Η αγορά της Κομοτηνής έχει τα πάντα, λένε οι έμποροι | xronos.gr
ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ

Η αγορά της Κομοτηνής έχει τα πάντα, λένε οι έμποροι

24/04/19 - 10:00

Την ανάγκη ο κόσμος να στηρίξει τα τοπικά καταστήματα της περιοχής, τονίζει στον "Χ" η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου

Με ελπίδα την Ανάσταση της αγοράς, παρά το αρνητικό μέχρι στιγμής 2019, οι έμποροι της Κομοτηνής σάς προσκαλούν να επιλέξετε την τοπική αγορά για τις πασχαλινές σας αγορές. Έχει καλές τιμές και πληρότητα προϊόντων, συνομολογούν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι οργανώνονται μέσω του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και ελπίζουν αυτή η εβδομάδα να τονώσει τα ταμεία τους. Ο "Χ" μίλησε με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου για την πασχαλινή κίνηση και τις λοιπές εξελίξεις στο επιχειρείν των εμπορικών καταστημάτων της πόλης.

Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο
Σε ισχύ είναι από την Κυριακή το εορταστικό ωράριο στην αγορά της Κομοτηνής, το οποίο συνεχίζεται ως εξής: Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη 8:30 με 14:30 και 17:30 με 21:00. Μ. Παρασκευή 13:00 με 19:00. Μ. Σάββατο 8:30 με 15:00. Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα κλειστά, Τρίτη του Πάσχα 8:30 με 14:30 και 17:30 με 21:00. Τετάρτη του Πάσχα (Πρωτομαγιά) υποχρεωτική αργία.

"Την Κυριακή άνοιξε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς", διαπιστώνει η πρόεδρος, η οποία όπως και όλοι οι έμποροι περιμένει την κίνηση κυρίως Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, όταν θα έχουν μπει τα δώρα και άλλωστε οι Έλληνες συνηθίζουν να ψωνίζουν την τελευταία στιγμή. "Ακόμη βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι υποτονικά, οι καταναλωτές βρίσκονται στην περίοδο της έρευνας και προσπαθούν να βρουν τις καλύτερες αγορές, ποια τα προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη", προσθέτει η κα Κωνσταντινίδου, εξηγώντας ότι κυρίως θα κινηθεί η αγορά φαγητού κλπ και ό, τι έχει να κάνει με τα παιδικά είδη, ως επιτάσσουν τα έθιμα.

Με χαμηλούς τζίρους και υποτονική κίνηση ξεκίνησε το 2019
Η πρόεδρος δεν κρύβει ότι το 2019 έχει μπει με το...αριστερό για τους εμπόρους της περιοχής, "με χαμηλούς τζίρους και υποτονική κίνηση", όπως λέει χαρακτηριστικά, καταγράφοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα το ότι η αγορά δεν κινήθηκε σε καλούς ρυθμούς ούτε την εκπτωτική περίοδο η οποία μας πέρασε. Η κα Κωνσταντινίδου, πάντως, εξηγεί ότι η τοπική αγορά βάλλεται κυρίως από την πανελλαδική οικονομική κατάσταση, γι' αυτό και προτάσσει την ατζέντα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση φορολογίας, μείωση εργασιακού κόστους, ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, προστασία της πρώτης κατοικίας επαγγελματιών.

"Εισπράττουμε μία δυσπραγία και μία δύσκολη καθημερινότητα από όλους τους επαγγελματίες", καταγράφει ως σχόλιο σε άλλη αποστροφή του λόγου της η πρόεδρος, εξηγώντας ότι είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους εμπόρους δεν έχουν ιδιόκτητα καταστήματα, πολλοί εκ των οποίων στα χρόνια της κρίσης έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο στο κατάστημά τους.

Ας καταναλώσουμε τοπικά
Παρά το αρνητικό κλίμα, οι έμποροι της περιοχής ελπίζουν σε Ανάσταση της αγοράς, αυτό το Πάσχα. Όλοι τους προτάσσουν το επιχείρημα ότι η τοπική αγορά δεν στερείται σε είδη, τιμές ή ποιότητα, σε σχέση με τις γειτονικές. "Η αγορά της Κομοτηνής έχει όλα τα προϊόντα, σε πολύ καλές τιμές και σε πολύ καλή ποιότητα", λέει εξ ονόματος των εμπόρων η κα Κωνσταντινίδου, μεταφέροντας για μία ακόμη φορά το μήνυμά της: "Να μείνουμε στην τοπική αγορά και να καταναλώσουμε εδώ, γιατί, καταναλώνοντας τοπικά, στηρίζουμε τους συναδέλφους, τις διπλανές μας οικογένειες και τα παιδιά μας. Από την πλευρά μας ως Εμπορικός Σύλλογος κάνουμε μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχει γίνει ακόμη βίωμα, αλλά σιγά-σιγά γίνονται βήματα και από τους καταναλωτές στο να προτιμούν την τοπική αγορά".

Παραμένει η αντίδραση στην τέταρτη Νομική
Την ίδια ώρα, παραμένει η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής στην διαφαινόμενη ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. Μία ακόμη σχολή θα μειώσει τους εισακτέους στην Κομοτηνή, άρα και την κατανάλωση, δίνοντας ένα ακόμη πλήγμα στο τοπικό επιχειρείν. "Είμαστε κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής, και μάλιστα στην Πάτρα πολύ κοντά στην Αθήνα. Η κίνηση αυτή δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της εκπαίδευσης ή την επιστημονική κοινότητα, γιατί το έργο που γίνεται από τις υπάρχουσες σχολές είναι πάρα πολύ σοβαρό, αντιθέτως εξυπηρετεί άλλους σκοπούς", τονίζει εν προκειμένω η κα Κωνσταντινίδου.

Πικρία από την απόρριψη του Open Mall
Τέλος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής δεν κρύβει την πικρία της για το ότι το "Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου" στους πεζοδρόμους Ερμού και πέριξ, δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο ως πρόταση. "Υπάρχει απογοήτευση, γιατί ήταν ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αναπτυξιακού χαρακτήρα, το οποίο θα έδινε διαφορετική εικόνα στην αγορά μας. Υπήρξαν 86 επιχειρήσεις οι οποίες μας ακολούθησαν. Με τα μέσα και τις δυνατότητες που είχαμε τρέξαμε πάρα πολύ το πρόγραμμα...", λέει η κα Κωνσταντινίδου, ελπίζοντας, μελλοντικά, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, να προχωρήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr