Αναλαμβάνει πρωτοβουλία διεκδίκησης για τη Ροδόπη μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής | xronos.gr
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Αναλαμβάνει πρωτοβουλία διεκδίκησης για τη Ροδόπη μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

15/03/19 - 10:00
23423536-53_0.jpg

Στην Κομοτηνή ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αναλαμβάνει πρωτοβουλία να παρουσιάσει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, όπως η Ροδόπη, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ του νομού Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και για τον σκοπό αυτόν καλεί στην Κομοτηνή ειδικούς, δίνοντας παράλληλα βήμα σε ανθρώπους της περιοχής. Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην Κομοτηνή θα γίνει η εκδήλωση σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και με κεντρικό ομιλητή τον Τάσο Χανιώτη, διευθυντή Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Πρόκειται για το επιστέγασμα των πρωτοβουλιών που λήφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση των θεμάτων της ανάπτυξης του αγροτικού χώρου στην Θράκη και την Ροδόπη ειδικότερα με έμφαση στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: "Η Νέα ΚΑΠ και οι προοπτικές για την Ροδόπη / Βιώσιμη Ανάπτυξη - Στήριξη σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές".      

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Αθηναίων. Θα συμμετάσχουν με σύντομες εισηγήσεις οι: Σινάν Αχμέτ εκ μέρους της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου- Ροδόπης, ο τ. πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος Σκοπιανός, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας Ροδόπης, Ισμαήλ Μολλά Αλή Μεμέτ, η πρόεδρος του αγρο-τουριστικού συνεταιρισμού Τριγώνου Έβρου, Ζωή Φραγκούδη και ο διευθυντής πρωτογενούς τομέα της Αναπτυξιακής Ροδόπης, γεωπόνος Νίκος Καπούλας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Χρήστος και Εύη», στον Ροδίτη Κομοτηνής στις 19:30 το βράδυ.

Δεν πρόκειται για μία κομματική εκδήλωση, όπως διευκρινίζει μέσω του ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο βουλευτής και εξηγεί περαιτέρω "η ιδέα μου έχει νομική βάση και θα την αναπτύξει και ο Τάσος Χανιώτης. Καταρχήν μιλάμε για στρεμματική ενίσχυση, τι κάνει η Ελλάδα για παράδειγμα, έχει 10 εκατ. ευρώ και κάνει οριζόντια διανομή των χρημάτων ως προς την στρεμματική ενίσχυση. Δηλαδή δίνει 50ευρώ ενίσχυση στον καθένα που καλλιεργεί ό,τι καλλιεργεί.

Η δικιά μου ιδέα μου είναι η εξής, το μοντέλο της πυραμίδας όπως έκανε η Ισπανία. Αναφερόμαστε σε περιφέρειες που είναι δηλωμένες μειονεκτικές και ορεινές δηλαδή με λίγα λόγια φτωχιές και υπενθυμίζω ότι η ΠΑΜΘ είναι η δεύτερη φτωχότερη  στην Ελλάδα και η πιο φτωχή στην Ευρώπη. Μπορεί το υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και έχει την ευελιξία να κάνει ένα πρόγραμμα και να μοιράσει τα χρήματα ανάλογα με τις περιοχές. Εμείς μιλάμε για δίκαιη κατανομή.

Δεν έχει σημασία η ισότητα αν δεν υπάρχει το αίσθημα της δικαιοσύνης και το δίκαιο. Διεκδικώ για χώρες τις Ελλάδος και την περιφέρειά μου να γίνει ένα πρόγραμμα ως προς την ειδική στρεμματική ενίσχυση. Αυτό μπορεί να γίνει και νομικά. Η ΕΕ δεν έχει πρόβλημα, η νέα ΚΑΠ δίνει ευελιξία σε αυτό το πράγμα.

Απλά οι εμπειρογνώμονες στην Ευρώπη και αυτοί που διαχειρίζονται τον ΚΑΠ λένε ότι αυτό βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε μέλους-κράτους. Η Ισπανία το έχει επιλέξει αυτό το μοντέλο, η Ελλάδα μπορεί να το επιλέξει".

Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στην ημερίδα από τον κο Χανιώτη, με τον βουλευτή να λέει ότι η προσπάθειά του αυτή θα έχει αποδέκτες ολόκληρο το νομό. "Θέλουμε περισσότερα λεφτά για την περιφέρεια, θέλω περισσότερα λεφτά για την Ροδόπη, αυτά τα λεφτά είναι για όλους μας. Δεν το βλέπουμε με την έννοια της επιδότησης, είναι ενίσχυση για ειδικές περιοχές με ειδική φτώχεια. Πρέπει να στηρίξουμε τον επαγγελματία. Είμαι μπροστάρης σε αυτό το θέμα και προκειμένου να κινητοποιήσουμε κι άλλες περιοχές στην Ελλάδα, να το διατυπώσουμε το αίτημα και να τραβήξουμε την προσοχή του υπουργείου. Πέρα από κομματικές παρωπίδες να βοηθήσουμε την περιοχή μας".

Για την παρουσία του Γιώργου Καμίνη στην ημερίδα που είναι συνάμα και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Ιλχάν Αχμέτ λέει ξεκάθαρα "εγώ αναζητώ συμμάχους και στην ευρωβουλή για αυτό το εγχείρημα. Πολλές φορές συνεργάστηκα εξαιρετικά με τον κ. Κίρκο του Ποταμιού και τον ευχαριστώ δημοσίως. Αυτός κατέθεσε ερώτηση στην ευρωβουλή γι αυτό το θέμα που σας είπα πριν και απάντησε ο Χόγκαν, ο επίτροπος Γεωργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είπε αυτά που σας είπα πριν, ότι μπορεί να γίνει. Πέρα των κομμάτων εκεί είναι μια μικρή Εθνική ομάδα και όλοι πρέπει να βοηθήσουν για μια δίκαιη κατανομή και των κονδυλίων και να διεκδικήσουν τα μέγιστα για την περιοχή μας". 

Στο πάνελ των ομιλητών προστέθηκε η πρόεδρος του Αγρο-τουριστικού Συνεταιρισμού Τριγώνου Έβρου, Ζωή Φραγκούδη, με τον βουλευτή να αναφέρει πως "στόχος είναι με τη νέα ΚΑΠ, που είναι σε διαπραγμάτευση και θα αρχίσει να ισχύει για τα επόμενα πέντε χρόνια, να μπορέσουμε να δραστηριοποιήσουμε και τις γυναίκες μας στο νομό μας, να μπορέσουμε να τις αναπτύξουμε, να τις στηρίξουμε οικονομικά, ώστε να φέρουμε πλούτο στην παραγωγή στην περιοχή.

Ο νόμος περί συνεταιρισμών που έγινε από την κυβέρνηση ήταν σε κάποια σημεία σε σωστό δρόμο, δεν θέλω να λαϊκίσω, αλλά υπάρχουν και κάποιες διατάξεις που πρέπει να τις ξαναδούμε. Να υπάρχουν κίνητρα φορολογικά και άλλα στους γυναικείους συνεταιρισμούς, αλλά και γενικά για τους συνεταιρισμούς και να μην τους κάνουμε την ζωή δύσκολη. Με αυτή την υψηλή φορολογία είναι αποτρεπτικό. Δεν θα γίνουν οι γυναίκες πλούσιες από αυτή την δουλειά. Δεν θα αγοράσουν ακίνητα. Αλλά να μπορούν να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, να συνεισφέρουν στο σπίτι τους, είναι κάτι που ξέρουν ήδη και κάνουν και πρέπει εμείς σαν πολιτεία να τους δώσουμε κίνητρα για να σταθούν".

Καταληκτικά και ενόψει των διεκδικήσεων που βάζει στο τραπέζι ο Ιλχάν Αχμέτ με την παραπάνω ημερίδα, κατέθεσε ένα πολιτικό σχόλιο. "Η κυβέρνηση έχει παρατήσει την Θράκη και δεν ασχολείται ούτε με τον πρωτογενή τομέα. Δεν θα κάνω προσωπική κριτική αλλά θα μιλήσω με πολιτικούς όρους. Δύο φορές έχει έρθει ο πρωθυπουργός εδώ και δεν άφησε τίποτα για την περιοχή. Ακόμη και με ισχυρή λογική λαϊκίστικη ενόψει εκλογών και για την διατήρηση σταυρών και δυνάμεων έπρεπε να το κάνει. Μιλάμε για πλήρης απαξίωση της περιοχής".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr