Θέλουν να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη αλιεία από Τούρκους αλιείς στο Αιγαίο | xronos.gr
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Θέλουν να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη αλιεία από Τούρκους αλιείς στο Αιγαίο

14/09/19 - 10:00
23423523-48_1.jpg

Πλοιοκτήτες μέσης αλιείας υποδέχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, το φαινόμενο δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε απλό στην επίλυσή του

Θέλουν να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη αλίευση από Τούρκους αλιείς στο Αιγαίο, οι άνθρωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει κατά καιρούς αναδείξει ο «Χ», συνομιλώντας με επαγγελματίες ψαράδες των νομών Έβρου και Ροδόπης. Συγχρόνως, όμως, πρόκειται για ένα πρόβλημα ούτε καινούργιο ούτε κι απλό στην επίλυσή του.

Στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό
Συγκεκριμένα, θέματα που αφορούν τους πλοιοκτήτες μέσης αλιείας συζήτησαν εκπρόσωποι  της Πανελλήνιας Ένωσής τους (ΠΕΠΜΑ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη παρουσία και της αρμόδιας υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή. Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη στην Αθήνα, καλό βεβαίως θα ‘ταν οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας να έρθουν να δουν με τα μάτια τους το πρόβλημα στην Θράκη.

Τα μέλη της διοίκησης της ΠΕΠΜΑ έθεσαν το σοβαρότατο ζήτημα της πρακτικής που ακολουθούν Τούρκοι αλιείς οι οποίοι διαρκώς εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα και ψαρεύουν ανεξέλεγκτα σε αυτά. Ο κος Βορίδης και η κα Αραμπατζή επεσήμαναν ότι το υπουργείο προχωρά στην εκπόνηση σειράς νομικά τεκμηριωμένων ενεργειών οι οποίες θα κατατείνουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ανέλυσαν στον υπουργό και στην υφυπουργό το πρόβλημα με τις αθρόες εισαγωγές αλιευμάτων από τρίτες χώρες κυρίως από τη στιγμή που ξεκινά η περίοδος αλίευσης (1 Οκτωβρίου). Για την αντιμετώπιση του ζητήματος ο κος Βορίδης διαβεβαίωσε, από κοινού με την κα Αραμπατζή, ότι θα προχωρήσουν στις αναγκαίες κινήσεις ώστε να αναγράφεται σαφώς τόσο η χώρα προέλευσης όσο και η ημερομηνία παραγωγής των αλιευμάτων στα συνοδευτικά έγγραφα. 

Το εξώδικο των αλιέων της Θράκης
Θυμίζουμε πως πέρσι τέτοια εποχή, εξώδικο με αποδέκτες τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία, έστελνε ο Σύλλογος Αλιέων της Αλεξανδρούπολης, με το οποίο ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ψαράδων στις θάλασσες. «Μετά και τα γεγονότα της Λέρου με τους πυροβολισμούς κατά Ελλήνων ψαράδων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», είχε τότε σχολιάσει στον «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Σαρίκας, ελπίζοντας να βρεθούν ευήκοα ώτα από την κυβέρνηση, προς εγγύηση της ασφάλειας πρώτον, επικουρικά και του μεροκάματου, των Ελλήνων αλιέων.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr