Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προχώρησε η Αναπτυξιακή Ροδόπης | xronos.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 7.532,00€

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προχώρησε η Αναπτυξιακή Ροδόπης

16/01/19 - 10:00

Η αύξηση είναι απαραίτητη λόγω της διεύρυνσης των εργασιών της Αναπτυξιακής σε όμορους νομούς και της αύξησης των αναγκών της εταιρείας

Στην αύξηση, κατά 40.000 ευρώ, του μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης, συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής, διατηρώντας μεγάλο μερίδιο των μετοχών. Την απόφαση, ομόφωνα, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου 2019, όπου παρέστη και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Στάθης Κεφαλίδης, εξηγώντας τους λόγους που είναι απαραίτητη η αύξηση. Σε αδρές γραμμές ανέφερε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη λόγω της διεύρυνσης των εργασιών της Αναπτυξιακής σε όμορους νομούς και της αύξησης των αναγκών της εταιρείας.

Απαντώντας σε ερώτημα που έθεσε η Ελένη Λαφτσή περί των οφελών της τοπικής κοινωνίας από την λειτουργία της Αναπτυξιακής, ο κος Κεφαλίδης είπε "η Αναπτυξιακή είναι εργαλείο της τοπικής κοινωνίας, υλοποιεί το Leader μέσω του οποίου ο Δήμος Κομοτηνής έχει υλοποιήσει έργα. Το Μέγαρο κατασκευάστηκε και δόθηκε στην κοινωνία από την Αναπτυξιακή. Υπάρχουν άμεσα και έμμεσα οφέλη". Για δομή που στηρίζει δημόσιους φορείς και στηρίζει ιδιωτικές πρωτοβουλίες, έκανε λόγο η Φελίνα Καζάκου αποδίδοντας τα εύσημα στη λειτουργία της Αναπτυξιακής Ροδόπης.

Από την εισήγηση του θέματος προς το Σώμα έγινε γνωστό ότι το έτος 2016 η Αναπτυξιακή Ροδόπης είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ποσό των 100.000€. Σκοπός της αύξησης τότε ήταν αφενός η συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας και Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπών συλλογικών Φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης η οποία προσδίδει σ’ αυτήν μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα στην τοπική κοινωνία και η αντιπροσωπευτικότητα αυτή αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης της πρότασης που υποβλήθηκε από την εταιρεία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάληψη της υλοποίησης τοπικού προγράμματος CLLD LEADER Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης και αφετέρου η διεύρυνση της περιοχής παρέμβασης του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER στην Ξάνθη δημιουργεί την ανάγκη εξευρέσεως νέων οικονομικών πόρων για την εταιρεία, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανειλημμένες υποχρεώσεις, δεδομένου ότι για την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος και στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης απαιτείται η λειτουργία παραρτήματος της εταιρείας στην πόλη της Ξάνθης. Τότε ο Δήμος Κομοτηνής συμμετείχε στην αύξηση με το ποσό των 10.000€, ήτοι με 2.500 μετοχές. Από την αύξηση του έτους 2016 καλύφθηκε μόνο το ποσό των 80.448,00€. 

Με την από 4-9-2018 απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 40.000€, με έκδοση 10.000 ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 4,00€ η καθεμία και θα καλυφθεί ολοκληρωτικά τοις μετρητοίς από παλαιούς και νέους μετόχους. Ο σκοπός της νέας αύξησης είναι ο ίδιος με αυτόν στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα η κάλυψη των αυξημένων ανειλημμένων υποχρεώσεων από τη διεύρυνση της περιοχής υλοποίησης του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER πέραν της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και σε επιλέξιμες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, καθώς και από την υποχρέωσή της Αναπτυξιακής απέναντι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υλοποιήσει άνευ αμοιβής τις συνεχιζόμενες πράξεις (ανειλημμένες υποχρεώσεις) του Άξονα 3 και του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013 που συνεχίζονται από 1-1-2016 έως σήμερα, καθώς και η κάλυψη των νέων υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσει σε δύο διακρατικά προγράμματα που πρόσφατα εγκρίθηκαν προς υλοποίηση, ήτοι: 1) Διακρατικό Πρόγραμμα με τίτλο: «The Healthy Municipality» του Interreg GR- BG 2014-2020, και 2) Διακρατικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Social Forces» του Interreg GR- BG 2014-2, καθώς και για ν’ ανταπεξέλθει η Αναπτυξιακή Ροδόπης στα έξοδα (έρευνες, μελέτες κ.λ.π.) που απαιτούνται για τη διεκδίκηση νέων προγραμμάτων προς υλοποίηση από την εταιρεία

Αποφασίστηκε επίσης στο νέο κεφάλαιο της εταιρείας να έχουν δικαίωμα προτίμησης οι παλαιοί μέτοχοι, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο υφιστάμενο κεφάλαιο. Ο Δήμος Κομοτηνής με τη τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συμμετέχει με το ποσό 123.768€ που αναλογεί σε 30.942 μετοχές ήτοι σε ποσοστό 18,83%. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την συμμετοχή του Δήμου στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης, με ποσοστό 18,83% των 40.000€, δηλαδή 7.532,00€ : 4€ = 1.883,00 μετοχές.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr