Δ. Χαρίτου: «Δεν πήραμε απαντήσεις για τις αποζημιώσεις των παραγωγών στη Ροδόπη» | xronos.gr
ΑΠΗΥΔΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΑΑΤ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δ. Χαρίτου: «Δεν πήραμε απαντήσεις για τις αποζημιώσεις των παραγωγών στη Ροδόπη»

11/01/20 - 10:00

Κατηγορεί τον Μ. Βορίδη ότι δεν έχει να παρουσιάσει έργο για τους Έλληνες καλλιεργητές

Για ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης, κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επερώτηση συζητήθηκε χθες και θέση πήρε στο κοινοβούλιο κι ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.

Στην ομιλία του ο βουλευτής επέκρινε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί όπως, είπε «καλλιεργήσατε μεγάλες προσδοκίες και σήμερα δεν έχετε να παρουσιάσετε δικό σας έργο. Κινείστε χωρίς σχέδιο, βάλατε στον αυτόματο πιλότο ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά και ο ρόλος σας εξαντλείται σε ρόλο μεσάζοντα για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα». Ο βουλευτής στην ομιλία του αναφέρθηκε ειδικά στον ΕΛΓΑ, για να τονίσει μεταξύ πολλών «για πάνω από 30 χρόνια μετατρέψατε τον ΕΛΓΑ σε εργαλείο άσκησης πελατειακής πολιτικής παροχών. Δεν τον εκσυγχρονίσατε, τον απαξιώσατε», κατηγορώντας τη ΝΔ για ψεύδη στο ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει λεφτά, λέγοντας συγκεκριμένα: «Δεν έχει λεφτά ο ΕΛΓΑ, άλλο ψέμα. Διαθέτει 150 εκ. ευρώ αυτή τη στιγμή κύριε υπουργέ, μάλλον δεν ξέρετε να διαβάζετε καλά τους προϋπολογισμούς […]. Ετοιμάζετε κύριοι μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΛΓΑ που δυστυχώς το μάρμαρο θα πληρώσουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες».

Η Ροδόπη στο κοινοβούλιο
Ο κος Χαρίτου έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα της Ροδόπης. Η χρονιά «σημαδεύτηκε από την κατάρρευση των τιμών, που δυστυχώς το κόστος μονομερώς επωμίστηκαν οι αγρότες και όχι ο χώρος της μεταποίησης», είπε και κατηγόρησε τον υπουργό ότι «εσείς δεν κάνατε τίποτα».

Και πρόσθεσε αναλυτικά: «Δυστυχώς οι παραγωγοί της Ροδόπης επλήγησαν διπλά 155.000 στρέμματα από τα πιο παραγωγικά τα μισά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από ακραία χαλαζόπτωση είναι καταγεγραμμένα από τις 15 Αυγούστου στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, σκεφτήκατε ότι υπάρχουν παραγωγοί που δεν παρέδωσαν ούτε ένα κιλό βαμβάκι, ούτε μισό ευρώ δεν πήραν από την παραγωγή τους, ενώ πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων. Παρότι σας το υποδείξαμε έγκαιρα αρνηθήκατε να δώσετε μία προκαταβολή σε αυτούς που είχαν ολική καταστροφή, έστω ένα 30%, προκειμένου να μπορούν να σταθούν με αξιοπρέπεια. Προσέξτε κύριοι μην τριτώσει το κακό και δεν πάρουν στην ώρα τους και την συνδεδεμένη ενίσχυση, εσείς θα έχετε ακέραια την ευθύνη. 

Μόνο λόγια είστε κύριε υπουργέ για τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης. Καταστράφηκε η παραγωγή τους το 2018. Πήραν 100 ευρώ ανά στρέμμα πέρσι. Τους ανοίξαμε τον δρόμο αποζημίωσης μέσω των πρώην ΠΣΕΑ που το δικαιούνται. Κατέθεσαν φάκελο.

Πάνε κι έρχονται στην Αθήνα. Τους χτυπάτε στην πλάτη αλλά φως δεν βλέπουν. Πέστε μας τι θα κάνετε. 

Συναντηθήκατε κύριε υπουργέ με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανέμεναν πως και πως τα de minimis. Πέρσι με 85 λεπτά πώλησης του γάλακτος πήραν τα de minimis. Φέτος με μειωμένη τιμή στα 75 λεπτά δεν πήραν τίποτα. Μη μας λέτε δεν κάνετε πολιτική με τα de minimis. Οφείλατε να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους που λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής οι ζωονόσοι θερίζουν το ζωικό κεφάλαιο και είναι διπλά κατεστραμμένοι. 

Οι παράκτιοι αλιείς μας στο πιο δύσκολο σημείο του βορειοανατολικού Αιγαίου που βλέπουν τα αλιεύματα να τα καρπώνονται οι εξ’ Ανατολών αλιείς, αναφέρομαι στον τόνο, αδυνατούν να επιβιώσουν. Αν δεν μπορείτε να τους στηρίξετε τουλάχιστον μην τους φορτώνετε με νέο χαράτσι».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr