Ανενεργά περισσότερα από τα μισά εργοστάσια στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής | xronos.gr
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙ.ΠΕ. ΤΗΣ ΑΜ-Θ

Ανενεργά περισσότερα από τα μισά εργοστάσια στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής

02/02/19 - 10:00
234235436-9_5.jpg

Ο "Χ" παρουσιάζει τα πορίσματα έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος και της ΕΤΒΑ Βι.Πε. συνολικά 495 σελίδων

Περισσότερα από τα μισά εργοστάσια στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής δεν λειτουργούν. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από μεγάλη έρευνα που έδωσαν στην δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανικών Β. Ελλάδος και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Η έρευνα είναι συνολικά 495 σελίδες και ο "Χ" παρουσιάζει τα βασικά της σημεία, με άξονα αναφοράς τον πολύπαθο ν. Ροδόπης. Η έρευνα φέρει τον τίτλο "η μεταποίηση της Βόρειας Ελλάδας προς το 2020: Κύρια μεγέθη, βιομηχανικές συγκεντρώσεις και αναγκαίες προσαρμογές βιομηχανικής πολιτικής".

Σκοπός και βασικά ευρήματα της έρευνας
Η ουσιαστική αξιοποίηση του νεοσύστατου υπουργείου Βιομηχανίας και η ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η άσκηση έμμεσης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, η κωδικοποίηση και η απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα, η αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου και η αλλαγή του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της αγοράς είναι μερικές από τις προτάσεις βιομηχανικής πολιτικής που παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Αθανάσιος Ψαθάς. Σκοπός της μελέτης ήταν αφενός η αποτύπωση της σημερινής κατάστασης της βιομηχανίας σε ολόκληρο το βορειοελλαδικό τόξο (Ήπειρος, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) και αφετέρου η παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλουν ώστε η μεταποίηση να βρεθεί στην πρωτοπορία της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει ανάγκη η χώρα την επόμενη δεκαετία.  Η μελέτη διενεργήθηκε εντός του 2018 από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ με την υποστήριξη της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Με βάση τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία (Eurostat 2016) που αφορούν τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 10 άτομα προσωπικό και έχουν έδρα σε μία από τις τέσσερις περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου: Το 25,5% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας(ΑΠΑ) της μεταποίησης στη χώρα παράγεται στη Βόρεια Ελλάδα. Στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας απασχολείται 28,8% του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης στη χώρα. 

Το 13,5% του κύκλου εργασιών της μεταποίησης γίνεται από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του Βορειοελλαδικού Τόξου ενώ αντίστοιχο ποσοστό (13%) είναι η προστιθέμενη αξία που παράγεται στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τη χώρα. 

Από τη μελέτη της τομεακής διάρθρωσης της οικονομίας για τη Βόρεια Ελλάδα από το 2000 έως και το 2015 (ΕΛΣΤΑΤ) παρατηρούμετη σταδιακή ανάκαμψη της μεταποίησης από το 2010 και μετά. (2010 – ιστορικό χαμηλό 16ετίας 2000 – 2015, με ποσοστό συνεισφοράς στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της μεταποίησης με 9,66%) Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, η μεταποίηση δημιουργεί το 11% της συνολικής ΑΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα, ποσοστό που υπολείπεται μόλις κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη συνεισφορά της μεταποίησης το 2000.

Τα εργοστάσια Ροδόπης και ΑΜ-Θ σε αριθμούς
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Έβρος παραμένει "αρνητικός  πρωταγωνιστής" στο κλείσιμο μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ, με ποσοστό 62% και ακολουθεί η Ροδόπη με ποσοστό 52%. 

Η Καβάλα και η Δράμα κινούνται σε ποσοστά άνω του 40%, ενώ αξιοσημείωτη αντοχή δείχνει η Ξάνθη με ποσοστό 31%. Σε συνολικό επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι το 46% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ με έδρα  την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υφίσταται. Παρόλα αυτά, περισσότερες από 500 ΑΕ και ΕΠΕ εξακολουθούν να λειτουργούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Το μέσο ποσοστό αποβιομηχάνισης ανέρχεται στο 46%.

Συγκεκριμένα, όπως βλέπετε αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες στη Βι.Πε. Κομοτηνής λειτουργούν 72 εργοστάσια, τα περισσότερα σε σχέση με όλους τους νομούς της ΑΜ-Θ. Εξ αυτών 69 είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις (εκ των οποίων όμως οι 45 ανενεργές) ενώ υπάρχουν κι άλλες 3 άλλων δραστηριοτήτων. Συνολικά, όμως, σε επίπεδο ΑΕ και ΕΠΕ σε όλη τη Ροδόπη, ο νομός έχει τις λιγότερες ΑΕ και ΕΠΕ σε σχέση με τους πέντε νομούς της ΑΜ-Θ, ήτοι 60 ενεργές σε σύνολο 124, όπως επίσης μπορείτε να δείτε στον δεύτερο πίνακα που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr