλειο αντιδρά στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης

16/03/19 - 10:00

Απογοητευμένοι από την προβληματική συνεργασία με την εισαγγελέα δηλώνουν από κοινού διοίκηση και εργαζόμενοι, "εμμονή και εμπάθεια της κας Μελισσάρη" καταγγέλλει ο διοικητής Γ. Φιλιππίδης

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου συγκάλεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής 15/3 διοίκηση και εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής "Σισμανόγλειο". Σε αυτή ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος των εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Κοσμάς Φιλιππίδης παραιτείται από την θέση του. Παραίτηση αναμένεται να υποβάλει - χωρίς να είναι γνωστό αν θα γίνει δεκτή - και ο διοικητής του Σισμανογλείου Γιώργος Φιλιππίδης. Διοίκηση και εργαζόμενοι έχουν συνταχθεί σε κοινό μέτωπο, κατά της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης Κ. Μελισσάρη.

Προτίθεται να παραιτηθεί ο Διοικητής
Το όλο ζήτημα ανέλυσε ο διοικητής του Σισμανογλείου Γιώργος Φιλιππίδης, κατηγορώντας την εισαγγελέα για προβληματική συνεργασία και μη τήρηση των διαδικασιών. "Όσα και να κάναμε, όσες εισαγγελικές της παραγγελίες και να υλοποιούσαμε, όσο καλή θέληση και να επιδεικνύαμε, η εισαγγελέας δεν έβρισκε ποτέ έναν καλό λόγο να πει, όχι φυσικά για μένα, αλλά για το προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο έκανε πολλές υπερβάσεις για να ικανοποιεί ανάγκες που δεν είναι των αρμοδιοτήτων του", είπε ο διοικητής, ο οποίος γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη η εισαγγελέας "κάλεσε κοινωνικούς λειτουργούς από διάφορους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και σε έναν μονόλογό της κατηγορούσε και πάλι το Νοσοκομείο και την Διοίκηση για έλλειψη συνεργασίας μαζί της και για μη εκτέλεση των εισαγγελικών της παραγγελιών".

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο διοικητής γνωστοποίησε ότι προτίθεται να παραιτηθεί, εξηγώντας τους λόγους. "Εν τη απουσία μου έμαθα ότι η κα εισαγγελέας μου πέταξε και το γάντι προτείνοντάς μου επειδή δεν μπορώ να ασκήσω Διοίκηση να παραιτηθώ. Σήμερα λοιπόν σηκώνω το γάντι και απαντώ στην κα Εισαγγελέα ότι την Δευτέρα θα υποβάλλω στο υπουργείο Υγείας την παραίτησή μου (σ.σ. θα πρέπει να γίνει δεκτή).

Όχι όμως επειδή μου το ζήτησε αυτή. Υποβάλλω την παραίτησή μου για όλο το μπούλινγκ που δεχόμαστε, διοίκηση και προσωπικό, εδώ και καιρό χωρίς λόγο και αιτία από την κα εισαγγελέα. Για την εμμονή της και την εμπάθειά της για το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Για την ιδρυματοποίηση των ανηλίκων, αντί να προωθούνται άμεσα σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας και να εφαρμόζεται ο θεσμός της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Γιατί οι αρχές και οι αξίες μου ως κοινωνικός επιστήμονας δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να συμμετάσχω στην παράταση της κακοποίησης απροστάτευτων ανηλίκων που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν από μόνα τους τα δικαιώματά τους. Παιδιά που κακοποιούνται και παραμελούνται στο σπίτι, που έρχονται με ένα περιπολικό στο Νοσοκομείο, που φιλοξενούνται με εισαγγελική παραγγελία σε ένα Νοσοκομείο. Πόσο κακοποίηση να δεχθούν ακόμα επειδή δεν ακολουθούνται σωστά οι διαδικασίες;".

"Υπάρχουν δημόσιες δομές παιδικής προστασίας"
Ο διοικητής, ανέδειξε επίσης ότι "οι ανήλικοι με εισαγγελική της παραγγελία, εφόσον κρίνει ότι πρέπει να απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, θα πρέπει να έρχονται στο Νοσοκομείο μόνο για εξετάσεις και αμέσως μετά να εισάγονται για φιλοξενία στις δημόσιες δομές παιδικής προστασίας της Περιφέρειά μας". 

Πληροφόρησε, ότι στο Νοσοκομείο τα παιδιά ενδέχεται να κολλήσουν ασθένειες, ότι το προσωπικό δεν επαρκεί και δεν είναι αρμόδιο για την πολυήμερη φύλαξη, φροντίδα και προστασία τους, ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μην πάρουν τα νόμιμα ρεπό τους και ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχουν δημόσιες δομές φιλοξενίας αγοριών και κοριτσιών που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον σε Καβάλα και Δράμα. "Της έχω εξηγήσει ότι για όλα αυτά υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης παραμελημένων και κακοποιημένων ανηλίκων, το οποίο εφαρμόζεται σε αρκετές περιφέρειες της χώρας από αρκετές εισαγγελίες και σύντομα θα είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζεται παντού.

Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο. Αν είναι δυνατόν θα πρέπει να έρχονται και να φεύγουν αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα. Είναι κακοποιητικό το περιβάλλον ενός Νοσοκομείου για τους ανηλίκους και μάλιστα για δεύτερη φορά κακοποιητικό", συνέχισε, και κατηγόρησε ότι "ούτε ευθυνόφοβοι είμαστε, ούτε έχουμε σταματήσει ποτέ να κάνουμε υπερβάσεις των καθηκόντων μας, πέρα από τις αρμοδιότητές του Νοσοκομείου, όπως προβλέπονται στον οργανισμό λειτουργίας του και στους νόμους. Φιλοξενήσαμε και φιλοξενούμε, απροστάτευτους ανηλίκους, αστέγους, κακοποιημένους και άλλες ευπαθείς ομάδες". Ευχαρίστησε το προσωπικό για τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύει "δίνοντας και χρήματα από την τσέπη τους" και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που προσφέρουν τον χρόνο τους φιλανθρωπικά.

Καταγγέλλουν την Εισαγγελέα
Ο Διοικητής κατηγόρησε για "συκοφαντία, δυσφήμιση, λάσπη και πόλεμο που έχουμε υποστεί από την κα Μελισσάρη, η οποία στρέφεται συνεχώς κατά του Νοσοκομείου Κομοτηνής", γι' αυτό και όπως είπε "θα υποβάλλουμε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορά και καταγγελία στον προϊστάμενό της. 
Επίσης θα ασκήσουμε κάθε έννομο δικαίωμά μας για την αποκατάσταση της αλήθειας. Δεν είναι δυνατόν δικαστική λειτουργός να καταφέρεται με τέτοιο τρόπο για ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα".

Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες να κρίνουν την δουλειά που γίνεται στο νοσοκομείο της πόλης τα τελευταία χρόνια.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Σισμανογλείου Χασάν Εκρέμ συμφώνησε με τον Διοικητή και μεταξύ άλλων είπε: "Το Νοσοκομείο είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα κι όχι ίδρυμα προστασίας παιδιών ή άλλων ηλικιών πολιτών. Η προϊσταμένη μας αρχή είναι το υπουργείο Υγείας και όχι το υπουργείο Δικαιοσύνης".

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Εργαζομένων
Την παραίτησή του από πρόεδρος των εργαζομένων του Σισμανογλείου, ως αντίδραση στην ως άνω περιγραφείσα κατάσταση, έκανε γνωστή ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Κοσμάς Φιλιππίδης. "Ο σύλλογος έχει συνδράμει οικονομικά σε διάφορες μορφές (μετακίνηση, τροφή, πάνες). 

Φυλάξαμε παιδιά 40 και 50 ημέρες. Κόψαμε ρεπό από συναδέλφους για να φυλάξουν παιδί, και η ευθύνη αυτή είναι μεγάλη. Όλα τα αυτά πράξαμε και αντί να ακούσουμε ένα ευχαριστώ, ακούμε ακριβώς τα αντίθετα", είπε, ζητώντας από τον διοικητή να μην παραιτηθεί.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Την αντίδραση και της Ιατρικής Υπηρεσίας γνωστοποίησε ο διευθυντής της Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, ο οποίος πρόταξε την αναρμοδιότητα του Σισμανογλείου σε τέτοια περιστατικά, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι υπερβαίνουν εαυτούς καθημερινά. "Το Νοσοκομείο κάνει την δουλειά του για να βοηθήσει τους άλλους φορείς, ας μας αντιμετωπίζουν σωστά και όχι με κατηγορίες", είπε.

Η Αθανασία Ιγνατιάδου τομεάρχης Παθολογικού από θέσης της τόνισε ότι "η νοσηλευτική υπηρεσία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για την φύλαξη των παιδιών, όταν υπάρχει ανάγκη, και μαζεύουμε ακόμη και χρήματα για να πάρουμε νυχτερινή για την ασφάλεια των παιδιών, παρά τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν".

Το ζήτημα ασφαλώς δεν θεωρείται λήξαν, κι αναμένουμε από Δευτέρα τις όποιες εξελίξεις.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr