Υπογράφηκε το έργο που θα ανακουφίσει τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής | xronos.gr
ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Υπογράφηκε το έργο που θα ανακουφίσει τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής

19/01/19 - 10:00

Η κατασκευή της ΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου παρουσία του αν. υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 60.881.372,28 € (προ Φ.Π.Α.),  από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη, τον πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ, Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας.

Με το έργο αυτό, ουσιαστικό δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, αφού η ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης θα είναι η πρώτη που θα κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα.

“Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έχει εκπονηθεί ποτέ στο Δήμο μας με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες” σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το γεγονός ως “αλλαγή σελίδας στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα”.

Τι είναι η ΜΕΑ και τι κερδίζει η Κομοτηνή
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδα επεξεργασίας (ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης με δυναμικότητα 38.855 τν /έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΣΑΣΑ) και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ). Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα του συνόλου των δήμων της Ροδόπης, καθώς και των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης του Έβρου. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι η Κομοτηνή θα απαλλαγεί από το “βάρος” των απορριμμάτων που δέχεται από την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθεί η ΜΕΑ και τεθεί σε λειτουργία.

Για να γίνει αυτό βέβαια, θα χρειαστεί να περάσουν 18 μήνες, αφού τόσος είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης που προβλέπεται στη σύμβαση και 65 εκ ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (αριθ. ενάρ. έργου 2017ΣΕ27510112) και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr