Όθων Μουρμούρης: "Πρέπει και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να πάρει μεταφορικό ισοδύναμο" | xronos.gr
ΣΗΜΑ SOS ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ

Όθων Μουρμούρης: "Πρέπει και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να πάρει μεταφορικό ισοδύναμο"

16/02/19 - 10:00

Οι επαγγελματίες της Δράμας ζητούν λύσεις στα προβλήματά τους

Επιχειρώντας μέσα σε ένα περιβάλλον που συντίθεται από δυσκολίες και αθέμιτο, "διασυνοριακό" ανταγωνισμό, οι επιχειρηματίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι. Σε αυτή την προσπάθειά τους ζητούν όμως και την συνδρομή της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο των Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας Όθωνα Μουρμούρη να λέει στο ράδιο Χρόνος 87.5fm:  "Αυτό που θέλουν να δώσουν στα νησιά -το μεταφορικό κόστος- θα πρέπει να δοθεί και στην Περιφέρειά μας. Θα το παλέψουμε και θα το συζητήσουμε για να το τεκμηριώσουμε σωστά, γιατί απέχουμε περισσότερο από την μισή Ελλάδα που είναι η Αθήνα. Έχουμε μειονέκτημα έναντι πολλών".

Λυμένο το ασφαλιστικό - Πληγή το φορολογικό 
Έτερο ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες είναι ότι παραμένουν απροστάτευτοι έναντι των "κόκκινων" δανείων. Ο νόμος Κατσέλη δεν ήταν ιδιαίτερα βοηθητικός και τώρα που αποσύρεται και αντικαθίσταται, πάλι οι επιχειρηματίες δεν βλέπουν ότι μπορεί να βοηθηθούν. Συγκεκριμένα, ο κος Μουρμούρης υποστηρίζει ότι "με τα κόκκινα δάνεια υπάρχει ένα άδικο σύστημα" και ότι  "αυτή η ανισότητα του επαγγελματία να μην μπορεί να ενταχθεί σε κανέναν νόμο και να προφυλάξει την περιουσία του και την πρώτη κατοικία του είναι κάτι που δεν είναι κατανοητό".

Στα καλά νέα, "τα περισσότερα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την ασφάλιση, την περίθαλψη, έχουν λυθεί. Με το ασφαλιστικό είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Με τον επαναϋπολογισμό τα πράγματα έρχονται σε μια καλή θέση και θα μπορέσουμε να πούμε ότι πάμε για κάτι διαφορετικό" σημειώνει ο πρόεδρος, αλλά το φορολογικό παραμένει πληγή. 

"Το φορολογικό είναι υψηλό -στο 22%-  γι' αυτούς που εκπροσωπώ εγώ σαν πρόεδρος της ομοσπονδίας της Δράμας, γιατί υπάρχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες που βγάζουν πολύ περισσότερα κέρδη και έχουν άλλη φορολογία. Θα πρέπει να γίνει χαμηλότερο το δικό μας" λέει ο κος Μουρμούρης, εννοώντας προφανώς τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι επιχειρήσεις της Δράμας αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ συλλήβδην, από τις αντίστοιχες των όμορων χωρών. Γι' αυτό και η ιδανική λύση για τους επαγγελματοβιοτέχνες θα ήταν η νομοθετική διασφάλιση ενός ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος, ιδανικά και μέσω της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης. 

Μια γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης από τον κο Μουρμούρη: "Αυτό που προσπαθούμε να διορθώσουμε με τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι άνισος ανταγωνισμός. Δεν είναι μόνο η μετανάστευση. Αν αποφασίσει ένας επαγγελματίας ή βιομήχανος να μεταναστεύσει θα το κάνει. Το θέμα είναι ότι αυτός που έχει έδρα εκεί και εγώ εδώ διαφέρουμε στη φορολογία, τον ΦΠΑ και το μεροκάματο, οπότε δεν μπορούμε να πουλάμε -αν μιλάμε για την ίδια ποιότητα προϊόντος- στην ίδια τιμή και αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνισμού"

Ανεξάρτητα από την όποια κυβερνητική πρωτοβουλία, μία καλή λύση στα προβλήματα του κλάδου, κατά την άποψη του κου Μουρμούρη είναι οι συνέργειες  γιατί "έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη τιμή, καλύτερη ποιότητα, μεγαλύτερη ποσότητα και διασφάλιση αυτού που πούλησε ότι θα πάρει τα λεφτά".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr