Νέα γέφυρα στη συνοριακή δίοδο Κήποι - Ύψαλα, δημοπράτηση το...2020! | xronos.gr
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ 2004

Νέα γέφυρα στη συνοριακή δίοδο Κήποι - Ύψαλα, δημοπράτηση το...2020!

25/07/18 - 10:00

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναφέρει ότι η πορεία της μελετητικής διαδικασίας του έργου οδηγεί σε εκκίνηση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου μόλις το …2020!

Το 2020 προβλέπεται η εκκίνηση των διαδικασιών δημοπράτησης της Νέας Γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι - Ύψαλα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης επανερχόμενος στο ζήτημα της κατασκευής της γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι - Ύψαλα, καθώς και της κατασκευής του νέου τελωνειακού σταθμού τα οποία παραμένουν σε στασιμότητα.
Συγκεκριμένα με την ερώτηση κλήθηκε ο υπουργός να απαντήσει αν προχώρησε η διαδικασία έγκρισης χωροθέτησης της Νέας Γέφυρας από το τουρκικό κοινοβούλιο προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες για την πρόοδο του έργου.

Στην απάντησή του το υπουργείο ενημερώνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κύρωση του διακρατικού Πρωτοκόλλου από την Τουρκική Βουλή. Ωστόσο από ελληνικής πλευράς οι διαδικασίες μοιάζουν να κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς καθώς η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναφέρει ότι η πορεία της μελετητικής διαδικασίας του έργου οδηγεί σε εκκίνηση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου μόλις το ...2020!

Τέλος, όσον αφορά τον νέο Τελωνείο, λόγω της χωρικής και λειτουργικής συνάφειας των δυο έργων, ακολουθεί παράλληλα την μελετητική ωρίμανση της Νέας Γέφυρας … με τους ίδιους αργούς ρυθμούς. 

Πρόκειται για μία υπόθεση που ανάγεται στο μακρινό 2004 και εξελίσσεται ως παρακάτω

Η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, βάσει του υπομνήματος συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 22/01/2004, από τους υπουργούς Μεταφορών, στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της ανάπτυξης υποδομής μεταφορών για τη σύνδεση των δύο χωρών. 

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αναπτύξουν περαιτέρω σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, μέσω της ανάπτυξης υποδομών των μεταφορών, βάσει και των υφιστάμενων διεθνών αποφάσεων για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής και περιφερειακής υποδομής μεταφορών έλαβαν απόφαση για την ανάπτυξη του Διαδρόμου αυτού (υπόμνημα συνεργασίας, 22 Ιανουαρίου 2004 από τους υπουργούς Μεταφορών των δύο χωρών). Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη στις 10/6/2006 στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σχετική συμφωνία για την κατασκευή της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας. Η κύρωση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έγινε από το ελληνικό κοινοβούλιο με το Νόμο 3579, ΦΕΚ 133/18.06.3007.

Στις 26/6/2013 μεταξύ της Τουρκικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων και της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης, βάσει του άρθρου 5 της παραπάνω συμφωνίας, με αντικείμενο την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης και των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στη δίοδο Κήπων - Υψάλων. Η γέφυρα χωροθετείται σε συνδυασμό με την προβλεπόμενο νέο συνοριακό σταθμό Κήπων, κατάντη και σε εγγύτητα με την υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Έβρου. 

Στις 4/4/2014 υπεγράφη διακρατικό πρωτόκολλο για την χωροθέτηση και την οριογραμμή επί της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην συνέχεια έγινε σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας της μικτής ομάδας εργασίας (ΜΟΕ) με την τουρκική αντιπροσωπεία της ΜΟΕ. 

Ακολούθησε συνεργασία για την μελετητική ωρίμανση του έργου σε προκαταρκτικό επίπεδο, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι κατόπιν οδηγίας του ΥΠΕΞ έπρεπε να προηγηθεί η κύρωση του ως άνω διακρατικού πρωτοκόλλου από την Τουρκική Βουλή. 
Σύμφωνα με την υπ' αρ. 47473/3-10-2017 επιστολή του ΥΠΕΞ η πρεσβεία της Τουρκίας ενημέρωση το ΥΠΕΞ ότι ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κύρωση του διακρατικού πρωτοκόλλου, το οποίο στις 28-9-2017 τέθηκε σε ισχύ. 

Μέχρι σήμερα για την προετοιμασία του έργου, έχουν εκπονηθεί από ελληνικής πλευράς, οι ακόλουθες συνοδές μελέτες: Προκαταρκτική μελέτη οδοποιίας, προκαταρκτική μελέτη γέφυρας, πρόγραμμα γεωτεχνικής έρευνας (α' φάση), αποτελέσματα γεωτεχνικών ερευνών (α' φάση), αξιολόγηση αποτελεσμάτων γεωτεχνικής έρευνας, μελέτη περιβαλλοντικής επιπτώσεων (αναμένονται περιβαλλοντικοί όροι), τοπογραφική αποτύπωση.

Για την ολοκλήρωση του φακέλου δημοπράτησης, στην παρούσα φάση γίνονται από πλευράς Εγνατίας Οδού ΑΕ όλες οι απαραίτητες ενέργειες - διαδικασίες για τη μελετητική ολοκλήρωση του έργου, έτσι ώστε η δημοπράτηση για την κατασκευή να μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2020, αν όλα τα σημεία αμοιβαίας διαβούλευσης μεταξύ των δύο χωρών για τον διαγωνισμό κατασκευής είναι σύμφωνα. 

Για την ολοκλήρωση προετοιμασίας φακέλου του έργου, απαιτούνται οι μελέτες ως αυτές ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω: αποτίμηση υφιστάμενης κατάστασης και εκτίμηση απαιτήσεων συντήρησης της υφιστάμενης γέφυρας, κτηματολόγιο, γεωλογική - γεωτεχνική μελέτη - μελέτη θεμελίωσης της γέφυρας, γεωερευνητικές εργασίες (β΄βάση γεωτρήσεων), οριστική μελέτη οδοποιίας, οριστική υδραυλική μελέτη, προμελέτη/οριστική μελέτη και έλεγχος οριστικής μελέτης γέφυρας, οριστική μελέτη Η/Μ. 

Να σημειωθεί τέλος ότι με την υπ' αριθ. 140357/19-12-2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ όσον αφορά στην επιχορήγηση της Εγνατίας Οδός ΑΕ για τις μελέτες του συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου και της Γέφυρας Κήπων συνοριακού σταθμού Έβρου, δεδομένου ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα λόγω της χωρικής και λειτουργικής συνάφειας τους. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr