Εγνατία Οδός: Τα πλευρικά διόδια προ των πυλών | xronos.gr
ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΟΔΗΓΟΥΣ

Εγνατία Οδός: Τα πλευρικά διόδια προ των πυλών

04/07/19 - 10:00
23423532456-43.jpg

Κλειστός ο κόμβος Μέστης για την κατασκευή των πλευρικών διοδίων, ξεκίνησε η κατασκευή διοδίων και στο Αρδάνιο Έβρου

«Φουρτούνα» παραπόνων από οδηγούς που διέρχονται του τμήματος Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και το αντίστοιχο, διαμέσου της Εγνατίας Οδού, καταγράφει ο «Χ». Ο λόγος είναι το κλείσιμο του κόμβου της Μέστης για την κατασκευή πλευρικών σταθμών διοδίων.

Ο «Χ» στον αυτοκινητόδρομο
Κλειστός είναι ο Α/Κ Μέστης τόσο για τα οχήματα που θέλουν να εξέλθουν της Εγνατίας προκειμένου να κατευθυνθούν στις Σάπες, όσο για τα οχήματα που θέλουν να εισέλθουν στην Εγνατία από Σάπες.

Συγκεκριμένα, έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες προειδοποιούν τους οδηγούς για το κλείσιμο του κόμβου και τις εναλλακτικές τους λύσεις. Έτσι, όσοι διέρχονται του τμήματος Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη, εάν θέλουν να κατευθυνθούν στις Σάπες, πρέπει να εξέλθουν του κόμβου της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής και να συνεχίσουν από την παλιά Εθνική Οδό. Αντίστοιχα, όσοι διέρχονται του τμήματος Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή και θέλουν να κατευθυνθούν στις Σάπες, πρέπει να πάνε αντίστοιχα από την παλιά Εθνική Οδό Μάκρης (Αύρα) – Σαπών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – άρα και το κλείσιμο του κόμβου – θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι 31-08-2019, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Έτσι θα κατασκευαστούν οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων
Αρμοδίως από την Εγνατία Οδό Α.Ε. ενημερώθηκε ο «Χ» για τον τρόπο κατασκευής των πλευρικών σταθμών διοδίων και ποιοι θα επιβαρύνονται με την πληρωμή τους. Η φιλοσοφία της τοποθέτησης πλευρικών σταθμών διοδίων έχει στόχο όσοι παρακάμπτουν τα διόδια της Μέστης να πληρώνουν στην είσοδο ή έξοδο του αυτοκινητοδρόμου αντίστοιχα. Συνεπώς, δεν θα πληρώνουν διπλά όσοι έχουν ήδη πληρώσει τα διόδια της Μέστης κι απλώς θέλουν να βγουν στην έξοδο.

Συγκεκριμένα, θα χτιστούν δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων, ως εξής:
Ο πρώτος σταθμός διοδίων τοποθετείται στην έξοδο του Α/Κ Μέστης κι αφορά το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή. Από το σημείο περνούν όσοι βγαίνουν πριν τον μετωπικό σταθμό διοδίων και στόχος είναι να πληρώνουν κι αυτοί οι οδηγοί, ώστε να μην παρακάμπτουν τα διόδια.

Ο δεύτερος σταθμός διοδίων τοποθετείται στην είσοδο του Α/Κ Μέστης κι αφορά το τμήμα Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη. Από το σημείο μπαίνουν τα οχήματα μετά από τον μετωπικό σταθμό διοδίων και στόχος είναι να πληρώνουν κι αυτοί οι οδηγοί, ώστε να μην παρακάμπτουν τα διόδια.

Η κατασκευή των πλευρικών σταθμών διοδίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Η θέση τους σε λειτουργία είναι θέμα υπουργείου κι αναμένουμε να δούμε πότε αυτά θα ενεργοποιηθούν και, σε δεύτερο χρόνο, ποιες απαλλαγές θα ισχύουν για τους μόνιμους κατοίκους.

Τα παράπονα τα οδηγών
Πολλά είναι τα παράπονα των οδηγών, ιδίως όσων πάνε από Κομοτηνή προς Σάπες μέσα από την Εγνατία Οδό. Απορούν κυρίως για το λόγο που έκλεισε η έξοδος προς Σάπες, καθώς – όπως γράφτηκε παραπάνω – στην έξοδο αυτή δεν θα τοποθετηθεί πλευρικός σταθμός διοδίων (καθώς πριν μερικά χιλιόμετρα οι οδηγοί έχουν πληρώσει στον μετωπικό σταθμό διοδίων της Μέστης). 

Ο «Χ» ενημερώθηκε αρμοδίως ότι ο λόγος που έκλεισε η έξοδος προς Σάπες, είναι γιατί το χτίσιμο διοδίων απαιτεί – κατασκευαστικά – και τον χώρο αυτόν, ώστε να τοποθετηθούν τα μηχανήματα κλπ. Προς αποφυγή ατυχημάτων, λοιπόν, κρίθηκε απαραίτητη η διακοπή κυκλοφορίας σε όλο τον κόμβο της Μέστης. 

Ξεκινάει η κατασκευή διοδίων στο Αρδάνιο
Για έναν ακόμη μετωπικό σταθμό διοδίων στην Θράκη, στην Εγνατία Οδό, ξεκινάει η κατασκευή του αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για τον σταθμό διοδίων στο Αρδάνιο νομού Έβρου. Σκοπός είναι να πληρώνουν και όσοι χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό πηγαίνοντας προς τα βόρεια του νομού, αλλά και όσοι συνεχίζουν την κατεύθυνσή τους προς Τουρκία. Ήδη έχει υπάρξει στένωση του οδοστρώματος σε μία λωρίδα, προκειμένου να ξεκινήσει και κατασκευαστικά το έργο. Δεν αναμένεται διακοπή κυκλοφορίας, αλλά περιορισμός αυτής. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκίνησαν από 01-07-2019 και θα διαρκέσουν μέχρι 31-12-2019. Το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους και το ποιοι θα απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου, είναι θέμα υπουργείου.

Σε δύο ταχύτητες τα έργα επισκευής
Πολλά είναι τα παράπονα των οδηγών και για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι επιδιορθώσεις σε προβληματικά σημεία του οδοστρώματος, ενόσω όμως η κατασκευή διοδίων από όσο όλα δείχνουν προχωράει με ταχύτητα.

Την ίδια ώρα, σε δύο ταχύτητες αναμένεται να προχωρήσουν τα έργα επισκευής σημείων της Εγνατίας Οδού στο νομό Ροδόπης. 
Συγκεκριμένα, το πρώτο έργο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως ενημερώνεται αρμοδίως ο «Χ», αφορά σε εργασίες βελτίωσης του οδοστρώματος κατά σειρά στον ανατολικό κόμβο Κομοτηνής, στον δυτικό κόμβο Κομοτηνής και ακολούθως κατά τόπους παρεμβάσεις από Κομοτηνή έως Ίασμο, ιδίως στην γέφυρα του Κομψάτου. 

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να εκκινήσει το μεγάλο έργο συντήρησης, το οποίο αφορά στην συντήρηση διάφορων σημείων του οδοστρώματος της Εγνατίας Οδού σχεδόν όλη τη Ροδόπη, συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ των διοδίων Ιάσμου και Μέστης. 
Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί η δημοπράτηση του έργου και απομένει η διακήρυξή του, άρα ακόμη τελούμε εν αναμονή.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr