Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στην Κομοτηνή, γιατί διαμαρτύρονται | xronos.gr
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜ-Θ

Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στην Κομοτηνή, γιατί διαμαρτύρονται

24/05/19 - 10:00

Στέλιος Κυριαζίδης ιδιοκτήτης του ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου Ιατρική Θράκης ΑΕ: "Είμαστε υπερχρεωμένοι και εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που συνεχίζει να μας ζημιώνει"

Κλειστά από την Πέμπτη 23 Μαΐου έως και το Σάββατο 25 Μαϊου, θα παραμείνουν τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στην Κομοτηνή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνεχή και καταχρηστική επιβολή μέτρων τα οποία πλήττουν την βιωσιμότητα όλων των ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων. Αναλυτικότερα ο  λόγος, είναι η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εκτός από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που απαιτεί για τις διαγνωστικές εξετάσεις [REBATE], συνεχίζει να  εφαρμόζει και την απόφαση του 2013 [περί υποχρεωτικής επιστροφής, -CLAWBACK-] και να απαιτεί να του επιστραφεί 20%-40%, από το σύνολο της αποζημίωσης, που ο ΕΟΠΥΥ  νομίμως κατέβαλε στα εργαστήρια, το Α’ εξάμηνο του 2018.

Τους λόγους αυτής της διαμαρτυρίας εξηγεί αναλυτικότερα ο Στέλιος Κυριαζίδης ιδιοκτήτης του ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου Ιατρική Θράκης ΑΕ: "Βρισκόμαστε σε μια τραγική κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά μας, είμαστε υπερχρεωμένοι και εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που συνεχίζει να μας ζημιώνει και από την οποία ειλικρινά δεν είναι και εύκολο να φύγουμε, να κάνουμε πίσω, είτε γιατί έχουμε δαπανήσει μεγάλα ποσά για την αγορά των μηχανημάτων προκειμένου να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, είτε γιατί έχουμε δημιουργήσει υποχρεώσεις όλα αυτά τα χρόνια σε εργαζόμενους, εγκαταστάσεις και προμηθευτές".

Όπως σημειώνει περαιτέρω ο κος Κυριαζίδης "βάζουμε πλάτες στον ΕΟΠΠΥ  από το 2012 όπου υπεστήκαμε μια μείωση των τιμών της τάξεως του 30-35%. Όμως έρχεται ξανά και πάλι μόνος του αποφασίζει ο ΕΟΠΠΥ, για μείωση στην μαγνητική τομογραφία 25 ευρώ, στην αξονική άλλα 10  ευρώ. Και προσοχή, μην λαμβάνεται υπόψη σας την τιμή που γράφει στο παραπεμπτικό, αυτό δεν έχει καμία σχέση, η τιμή αποζημίωσης είναι εντελώς διαφορετική και αντιστοιχεί στο 50% της αναγραφόμενης". Εκτός των παραπάνω ο κος Κυριαζίδης αναδεικνύει στο λόγο του ότι "ο Οργανισμός ασκεί κοινωνική πολιτική στις πλάτες των παρόχων και αναφέρομαι συγκεκριμένα για όσους έχουν αναπηρία 100%, αυτοί πληρώνουν μηδέν συμμετοχή αλλά το ποσό που τους αναλογεί δεν το πληρώνει ο ΕΟΠΠΥ, το πληρώνει ο πάροχος, αυτό είναι πρωτάκουστο. Κανονικά θα έπρεπε να το καλύψει το κράτος, αλλά όχι".

Στα ιδιωτικά εργαστήρια εργάζονται ιατροί ειδικευμένοι και εξειδικευμένο παραιατρικό προσωπικό. Γίνεται χρήση υψηλής τεχνολογίας και κόστους,  εξοπλισμός  και  αναλώσιμα. Οι χώροι στέγασης των εργαστηρίων,  είναι σαφώς μεγαλύτεροι, από εκείνους ενός απλού ιατρείου, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος.

Δήλωση συμπαράστασης από τους Ιατρικούς Συλλόγους ΑΜ-Θ
Στο πλευρό τους βρίσκονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι με κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν: "Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συντάσσονται στο πλευρό των ιδιωτών εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, οι οποίοι ενωμένοι σε ένα κοινό μέτωπο αποφάσισαν την έναρξη κινητοποιήσεων. 

Στηρίζουμε ομόφωνα την απόφασή τους να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία από την Πέμπτη 23/05/2019 έως και το Σάββατο 25/05/2019 διαμαρτυρόμενοι για την συνεχή και καταχρηστική επιβολή μέτρων τα οποία πλήττουν την βιωσιμότητα όλων των ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων. 

Το κράτος μεταβιβάζει την υποχρέωση της δωρεάν παροχής υγείας στον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό, αφού τον εξαναγκάζει να χρεωθεί και να πληρώσει ο ίδιος την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων του πληθυσμού. Κοινωνική πολιτική με τις πλάτες των γιατρών! Υπερασπιζόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα των μελών μας να αμείβονται για την παροχή υπηρεσιών τους χωρίς περικοπές, διαφυλάττοντας την ποιότητα και την αξιοπιστία των διαγνωστικών τους εξετάσεων. Το απαράδεκτο clawback πρέπει επιτέλους να καταργηθεί! Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ επιβάλλεται να αυξηθεί για να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων:  Γεωργιάδης Γεώργιος – πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας, Αντωνίου Αναστασία – πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας, Καραδέδος Αναστάσιος – πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης, Χαριτόπουλος Κωνσταντίνος – πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης, Παπανδρούδης Ανδρέας – πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr