Οι πρώτες υποχρεώσεις του 2019 για τους επαγγελματίες της Ροδόπης | xronos.gr
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι πρώτες υποχρεώσεις του 2019 για τους επαγγελματίες της Ροδόπης

05/01/19 - 10:00

Αλαλούμ με τα πνευματικά δικαιώματα μετά το ναυάγιο της ΑΕΠΙ, υποχρεωτική η ύπαρξη καταλόγων για τυφλούς - Ικανοποίηση για την μείωση της φορολογίας κατά μία μονάδα στο 28% 

Έναν απολογισμό του οικονομικού έτους 2018 για τον μέσο επαγγελματία, βιοτέχνη και έμπορο της Ροδόπης, αλλά και την καταγραφή των πρώτων υποχρεώσεων για το 2019, περιελάμβανε η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που παρέθεσε το πρωί της Παρασκευής 4/1 ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων, έγινε ενημέρωση για τα παρακάτω ζητήματα.

Φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες
"Το 2019 ξεκινάει με μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29 στο 28%. Αφορά στα εισοδήματα του 2019, τα οποία θα φορολογηθούν το 2020. Είναι μία πάρα πολύ μικρή μείωση, αλλά δεν παύει να είναι μείωση", ενημέρωσε σχετικά ο κος Βαφειάδης, κι ανέδειξε επίσης "έχουμε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ", κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως "ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών, το οποίο προσπαθούσαμε να δείξουμε στην κυβέρνηση για να γίνει αποδεκτό".

Αλαλούμ με τα πνευματικά δικαιώματα
Αλαλούμ επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Μετά το ναυάγιο της ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρία Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), η άδεια της οποία ανακλήθηκε οριστικά τον Μάιο του '18, διάφορες εταιρίες καλούνται πλέον να καλύψουν το κενό, με τις προτιμήσεις των επαγγελματιών να γερνούν, όπως όλα δείχνουν, προς την "Αυτοδιαχείριση", η οποία πέρσι είχε φθηνότερες τιμές αλλά φέτος τις αύξησε.

"Επικρατεί σύγχυση σε όλη την Ελλάδα", παραδέχθηκε ο κος Βαφειάδης και πρόσθεσε "είμαστε σε ένα ασαφές περιβάλλον σε αυτό το θέμα, γιατί η ΑΕΠΙ έπαψε να υπάρχει νομικά". Είπε, μάλιστα, ο πρόεδρος πως "κάποιοι είχαν πληρώσει πέρσι (σ.σ. την ΑΕΠΙ), αλλά δεν πήραν καθόλου τιμολόγια". "Υπήρξε ένα νομικό κενό, καθώς όλο τον Ιούνιο δεν υπήρχε καμία εταιρία", συνέχισε ο κος Βαφειάδης, "μετά το κράτος αποφάσισε να συστήσει την ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) η οποία αυτή την στιγμή πελαγοδρομεί, δηλαδή δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία γι' αυτήν, μιας που παραιτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλός της. Από το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουμε πλήρη αποσαφήνιση των θέσεων. Εντούτοις, ειδικά σε άλλες πόλεις, έχουν βγει από την εταιρία και στέλνουν ραβασάκια στον κόσμο ώστε να πληρώσει".

Αναφορικά με την "Αυτοδιαχείριση", ο πρόεδρος εξήγησε τι ισχύει. "Είναι μία εταιρία που προϋπήρχε, είναι εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Από όσο ξέρουμε έχει αγοράσει αρκετό ξένο ρεπερτόριο". Γι' αυτό και καλεί τους επιχειρηματίες να δουν τι ρεπερτόριο παίζουν στα μαγαζιά τους και "να ζητήσουν από την Αυτοδιαχείριση ή την ΕΥΕΔ τους καταλόγους των δημιουργών που έχουν, τα κοστολόγια και μετά να αποφασίσουν σε ποια εταιρία να πληρώσουν το υποχρεωτικό τέλος για το 2019". Εδώ, πάντως, ο κος Βαφειάδης ανέδειξε το εξής παράδοξο "βάσει της νομοθεσίας αυτές οι εταιρίες πρέπει να έχουν δημόσια αναρτημένα στα ιστολόγια τα αμοιβολόγιά τους και τους δημιουργούς που καλύπτουν. Αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο δεν έχει ούτε η μία ούτε η άλλη εταιρία".

Επίσης, ενημέρωσε, ότι η νομοθεσία επιβάλλει στους επιχειρηματίες να πληρώνουν "την GEA - που είναι εταιρία συγγενικών δικαιωμάτων στιχουργών - που είναι απαραίτητη όποια λίστα μουσικής δημιουργίας παίζει κανείς, είτε είναι Αυτοδιαχείριση είτε ΕΥΕΔ είτε ιδιωτικές λίστες".

Υποχρεωτική η ύπαρξη καταλόγων τυφλών
Από 1/1/19 όσον αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εστίασης/καφέ/κέντρα διασκέδασης "οφείλουμε όλοι να έχουμε στα καταστήματά μας καταλόγους για τους τυφλούς σε Braille", είπε ο πρόεδρος και συνέχισε "το έχουμε πει εδώ και καιρό, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ και θα γίνουν έλεγχοι στα καταστήματα, γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε συμμορφωθεί". Εξήγησε ότι το κόστος δεν είναι μεγάλο, καθώς "η ΟΕΒΕΣ ήρθε σε συνεργασία με το σωματείο ΑμεΑ και τον πρόεδρό του κο Καρούντζο, το οποίο ευχαριστούμε, ώστε οι επιχειρηματίες να εκτυπώσουμε γρήγορα, εύκολα και φθηνά, σε μία εταιρία στην Θεσσαλονίκη. Το κόστος είναι μικρό, γύρω στα 30 ευρώ για δύο καταλόγους. Είναι κρίμα να επιβληθούν πρόστιμα στα καταστήματα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε".

Αρνητικός ο απολογισμός του 2018
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος έκανε κι έναν απολογισμό του παρελθόντος έτους. "Ειδικά το πρώτο τετράμηνο του 2018 ήταν από τα χειρότερα που έζησε η αγορά. Μετά υπήρχε μία βελτιωμένη κίνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για το 2019 δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς την περίοδο των εορτών είχαμε στασιμότητα με κίνηση μόνο πριν τα Χριστούγεννα", είπε ο πρόεδρος και διαπίστωσε "η περιοχή μας είναι πρωτίστως αγροτική και το 2018 η αγροτική οικονομία (δεν κινήθηκε καλά), άρα δεν θα διοχετευτεί αυτό το χρήμα στην οικονομία. Δευτερευόντως έχει να κάνει με το πανεπιστήμιο που ήταν κλειστό από τις 10 Δεκεμβρίου ενώ απειλείται και η Νομική".

Μετά από πέντε χρόνια ετήσιος χορός από την ΟΕΒΕΣ
Τέλος, ο πρόεδρος κάλεσε όλους στον ετήσιο χορό της Ομοσπονδίας "μετά από πέντε χρόνια", γιατί όπως είπε, "να διασκεδάσουμε γιατί τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ". Η κοπή βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο κέντρο Βράχος Νο2. Η εκδήλωση θα γίνει με τη συνοδεία του συγκροτήματος Λαλητάδες Ροδόπης, Κυριάκος Πετράς στο βιολί, Γιάννης Παγκοζίδης στο ούτι, ποντιακή λύρα και τραγούδι, Νίκος Αγγούσης στο κλαρίνο, Γιώργος Παγκοζίδης στα κρουστά, Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι και λαούτο, Νίκος Βερβερίδης στο μπουζούκι, λαούτο και τραγούδι. Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ - φαγητό - ποτό.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr