Τα πάντα ανοιχτά για τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών | xronos.gr
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ "ΤΡΕΧΟΥΝ" ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ

Τα πάντα ανοιχτά για τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών

22/05/19 - 10:00

Ανάλυση του "Χ" με όλα τα δεδομένα: Γιάννης Σταυρίδης, Ντίνος Χαριτόπουλος, Απόστολος Ιωάννου, Μιχάλης Βασιλειάδης και οι συσχετισμοί σε σχέση με τις εκλογές του 2014

Μέχρι και την τελευταία ημέρα "τρέχουν" οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μαρωνείας - Σαπών, προκειμένου να πείσουν τους κατοίκους ότι το μέλλον του τόπου θα είναι καλύτερο, εάν η δική τους παράταξη βγει μπροστά. Πρόκειται για έναν Δήμο ο οποίος έχει δει το πιο άσχημο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης και της απαξίωσης από την ελληνική πολιτεία τα τελευταία χρόνια, με τους υποψηφίους να αναπτύσσουν την ατζέντα τους κυρίως γύρω από τα βασικά ζητήματα καθημερινότητας κι όχι μόνο.

Εγγεγραμμένοι, αποχή και πληθυσμός
Στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών, κατά τις εκλογές του 2014, υπήρξαν 22.258 εγγεγραμμένοι από τους οποίους στην α' Κυριακή ψήφισε μόλις το 58,54% ήτοι 13.029 δημότες, κι από το σύνολο των ψηφοδελτίων τα 12.401 ήταν έγκυρα. Στην β' Κυριακή η συμμετοχή έπεσε περί των χιλίων ψηφοφόρων, με 12.034 δημότες (54,07% συμμετοχή) να σπεύδουν στην κάλπη και να καταγράφονται 11.187 έγκυρα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του Δήμου, σε αυτές τις εκλογές οι ψήφοι αναμένονται λιγότεροι, θα φανεί το πόσο λιγότεροι την Κυριακή, καθώς κυρίως από την εκλογική περιφέρεια Σαπών υπάρχουν κάποιοι εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν μεταναστεύσει. Συνεπώς, κάνουμε λόγο για έναν μικρό πληθυσμιακά, αλλά όχι γεωγραφικά Δήμο, με πολλούς οικισμούς και δύο εκλογικές περιφέρειες, Σαπών και Μαρωνείας. Η διεκδίκηση της ψήφου γίνεται πόρτα - πόρτα και καφενείο - καφενείο, καθώς σε ένα τόσο μικρό εκλογικό σύνολο πραγματικά κάθε ψήφος μετράει.

Με το βλέμμα στις εκλογές του 2014
Τί έγινε όμως στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών στις δημοτικές εκλογές του 2014; Δήμαρχος την δεύτερη Κυριακή εκλέχθηκε ο Γιάννης Σταυρίδης. Ακολουθεί η αναλυτική ανάλυση δεδομένων του "Χ", επιμερισμένη ανά Κυριακή, με αναφορές σε ποσοστά, ψήφους, εκλογική περιφέρεια. Αναφορικά με τις έδρες, διευκρίνισης χρήζει το γεγονός ότι οι εκλογές του 2014 έλαβαν χώρα με το πλειοψηφικό σύστημα (διπλός καταμερισμός σε α' και β' Κυριακή), ενώ οι εκλογές του 2019 θα λάβουν χώρα με βάση την απλή αναλογική, άρα το ποσοστό που θα λάβει η κάθε παράταξη στον α' γύρο θα μεταφραστεί σε έδρες και δεν θα υπάρξει κανένα μπόνους στον εκλεγέντα δήμαρχο.

Α' Κυριακή:

1. Γιάννης Σταυρίδης (έδρες 6): 40,25% - ψήφοι 4.992
Εκλογική περιφέρεια Μαρωνείας - 2.480 ψήφοι (43,98%)
Εκλογική περιφέρεια Σαπών - 2.512 ψήφοι (37,12%)

2. Ηλίας Ιωαννάκης (έδρες 4): 27,26% - ψήφοι 3.381
Εκλογική περιφέρεια Μαρωνείας - 1.638 ψήφοι (29,05%)
Εκλογική περιφέρεια Σαπών - 1.7743 ψήφοι (25,27%)

3. Ντίνος Χαριτόπουλος (έδρες 3): 25,93% - ψήφοι 3.215 
Εκλογική περιφέρεια Μαρωνείας - 1.298 ψήφοι (23,02%)
Εκλογική περιφέρεια Σαπών - 1.917 ψήφοι (28,35%)

4. Μιχάλης Κακουλίδης (έδρες 1): 6,56% - ψήφοι 813
Εκλογική περιφέρεια Μαρωνείας - 223 ψήφοι (3,95%)
Εκλογική περιφέρεια Σαπών - 590 ψήφοι (8,73%)


Β' Κυριακή:
Στην β' Κυριακή προκρίθηκαν οι Γιάννης Σταυρίδης και Ηλίας Ιωαννάκης. Τα τελικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

1. Γιάννης Σταυρίδης (6 έδρες από την α' Κυριακή συν 10 έδρες από την β' Κυριακή, συνολικά 16 έδρες): 67,33% - 7.532 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Μαρωνείας - 3.494 ψήφοι (66,88%)
Εκλογική περιφέρεια Σαπών - 4.038 ψήφοι (67,72%)

2. Ηλίας Ιωαννάκης (4 έδρες από την α' Κυριακή συν 3 έδρες από την β' Κυριακή, συνολικά 7 έδρες): 32,67% - 3.655 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Μαρωνείας - 1.730 ψήφοι (33,12%)
Εκλογική περιφέρεια Σαπών - 1.925 ψήφοι (32,28%)

Ποιες παρατάξεις διεκδικούν το 2019
Ο χάρτης των διεκδικητών έχει αλλάξει κατά το ήμισυ σε σχέση με τις εκλογές του 2014, καθώς εκ νέου υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης και ο νυν επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ντίνος Χαριτόπουλος. Δύο νέα πρόσωπα έχουν μπει όμως στο παιχνίδι, ο Απόστολος Ιωάννου και ο Μιχάλης Βασιλειάδης. Συνεπώς, οι τέσσερις παρατάξεις που διεκδικούν τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών είναι οι εξής:

  • Μαζί για τον Τόπο μας - Γιάννης Σταυρίδης
  • Επανεκκίνηση - Ντίνος Χαριτόπουλος
  • Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών - Απόστολος Ιωάννου
  • Ενότητα Ελπίδα Αλλαγή - Μιχάλης Βασιλειάδης

Αναφορικά με την προεκλογική περίοδο που ολοκληρώνεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα, από νωρίς έκαναν τις πρώτες ανακοινώσεις ονομάτων ο Ντίνος Χαριτόπουλος και ο Απόστολος Ιωάννου.

Μετά την μεγάλη εκλογική ήττα του 2014, καθώς δεν κατάφερε να συμμετάσχει ούτε στον β' γύρο των εκλογών, ο Ντίνος Χαριτόπουλος έχει ανεβάσει ρυθμούς, και για πολλούς θεωρείται το μοναδικό όνομα που έχει "κλειδώσει" για τον β' γύρο, με την δύναμή του να προέρχεται κυρίως από τις Σάπες, αλλά όχι μόνο.

Νέος στην διεκδίκηση του Δήμου αλλά όχι νέος στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ο τέως αντιδήμαρχος Απόστολος Ιωάννου, ο οποίος τόλμησε να μπει μπροστά σε μία προσπάθεια διαφορετική για τον Δήμο του. Πραγματοποίησε κι εκείνος από νωρίς εκδηλώσεις κι ανακοινώσεις ονομάτων κι έχει χωρίσει το πρόγραμμά του σε θεματικές ενότητες.

Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης ακολούθησε μία διαφορετική προεκλογική περίοδο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και προσπαθώντας να επιτύχει συσπείρωση αλλά και ανανέωση της παράταξής του με νέα πρόσωπα, μετρώντας όμως και απώλειες από την ομάδα του 2014. Προτάσσει κυρίως το οικονομικό συμμάζεμα ενός Δήμου που είχε πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς το 2014. Φαίνεται ότι οι κκ Ιωάννου και Σταυρίδης θα διεκδικήσουν την είσοδο στην β' Κυριακή, ελπίζοντας ότι η συσπείρωση με το ψηφοδέλτιο που μείνει εκτός β' γύρου, θα τους φέρει στην Δημαρχεία.

Έκπληξη για πολλούς αποτέλεσε η ανακοίνωση συνδυασμού από τον εκπαιδευτικό Μιχάλη Βασιλειάδη. Αναμφισβήτητα "τάραξε" τα προεκλογικά νερά και τις όποιες εκτιμήσεις, δηλώνει υπέρμαχος των ανοιχτών διαδικασιών και η παρουσία του συνδυασμού του θα εκτιμηθεί μόνο από την κάλπη, καθώς το ρεύμα Βασιλειάδη είναι άγνωστο μέχρι που μπορεί να αναπτυχθεί.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι τα πάντα είναι ανοιχτά στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών και μετά την α' Κυριακή, ανάλογα με τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τους συσχετισμούς εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr