Γιατί ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων αναπολεί την ΕΑΣ Ροδόπης | xronos.gr
ΣΑΚΗΣ ΚΟΣΟΥΤΖΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Γιατί ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων αναπολεί την ΕΑΣ Ροδόπης

12/01/19 - 10:00

Λέει για την ΕΑΣ Ροδόπης: «Λείπει η παρέμβασή της, οι κτηνοτρόφοι πληρώνονταν μήνες μπροστά τότε»  Στα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου αξιολογεί το κόστος παραγωγής ως το πρώτο, αφού οι τιμές στο κρέας και το γάλα έχουν κατρακυλήσει, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης και όχι μόνο περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Σάκης Κοσουτζής μιλώντας στην πρώτη εκπομπή Αγροτική Ματιά του Ράδιο Χρόνος 87,5 fm και στους Σάκη Αντωνίου και Κυριάκο Κρόκο.

«Το επάγγελμα έφτασε προς το τέλος του. Κάθε μέρα προχωράμε προς το δρόμο της καταστροφής», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «πρόσφατα είχαμε κινητοποίηση κτηνοτρόφων από ολόκληρη την Περιφέρεια στην Κομοτηνή. Δεν είχαμε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Αραχωβίτης πρέπει να κοιτάξει και την ακριτική Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου αναφερόμενος στα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου αξιολογεί το κόστος παραγωγής ως το πρώτο, αφού οι τιμές στο κρέας και το γάλα έχουν κατρακυλήσει, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Μάλιστα δεν άφησε ασχολίαστο και το θέμα των βιολογικών κτηνοτροφικών φυτών από τα οποία έχει κατακλυστεί η Ελλάδα παρόλα αυτά δεν μειώθηκε παρά ελάχιστα το κόστος τους για τους κτηνοτρόφους.

Ο πρόεδρος στέκεται στην καθίζηση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στη Ροδόπη. «Τα βαμβάκια φέτος είχαν μειωμένες ποσότητες, ο κόσμος δεν μπορούσε να πιάσει το πλαφόν, πολλοί δεν πληρώθηκαν εμπορική τιμή, δεν βγήκαν τα καπνά, είχαν μεγάλη ζημιά, τα κεράσια το ίδιο, η κτηνοτροφία πεθαίνει… Μην ψάχνουμε να βρούμε τι δεν πάει καλά», αναφέρει για να τονίσει ότι η κατάσταση δεν έχει επαρκώς πολιτικά αναδειχθεί: «Όχι δεν έχει αναδειχθεί τίποτα τελικά. Έχουμε θέματα σοβαρά τελικά, δεν έχουμε ανθρώπους, δεν έχουμε σωστές αξιολογήσεις». 
«Έχουμε δύο προϊόντα την φέτα και το γιαούρτι το ελληνικό που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον. Και ενώ έχουμε το προϊόν και το όνομα το χαλάμε την ιστορία με την παραγωγή», προσθέτει επιρρίπτοντας ευθύνες σε εκείνους που έχουν την δυνατότητα παρέμβασης και δεν ελέγχουν ούτε τις εισαγωγές γάλακτος και τα ισοζύγια στην βιομηχανία, ούτε και προβάλλουν διεθνώς τα προϊόντα για τα οποία η χώρα είναι γνωστή διεθνώς.

Ο ρόλος της κλειστής πλέον ΕΑΣ Ροδόπης
Σε μία εποχή κρίσης όλοι θυμούνται το ρόλο της κλειστής πλέον ΕΑΣ (Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών) Ροδόπης, ενός αγροτικού κολοσσού που είχε παρέμβαση στις τιμές ενώ το τυρί της ήταν το σήμα κατατεθέν της παραγωγής της: «Ο κόσμος έμπαινε μέσα στο μάρκετ της ΕΑΣ για να πάρει το τυρί με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κτηνοτροφία. Η μοναδική Ένωση που ξεκίνησε και εξήγαγε το τυρί στην Γερμανία. Εκείνη την εποχή προπληρωνόμασταν τα γάλατα. Από Ιανουάριο έπαιρνες τα λεφτά για τον Μάιο, πράγμα που δεν θα συμβεί ποτέ ξανά στην ακριτική περιοχή που ζούμε. Τώρα δίνουμε το προϊόν και το πληρωνόμαστε πάρα πολλούς μήνες αργότερα».

Πρόσκληση στην ηγεσία του υπουργείου
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων καταλήγοντας ζητά από την ηγεσία του υπουργείου να επισκεφθεί άμεσα την περιοχή: «Ζητούμε την άμεση επέμβαση του υπουργού. Τον έχουμε καλέσει να κάτσουμε σε τραπέζι να πάμε να τα δει. Μια μέρα που θα έχει σφαγείο να έρθει να τα δει.

Όχι μόνο απ τα email και τα site ή την τηλεόραση. Να τα ζήσει. Οι Θεσσαλοί  πουλάνε 97 λεπτά και εμείς πουλάμε 70 και 69 και 65. Αν θέλουμε κτηνοτροφία πρέπει να αντιδράσουμε, αν δεν θέλουν να μας το πούνε».  

"Υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή: το ένα είναι στον τόπο μας και το άλλο πανελλαδικά. Κάποια στιγμή θα έρθει η κομισιόν, η επιτροπή και θα πει  ότι εσύ πουλάς φέτα με εισαγόμενα ζώα από Ισπανία κτλ , "τι φέτα μου λες;" 

Αυτά τα γάλατα τα έχουμε και εμείς για ποιά φέτα μου μιλάς; Πρέπει να φυλαχθούν οι φυλές, οι ελληνικές και να επιδοτηθούν για να βελτιωθούν, γιατί  η φέτα θα σβήσει από την Ελλάδα. Έχει πολύ λίγο περιθώριο ζωής ακόμα» αναφέρει ο κος Κοσουτζής για να προσθέσει ότι πρόβλημα υπάρχει και με το τονάζ που πρέπει να παρουσιάσουν οι κτηνοτρόφοι για να λάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.

"Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του νομού. Ξαφνικά μας ζητάνε παραδόσεις για τη  συνδεμένη γάλακτος. Ήρθε εδώ κανείς  να δει, κυρίως στον ορεινό όγκο, αν υπάρχουν έμποροι να πάρουν το γάλα; Αφού δεν πάει  ούτε ένας γαλατάς και πάει μόνο όταν χρειάζεται να συμπληρώσει γάλα. 

Αυτός ο άνθρωπος τι το κάνει το γάλα; Πρέπει να την σώσουμε την περιοχή» επισημαίνει, για να προσθέσει ότι απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις στήριξης των κτηνοτρόφων αυτών μέσα από τον χαρακτηρισμό τους ως αγελαίων κλπ."

Η εκπομπή Αγροτική Ματιά με τους Σάκη Αντωνίου και τον Κυριάκο Κρόκο μεταδίδεται κάθε Πέμπτη 10 π.μ. με 12 μ. στο Ράδιο Χρόνος.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr