Στους δρόμους οι ακρίτες κτηνοτρόφοι, σε συναγερμό ο κλάδος | xronos.gr
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στους δρόμους οι ακρίτες κτηνοτρόφοι, σε συναγερμό ο κλάδος

27/11/18 - 10:00

Την Πέμπτη η διαδήλωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, "ζητάμε το ακατάσχετο" γνωστοποιεί ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Σάκης Κοσουτζής

Στους δρόμους βγαίνουν, ενωμένοι, οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με τον κλάδο να είναι σε συναγερμό και την κτηνοτροφία στην ακριτική Θράκη να χάνει κάθε μέρα ολοένα και περισσότερους κτηνοτρόφους, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν απογοητευμένοι και από αυτή την κυβέρνηση και γι' αυτό διαδηλώνουν.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜ-Θ, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της ΠΑΜ-Θ, στην Κομοτηνή. "Τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας διαιωνίζονται, μένουν σταθερά άλυτα. Καμία πρόοδος και η θηλιά σφίγγει κάθε μέρα και περισσότερο στο λαιμό των Ελλήνων κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα όσων κατοικούν στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ. Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους του πρωτογενή τομέα, να συμμετέχουν σε αυτήν τη διαμαρτυρία, για τα κοινά μας προβλήματα. Μακριά από δήθεν πανελλήνιες οργανώσεις, που δεν εκπροσωπούν τους συλλόγους μας αλλά τις περισσότερες φορές ιδιοτελή και κομματικά συμφέροντα", αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Καμπανάκι κινδύνου μέσω του "Χ" χτυπάει και ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπης Σάκης Κοσουτζής, ο οποίος κατηγορεί πως "10.000 αιγοπρόβατα από τον Μάιο και μετά έχουν φύγει από την Θράκη, ο κόσμος ξεπουλάει τα ζώα του". Και εξηγεί πως "το κακό δεν γίνεται μόνο για τον κτηνοτρόφο, γίνεται για τον τόπο μας, αφού μειώνεται το εισόδημα από την Θράκη". Ζητάει να θεσπιστεί το ακατάσχετο στα 15.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους, στο οποίο έχει συμφωνήσει αλλά όχι δρομολογήσει η κυβέρνηση, ενώ προτάσσει και μία μακρά ατζέντα άλλων ζητημάτων, όπως η συνδεμένη ενίσχυση, τα de minimis, ασφαλιστικό - φορολογικό, πλαφόν 100 κιλά στο γάλα που είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να επιτευχθεί ιδίως από τους κτηνοτρόφους της περιοχής που έχουν να αντιμετωπίσουν και διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Καλεί τους κτηνοτρόφους και τους Θρακιώτες παραγωγούς "να δώσουμε το μήνυμα ότι η Κομοτηνή ζει και όσο να την βαράμε δεν πεθαίνει". Ο κος Κοσουτζής καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Αραχωβίτη "να έρθει άμεσα στην Κομοτηνή". "Δεν πάμε εμείς κάτω, να έρθει να μας βρει ο ίδιος", λέει σχηματικά και καλεί σε μαζικό παρόν στην πρώτη αυτή κινητοποίηση.

Β. Ελευθεριάδου: Στήριξη της κτηνοτροφίας στην πράξη
Τα περασμένα εικοσιτετράωρα με τους προέδρους των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κομοτηνής και Σαπών κ.κ. Κοσουτζή και Ρούφο, καθώς και με μέλη των συλλόγων αυτών, συναντήθηκε η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και ιατρός Βούλα Ελευθεριάδου. Οι κτηνοτρόφοι της περιέγραψαν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο όσο αφορά την συνεχώς μειούμενη τιμή του γάλατος, βασική πηγή του εισοδήματος τους, όσο και τη χαμηλή τιμή του κρέατος.

Η παντελής έλλειψη σωστού ελέγχου στα τελωνεία της χώρας όσο αφορά τις εισαγωγές γάλακτος καθώς και η μετέπειτα άγνωστη διαδρομή του ως προς τον τρόπο διάθεσης του, θεωρούμε πως είναι η βασική αιτία της οικονομικής ανέχειας μας, τόνισαν οι κτηνοτρόφοι στην κα Ελευθεριάδου, ενώ της ανέλυσαν και τα υπέρμετρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την υπερφορολόγηση και τις τράπεζες.

"Το στοίχημα μου είναι οι Ροδοπίτες να μείνουν και να ευημερήσουν στο τόπο τους", απάντησε η κα Ελευθεριάδου, "εμείς σαν πολιτεία πρέπει να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για επιτευχτεί κάτι τέτοιο. Με έργα όμως και όχι με λόγια, δεν μπορούμε να παίζουμε με τον πόνο των ανθρώπων, δεν μπορούμε να τους ξεγελούμε κάθε φορά".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr