Ξεκινάει το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους της Θράκης | xronos.gr
Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Ξεκινάει το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους της Θράκης

27/05/17 - 11:00

Ο μήνας του Ραμαζανιού αλλάζει την φυσιογνωμία στην περιοχή καθώς ο ρυθμός της ζωής ακολουθεί τις παραδόσεις της θρησκείας

Το Ραμαζάνι για τη χρονιά του 2017 αρχίζει σήμερα Σάββατο, 27 Μαΐου και θα διαρκέσει για 30 ημέρες μέχρι το Σάββατο, 24 Ιουνίου. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, διατηρεί από γενιά σε γενιά όλα τα ήθη και τα έθιμα για να τιμήσει αυτόν τον μήνα της κατάνυξης και της αγάπης. Στο μουσουλμανικό ημερολόγιο, ολόκληρος ο μήνας του Ραμαζανιού αποτελεί την πιο ξεχωριστή περίοδο καθώς εορτάζεται η κάθοδος του λόγου του Θεού, ήτοι του ιερού Κορανίου, από τον Παράδεισο στη Γη.
Η έναρξη της νηστείας γίνεται καθημερινά δύο ώρες πριν την ανατολή του ήλιου και λέγεται Σαχούρ. Όλοι οι αρτιμελείς πιστοί, άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης τα κορίτσια και τα αγόρια που έχουν φτάσει στην ηλικία κατά την οποία ξεκινούν να τηρούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, οφείλουν να νηστεύουν κατά τη διάρκεια του μήνα. Όπως ορίζεται στο Κοράνι, η καθημερινή νηστεία αρχίζει πριν από την ανατολή του ηλίου και τελειώνει μετά το ηλιοβασίλεμα. Η νηστεία τελειώνει με την δύση του ήλιου και λέγεται Ιφτάρ. Όλοι όσοι δεν μπορούν να απέχουν από το φαγητό και το ποτό, λόγω γήρατος, ασθένειας ή για άλλους λόγους, εξαιρούνται από τη νηστεία, αλλά εξακολουθούν να μπορούν να λάβουν τις ευλογίες του Ραμαζανιού.
Ο μήνας του Ραμαζανιού αλλάζει την φυσιογνωμία στην περιοχή της Θράκης καθώς ο ρυθμός της ζωής ακολουθεί τις παραδόσεις της θρησκείας. Μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η εποχή της νηστείας διότι το ραμαζάνι είναι κινητή εορτή και σε 36 χρόνια κάνει τον κύκλο όλου του χρόνου. 


Η οικογενειακή ζωή ακολουθεί τις επιταγές της θρησκείας. Οι νοικοκυρές αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα για τις προετοιμασίες του ιφτάρ και συνηθίζουν να εμπλουτίζουν το δείπνο που συγκεντρώνει όλα τα μέλη της οικογένειας στο ίδιο τραπέζι με όλα τα καλά. Ειδικά στον μήνα του ραμαζανιού οι νοικοκυρές αγοράζουν εδέσματα που έχουν συνδυάσει με το ιφτάρ, όπως τουλουμπάκια και χουρμάδες. Τα ιφτάρ φέρνουν κοντά τις ευρύτερες οικογένειες, τους φίλους, καθώς είναι συνηθισμένο να εναλλάσσονται επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι για να δειπνήσουν από κοινού. Τα τεμένη έχουν αναμμένα φώτα δηλωτικό της θρησκευτικής εορτής και είναι γεμάτα με κόσμο σε καθημερινή βάση, εικόνα που συναντάμε στα αστικά κέντρα της Θράκης σε εβδομαδιαία βάση στην μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής (ναμάζ).


Στα αστικά κέντρα η νηστεία κάθε μέρα τελειώνει με μία φωτοβολίδα που ακούγεται απ’ άκρη σε άκρη της πόλης και δίνει το σήμα για να ξεκινήσει το ιφτάρ. Στα χωριά αυτόν τον ρόλο τον έχει ο μουεζίνης που ακούγεται για το κάλεσμα των πιστών σε προσευχή. Το Ραμαζάνι δεν περιορίζεται στη νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποτελεί επίσης μια περίοδο περισυλλογής, αφοσίωσης στον Θεό και επίκλησής του, ιδίως μέσω της ανάγνωσης ή της απαγγελίας αποσπασμάτων του Κορανίου. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή στην ευημερία των λιγότερο τυχερών μελών της κοινωνίας. Η εντατική ενδοσκόπηση και η αυξημένη συνείδηση του Θεού κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αποσκοπούν στον περιορισμό των πιο κοινών παραπτωμάτων, όπως η κακολογία ή το να λέει ψέματα κανείς ή το να κρατά κακία. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του μήνα του Ραμαζανιού είναι γνωστή ως "Νύχτα του Πεπρωμένου", "Λεϊλάτ αλ Καντρ" στα αραβικά. 


Η κορύφωση του Ραμαζανιού είναι η γιορτή του Μπαϊραμιού, γνωστό και ως Ραμαζάν Μπαϊράμ ή Σεκέρ Μπαϊράμ λόγω των γλυκών που ετοιμάζουν οι γυναίκες με αφορμή την θρησκευτική γιορτή. 


Το Μπαϊράμι διαρκεί τρεις ημέρες και σε αυτές ολοκληρώνονται οι επισκέψεις των μελών της μειονότητας σε συγγενείς και φίλους για την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών. Η παράδοση επιτάσσει οι νεότεροι να επισκέπτονται τους μεγαλύτερους ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr