Ν. Ροδόπης: Δηλώθηκαν ήδη 2.639 ψεκαστικά μηχανήματα, προσοχή στα πρόστιμα | xronos.gr
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Ν. Ροδόπης: Δηλώθηκαν ήδη 2.639 ψεκαστικά μηχανήματα, προσοχή στα πρόστιμα

14/03/19 - 10:00

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ απευθύνεται σε αγρότες ευρύτερα στην Περιφέρεια και καθιστά σαφές ότι όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εργασίες θα πρέπει να καταχωρηθούν

Δηλώθηκαν ήδη 2.639 ψεκαστικά μηχανήματα στο νομό Ροδόπης, όμως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εφιστά την προσοχή όσων δεν φρόντισαν να καταχωρηθούν στην ψηφιακή φόρμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ελεγχθούν από Εξουσιοδοτημένο Σταθμό Ελέγχου και να έχουν το σχετικό σήμα έγκρισης, ώστε να αποφύγουν την επιβολή προστίμων.  Η ανακοίνωση με θέμα "καταγραφή και επιθεώρηση ψεκαστικών μηχανημάτων", που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας απευθύνεται σε κατόχους ψεκαστικών μηχανημάτων ευρύτερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Μέσω αυτή καθιστά σαφές ότι όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εργασίες θα πρέπει να καταχωρηθούν στην ψηφιακή φόρμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ελεγχθούν από Εξουσιοδοτημένο Σταθμό Ελέγχου και να έχουν το σχετικό σήμα έγκρισης.

Όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί με τα ανωτέρω θα πρέπει να το κάνουν άμεσα. Επισημαίνεται ότι με την αριθ. 160/22717/5-2-2019 (ΦΕΚ 569Β΄/2019) Υπουργική Απόφαση, προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 5000 € σε ιδιοκτήτες ψεκαστικών που δεν μεριμνούν για την καταγραφή ή/και την επιθεώρησή τους από εγκεκριμένο σταθμό ελέγχου ψεκαστικών. Στο νομό Ροδόπης έχουν ήδη καταχωρηθεί στην ψηφιακή φόρμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2639 ψεκαστικά μηχανήματα, στον Έβρο 4372, στην Ξάνθη μόλις 305, στην Καβάλα 292 και στη Δράμα 1924.  Ο νόμος προβλέπει κυρώσεις, για όσους μετά τις 26-11-2016 χρησιμοποιούν ψεκαστικό που δεν έχει εφοδιαστεί με πιστοποιητικό και sticker επιθεώρησης. Αλλά έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μία επιθεώρηση με θετικό αποτέλεσμα (εφοδιάζεται το ψεκαστικό με sticker και πιστοποιητικό επιθεώρησης), το ψεκαστικό λειτουργεί σωστά και τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά:

 

  • Μειώνεται το κόστος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, έως και 30% ανά ψεκασμό, δηλαδή γίνεται απόσβεση του κόστους επιθεώρησης συνήθως από τον πρώτο ψεκασμό και στους επόμενους ψεκασμούς οικονομία από την αγορά φάρμακων.
  • Βελτιώνεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση του μηχανήματος (βαθμονόμηση) αποφεύγεται ο κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα.
  • Υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της αγοράς αγροτικών προϊόντων.
  • Υπάρχει προστασία για το περιβάλλον και τους οργανισμούς.

Επιπλέον, η χρήση σωστά συντηρημένων ψεκαστικών μηχανημάτων βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας των χειριστών τους και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασίας του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και στην διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, στους εγκεκριμένους σταθμούς ελέγχου ψεκαστικών ή και στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ http://psekastika.minagric.gr .

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr