Δήλωση πυροτέχνημα περί μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργώ | xronos.gr
ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ

Δήλωση πυροτέχνημα περί μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργώ

19/03/19 - 10:00
mitsotakis-3.jpg

Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είπε, πως «…η Θράκη είναι ένα υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων…»

Δήλωση πυροτέχνημα που δημιουργεί ζητήματα εκ των ουκ άνευ, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την δήλωση του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη περί πρόθεσής του να δημιουργήσει Μουσουλμανικό Συμβούλιο παρά τω Πρωθυπουργώ, προκειμένου η μειονότητα της Θράκης να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο επίπεδο. Πρόκειται για μία δήλωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ο ίδιος είπε περιοδεύοντας, πως «…η Θράκη είναι ένα υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων…», έχοντας δίπλα του εκλεγμένους από τη μειονότητα. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους τους Έλληνες πολίτες και την ίδια ώρα ο εκάστοτε πρωθυπουργός ασφαλώς και μπορεί να επιλέγει την κυβέρνησή του κατά το δοκούν, χωρίς να διαχωρίζει του υπουργούς με το θρήσκευμα.

Επίσης, η δήλωση  γίνεται σε μία περίοδο που ο νομός Ροδόπης έχει τρεις εκλεγμένους βουλευτές, που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ασχέτως αν τυγχάνουν μέλη άλλων κομμάτων και όχι της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, ήδη και χωρίς κανέναν περιορισμό η μειονότητα εκπροσωπείται στο ανώτατο επίπεδο και πολιτικοί της μειονότητας μπορούν να υπουργοποιηθούν με απόφαση πρωθυπουργού.

Για την πλήρη καταγραφή αναφέρουμε ότι τρεις συγκεκριμένες υποσχέσεις-εξαγγελίες που αφορούν την μειονότητα της Θράκης, έκανε το απόγευμα της Παρασκευής 15/3, από την Ξάνθη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρωί της ίδιας ημέρας βρέθηκε σε Σάπες και Φιλύρα - επισκέψεις για τις οποίες σας ενημέρωσε ο "Χ" του Σαββάτου - και τις βραδινές ώρες παρέθεσε συνέντευξη τύπου και πραγματοποίησε κεντρική ομιλία στην Ξάνθη.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κος Μητσοτάκης έκανε τρεις υποσχέσεις προς την μειονότητα της Θράκης, ήτοι: Πρώτον, ίδρυση ελληνικού μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργώ. Δεύτερον, εκσυγχρονισμός και πλήρης εφαρμογή του νόμου περί βακουφίων. Τρίτον, ποιοτική δίγλωσση παιδεία, έτσι ώστε τα παιδιά της μειονότητας να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες. Μάλιστα, σε μήνυμά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μνημόνευσε το έργο του πατέρα του, για να πει: "Η ισονομία και η ισοπολιτεία που εφαρμόστηκε στη Θράκη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του '90 έδωσε ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσω".

"Να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο επίπεδο η μειονότητα"
Αναφορικά με την ίδρυση του συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργό, ο κος Μητσοτάκης, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, εξήγησε ότι σκοπεύει να το θεσμοθετήσει "ώστε η μειονότητα να μπορέσει να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο διάλογος αυτός της κεντρικής πολιτείας με τη μειονότητα να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά. Να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, να τους παρακολουθούμε και να τους υλοποιήσουμε στην συνέχεια".

Αναφορικά με την διδασκαλία των τουρκικών, μίλησε για δίγλωσση παιδεία, για την οποία θα εξεταστούν προτάσεις από την βαθμίδα του νηπιαγωγείου κιόλας. Κόμισε την πρόταση να διδάσκεται η τουρκική ως ξένη γλώσσα στο δημόσιο σχολείο, ως κίνητρο προκειμένου περισσότερα παιδιά από τη μειονότητα να επιλέξουν το δημόσιο σχολείο. "Πρέπει να δείξουμε ανοιχτό πνεύμα σε αυτή τη συζήτηση. Και βέβαια τα ελλείμματα και μειονεκτήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει και αυτά να αντιμετωπιστούν", είπε.

Αναφορές στην μειονότητα έκανε ο κος Μητσοτάκης και στο πλαίσιο της κεντρικής του ομιλίας στην Ξάνθη. Αναλυτικά είπε: "Είχα την ευκαιρία να μιλήσω για ένα θέμα που αφορά ειδικά τη Θράκη, τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Υπάρχει ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, και αναφέρομαι στην μειονότητα, που θα τον θυμάται και για ένα πράγμα ακόμα: Για τις προσδοκίες τις οποίες διέψευσε. Διότι η μειονότητα στήριξε τον κ. Τσίπρα με τέτοια  ποσοστά που έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 50%, αν θυμάμαι καλά, και στην Ροδόπη και στην Ξάνθη στις πρόσφατες εκλογές. Επιτρέψτε μου, όμως, μία προσωπική αναφορά, αν και δεν το συνηθίζω. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Άφησε με τον τρόπο του τη σφραγίδα του και στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Εδώ η περιοχή σας τον θυμάται για δύο λόγους, ανάμεσα σε πολλούς άλλους: Ο πρώτος, θέλω να τον μνημονεύω γιατί έχει τη σημασία του, αναφέρθηκε και ο Χρήστος Μέτιος σε αυτό, είναι ότι η Εγνατία Οδός είναι έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και η Εγνατία Οδός είναι ο δρόμος που άλλαξε την όψη της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Και ο δεύτερος λόγος που τον θυμάται η Θράκη είναι ότι είχε το θάρρος το 1990 να μιλήσει και να κάνει πράξη την πολιτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ίσα δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Και είναι μία πολιτική την οποία, φίλες και φίλοι, δεσμεύομαι να συνεχίσω.

Γιατί σήμερα, δυστυχώς παντού στον κόσμο φαίνεται να κυριαρχεί το μίσος. Ένα μίσος το οποίο φτάνει να εκδηλώνεται και με ακραία, με βάρβαρα, με αποκρουστικά περιστατικά, όπως αυτό που είδαμε σήμερα στην άλλη άκρη του κόσμου, με έναν ένοπλο δολοφόνο να εισβάλλει σε ένα χώρο λατρείας και να σκοτώνει αθώους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Απέναντι σε αυτό το μίσος πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι εδώ στη Θράκη είμαστε ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν και παρά τις εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να λύσουμε. Να είμαστε υπερήφανοι για αυτό το οποίο όλοι μας έχουμε πετύχει.

Να το διαφημίσουμε στην Ευρώπη, να διεκδικήσουμε για αυτό περισσότερους πόρους για να αποδείξουμε ότι οι θρησκείες δεν μας χωρίζουν. Μπορούν να μας ενώσουν. Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία ήταν πάντα γέφυρα πολιτισμών και σημείο όσμωσης θρησκειών".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr