Οδικές αφίξεις Τούρκων: Πτώση μετά από δεκαετία, το μερίδιο επισκεψιμότητας στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΠΩΣ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΕΒΡΟΥ

Οδικές αφίξεις Τούρκων: Πτώση μετά από δεκαετία, το μερίδιο επισκεψιμότητας στην Κομοτηνή

08/11/18 - 10:00

Σχολιάζουν στον "Χ" Κώστας Χατζημιχαήλ πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης, ξενοδόχοι Σούλα Χρυσοστόμου, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου (πρόεδρος ξενοδόχων Θράκης)

Μετά από μία δεκαετία η οποία χαρακτηρίσθηκε από τις συνεχείς - ως επί το πλείστον – και εντυπωσιακές κατά περίπτωση αυξήσεις στις οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων μέσω των τελωνείων του Έβρου στη χώρα μας κατά τις θερινές περιόδους και μετά από μήνες ανθεκτικότητας του εισερχόμενου από Τουρκία τουρισμού τόσο στις διαρκείς υποχωρήσεις της νέας τουρκικής λίρας (TRY) έναντι του ευρώ (EUR) όσο και στην επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, καταγράφεται μείωση των τουρκικών επισκέψεων στα συνοριακά σημεία διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων για το καθοριστικό για τον τουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τρίτο τρίμηνο του 2018.

Τα παραπάνω δεδομένα κομίζει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, αξιοποιώντας στοιχεία από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δίνει το έναυσμα της καταγραφής των συνεπειών στις αφίξεις στην τοπική οικονομία της Θράκης, της διατύπωσης θέσεων υπέρ του τουριστικού ανοίγματος σε περισσότερες ξένες αγορές αλλά και της διαπίστωσης ότι και η Κομοτηνή, στον ξενοδοχειακό κλάδο, τουλάχιστον παίρνει ένα μικρό μερίδιο των Τούρκων τουριστών. 

Ο "Χ" ζήτησε τις απόψεις του Κώστα Χατζημιχαήλ προέδρου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και των ξενοδόχων Σούλα Χρυσοστόμου και Κώστα Χατζηκωνσταντίνου (πρόεδρος ξενοδόχων Θράκης).

Τα πράγματα δεν είναι μαύρα για το σύνολο του 2018, σπεύδει να πει ο κος Χατζημιχαήλ και εξηγεί ότι μπορεί να έχει καταγραφεί μείωση της τάξης του 7%, όμως περισσότεροι από 550.000 Τούρκοι επισκέπτες εισήλθαν στην χώρα μας μέχρι και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να κάνουν διήμερες αποδράσεις, είτε διακοπές. Αυτό κατά τον ίδιο "είναι ένα τεράστιο νούμερο, το οποίο συνεισφέρει όχι μόνο στο τουριστικό κομμάτι της βορείου Ελλάδος αλλά και στο οικονομικό κομμάτι, καθότι είναι εισερχόμενος πλούτος, μέσω της κατανάλωσης υπηρεσιών, εστίασης και διασκέδασης".

Για τους Τούρκους τουρίστες που επιλέγουν τον Έβρο για τις διακοπές τους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας λέει "καταγράφουμε τουρίστες οι οποίοι έρχονται με ιδιωτικά οχήματα, με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, με πολύ σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο στην γείτονα χώρα, με περιουσία στην γείτονα χώρα, οι οποίοι μπορούν και καταναλώνουν". Από τον αστικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης "τρέφεται" ο τουρισμός στον Έβρου, με τον κο Χατζημιχαήλ να εξηγεί "οι 450.000 οδικές αφίξεις έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Κήπων. Πρόκειται για ανθρώπους από τις αστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Είναι αυτοί που επηρεάζονται λιγότερο από τις οικονομικές μεταβολές ή από τις μεταβολές στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό το ιστορικό χαμηλό της λίρας επηρέασε και αυτούς".  Στο λόγο του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναδεικνύει την σημασία του ανοίγματος της τοπικής τουριστικής αγοράς και σε άλλες αγορές, πλην της Τουρκίας. "Είχαμε προνοήσει ως φορείς της Θράκης, κυρίως με την συνδρομή της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης να απευθυνθούμε στις αγορές των Βαλκανίων πιο συστηματικά, πιο στοχευμένα και επιδιώκοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, προκειμένου να έχουμε διασπορά του κινδύνου της έκθεσής μας στην αγορά της Τουρκίας. Αυτό ήταν σημαντικό φέτος, διότι αυτή η απώλεια των αφίξεων και της κατανάλωσης που είχαμε στον τουρισμό από την Τουρκία, εξισορροπήθηκε από την αύξηση των αφίξεων Βούλγαρων, Ρουμάνων και λιγότερων Σέρβων. Εξαιτίας αυτού δεν ήταν τόσο αισθητή η απώλεια των Τούρκων αυτό το καλοκαίρι".

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης είχε αναδείξει την ανάγκη για πολυσυλλεκτικότητα, για ανοίγματα σε νέες αγορές, έτσι ώστε αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες να ισοσταθμίζονται από άλλες ροές τουριστικές. Σχολιάζοντας την πτώση στις οδικές αφίξεις Τούρκων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Χατζηκωνσταντίνου λέει τα παρακάτω "ήταν άνθρωποι (σ.σ. Τούρκοι τουρίστες) οι οποίοι είχαν λόγο στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, ήταν μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη τα οποία μέσα από αυτή την ευφορία έπαιρναν καινούρια σπίτια, καινούρια αυτοκίνητα, είχαν την τάση να δουν τον κόσμο. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονές τους και οι πιο άμεσα προσβάσιμοι. Έχουν την επιθυμία να έρθουν στην περιοχή, απλά σε αυτή την συγκυρία η ισοτιμία της τουρκικής λίρας τους έχει φέρει σε δυσχερή θέση και γι' αυτό έχουνε περιοριστεί αυτοί οι αριθμοί. Το θέμα είναι εμείς να μην καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε να βελτιωθεί η οικονομία της Τουρκίας".  Ως αντίβαρο της πτώσης των αφίξεων από την Τουρκία, λειτουργούν οι βαλκάνιοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και κάποιοι Σέρβοι. Ακόμη όμως και μετά τη μείωση οι Τούρκοι παραμένουν ένα σοβαρό κομμάτι της τουριστικής αγοράς στον Έβρο και ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη. 


Το μερίδιο επισκεψιμότητας στην Κομοτηνή
Αλεξανδρούπολη, Θάσος, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη απολαμβάνουν της τουρκικής επισκεψιμότητας. Στον χάρτη τα τελευταία τρία χρόνια έχει μπει και η Κομοτηνή, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Όλυμπος στην Κομοτηνή. Πρόκειται για τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν την Θράκη και πραγματοποιούν διανυκτερεύσεις μικρής διάρκειας, μία ή δύο νύχτες και στα ξενοδοχεία της Κομοτηνής. "Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 2-3 χρόνια", μας λέει η κα Χρυστοστόμου και προσθέτει "δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται για κάποια συνέδρια, είναι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τουρισμό και περνούν και από την πόλη μας. Έχουμε περισσότερους από παλιότερα και εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι όσοι έρχονται και μένουν στην Κομοτηνή πάνε και στην Αλεξανδρούπολη επειδή είναι κοντά και ξαναέρχονται να μείνουν Κομοτηνή, επίσης πάνε στην Ξάνθη και ξαναέρχονται για να μείνουν στην Κομοτηνή. Επισκέπτονται ολόκληρη τη Θράκη μένοντας στην Κομοτηνή διότι τους αρέσει η Κομοτηνή και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό".


Η μείωση των τουρκικών τουριστικών ροών σε νούμερα
Η μείωση των τουρκικών τουριστικών ροών για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ανέρχεται ποσοστιαία στο 15% με περισσότερους από διακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες (264.455) Τούρκους επισκέπτες να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα το φετινό τρίτο τρίμηνο, 46.399 λιγότεροι όμως σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Στους Κήπους οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων υποχωρούν κατά 12,50% για το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη συγκριτική μείωση αγγίζει το 25%.

Κατά την ομαδοποίηση των στοιχείων σε επίπεδο εννιαμήνου καταγράφεται ποσοστιαία μείωση η οποία ξεπερνά το 7% για το τρέχον έτος σε σχέση με το 2017 με πεντακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες Τούρκους (553.876) να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα από τις δύο οδικές πύλες εισόδου στο Νομό Έβρου, επίδοση στην οποία επιδρά καταλυτικά η υποχώρηση στις τουριστικές ροές από Τουρκία του τρίτου τριμήνου.

Στα επιμέρους επεξεργασμένα στοιχεία εννιαμήνου οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται λίγο κάτω από τετρακόσιες σαράντα εννιά χιλιάδες (448.693), μειωμένες κατά 3,54% (16.446 λιγότερες) συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη μεταβολή εννιαμήνου είναι αρνητική κατά 19,75% και τις απόλυτες τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται σε περίπου εκατόν πέντε χιλιάδες (105.183 / 25.894 λιγότερες).

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr