Εκτός δεκάδας φοροφυγάδων ο νομός Ροδόπης | xronos.gr
ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΡΟΔΟΠΙΤΕΣ ( ; )

Εκτός δεκάδας φοροφυγάδων ο νομός Ροδόπης

14/01/20 - 10:00

Τι λέει για το ζήτημα η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου

Μία στις τρεις επιχειρήσεις (31%) που ελέγχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 είχε «ξεχάσει» να εκδώσει αποδείξεις ή δεν τηρούσε σωστά τα φορολογικά βιβλία, ενώ άλλες είχαν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «το Βήμα», τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι άκρως αποκαλυπτικά για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει και το top10 των νομών με τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής, με τη Ροδόπη -ευτυχώς- να μην περιλαμβάνεται στη λίστα της ντροπής. Τα σκήπτρα κρατάει η Κέρκυρα, τη δεκάδα κλείνει ο νομός Πέλλας και η Ροδόπη κατατάσσεται στην 23η θέση με ποσοστό φοροδιαφυγής 30.5%.

Σχολιάζοντας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες της Ροδόπης είναι καλοπληρωτές και αυτό οφείλεται σε ένα ποσοστό και στις συνεχείς ενημερώσεις του Συλλόγου.

Ωστόσο η κα Κωνσταντινίδου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η υπέρογκη φορολογία και οι συνεχείς αλλαγές στη φορολογία μπορεί να έχουν παρερμηνευτεί από ορισμένους. Δηλαδή, μπορεί κάποιοι να έχουν κάνει παραβάσεις από αμέλεια» για να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια είναι σταθερό φορολογικό περιβάλλον, όποιο κι αν είναι αυτό».

Πάνω από 80.000 έλεγχοι μέσα στο 2019
Το 2019 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 80.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι και από αυτούς σε 25.000 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν συνολικά περίπου 56.000 φορολογικές παραβάσεις. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν ξεπέρασε τις 55.000.

Στους πρωταθλητές φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το περασμένο έτος συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων δραστηριότητες και επαγγέλματα όπως είναι η ενοικίαση τουριστικών σκαφών με ποσοστό φοροδιαφυγής-ρεκόρ 80% και ακολουθούν η εκμετάλλευση ταξί με ποσοστό 74%, το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων - υποδημάτων με 70%, τα συνεργεία αυτοκινήτων με 66%, το χονδρικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης με 65%, η καλλιέργεια λαχανικών με 65%, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος με 63%, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών με 63%, η καλλιέργεια κηπευτικών με 61%, η καλλιέργεια βαμβακιού με 60%.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr