Ευρ. Στυλιανίδης: «Κάνω 50-70 ραντεβού την ημέρα όταν είμαι στην Κομοτηνή» | xronos.gr
Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Ευρ. Στυλιανίδης: «Κάνω 50-70 ραντεβού την ημέρα όταν είμαι στην Κομοτηνή»

13/11/19 - 10:00
234234325-58.jpg

Τοπικές διεκδικήσεις, επαφές με φορείς και πολίτες, μεταναστευτικό και Θράκη, συνταγματική αναθεώρηση - απαντήσεις σε όλα

Την πρόθεση και τη διάθεσή του να καταγράφει άπαντα τα προβλήματα της Κομοτηνής και της Ροδόπης εν γένει δήλωσε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε μία συνέντευξη όπου έθιξε μία σειρά από θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο.


Σας είδαμε στη διαδικασία εκλογής προέδρου στην ΠΕΔ. Γιατί δώσατε το «παρών»;

-Ναι, καλωσόρισα τους δημάρχους της περιοχής μας, μου άρεσε το γεγονός ότι ήταν όλοι ενωμένοι πάνω στις υποψηφιότητες για να μπορέσουν να διεκδικήσουν για την περιοχή αυτά που δικαιούνται και αυτό που τους ξεκαθάρισα είναι ότι στα ζητήματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης πρέπει να πάμε όλοι χέρι-χέρι και να ξεχνούμε στα θέματα των διεκδικήσεων την κομματική ιδεολογική ταυτότητα του καθενός. Αν θέλουμε να ‘μαστε αποτελεσματικοί και αν θέλουμε να θεραπεύσουμε αδικίες που έχει υποστεί στην περίοδο της κρίσης η περιοχή μας. Θέλω να συγχαρώ αυτούς που εξελέγησαν, αλλά και όλους τους νέους αυτοδιοικητικούς άνδρες και γυναίκες που δείχνουν ότι εδραιώνεται μέσα τους η περιφερειακή συνείδηση και δείχνουν ότι υπάρχει μέσα τους και η διάθεση και για μαχητικότητα και για διεκδικητικότητα.
 

Ενίοτε όμως η περιφερειακή συνείδηση καταστρατηγείται;

-Οι μικροί τοπικισμοί μας αποδυναμώνουν. Είμαστε μικρή περιφέρεια με σοβαρά προβλήματα και δημογραφικά και αναπτυξιακά, έχουμε πληγωθεί από την κρίση, είμαστε η εμπροσθοφυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ανατολάς με ό,τι σημαίνει αυτό και τα θετικά και τα αρνητικά.

Θα πρέπει να υπάρχει μια ομοψυχία, ένας στρατηγικός σχεδιασμός και στους ρόλους που μας αναθέτει ο λαός κάθε φορά να μπορούμε να είμαστε συνεπείς και να υλοποιούμε αυτόν το σχεδιασμό. Διότι αν δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση όλοι θα την πληρώσουμε.


Κάνατε μια σειρά συναντήσεων με φορείς και συλλόγους. Σήμερα με τις καθαρίστριες και την ΟΕΒΕΣ.

-Λειτουργώ σε τρία επίπεδα: Φροντίζω να είμαι κάθε Σαββατοκύριακο εδώ και αν υπάρξει οποιαδήποτε αντικειμενική δυσκολία αναπληρώνω την απουσία με άλλες μέρες και κινούμαι σε τρία επίπεδα: α) βλέπω πρόσωπα, άτομα δηλαδή που έχουν κάποια προβλήματα και θέλουν να τα πουν και να αναζητήσουν λύσεις –τα ραντεβού μου είναι από 50 μέχρι 70 κάθε μέρα που έρχομαι – β) βλέπω φορείς για να παρακολουθώ τα συλλογικά ζητήματα που ανακύπτουν και γ)  οργανώνω κι εγώ στοχευμένες επισκέψεις σε συγκεκριμένα σημεία του νομού προκειμένου να ενημερωθώ για θέματα που κρίνω εγώ ότι έχουνε προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά για να μην έχουνε απήχηση μετά, αρνητική, στην κοινωνία.

Σήμερα (εν. Δευτέρα όταν παραχωρήθηκε η συνέντευξη) σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να δω αυτούς τους δύο φορείς. Είδα τις καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση έργου στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άκουσα την αγωνία τους για την εξέλιξη του επαγγέλματος τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παράλληλα να πω ότι με το συγκεκριμένο κλάδο είχα μια στενή συνεργασία όταν ήμουν υπουργός παιδείας και ξέρω τι αντιμετωπίζουν και ξέρω πόσο σημαντικό είναι ποιος μπαίνει στο σχολείο, πόσο φροντίζει το σχολείο, πόσο ασφαλής νιώθει για να κάνει καλά τη δουλειά του.

Και παράλληλα είδα και την Ομοσπονδία των επαγγελματιών, η οποία μου περιέγραψε την κατάσταση της αγοράς, συνεννοηθήκαμε για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξουμε προς τα υπουργεία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει ένας δεύτερος βαθμός κρίσης για ελέγχους που ασκούνται είτε αφορούν τα εργασιακά, είτε τα φορολογικά, είτε άλλα για να μπορεί κάθε φορά ο θιγόμενος να υπερασπίζεται την άποψή του, το δίκιο του.

Και βεβαίως να δούμε πώς μπορεί η περιοχή μας –όχι να εξαιρείται των ελέγχων- αλλά να γίνονται στο βαθμό που πρέπει οι έλεγχοι για να μη δημιουργούνται αδικίες.


Το μεταναστευτικό έχει χτυπήσει την πόρτα της Θράκης. Γίνετε σωστή διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση;

-Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ μεγάλο, το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας να το αντιμετωπίσει μόνη της. Και εκεί έχει χρέος η ελληνική κυβέρνηση -και το κάνει- να βάλει ενώπιον των ευθυνών της την Ε.Ε. Νομίζω ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή συζητά τρόπους αποφόρτισης.

Εμείς τι κάναμε; Ψηφίσαμε έναν νόμο, που για να δώσουμε θετική ή αρνητική απόφαση για το άσυλο χρειαζόταν χρόνια. Ενώ τώρα σε έξι μήνες θα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Όλοι αυτοί που έρχονται άναρχα και περνούν τα σύνορα με το που θα συλλαμβάνονται και θα εξετάζεται η αίτηση ασύλου τους, κατευθείαν να επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν ή στην Τουρκία βάσει της ελληνοτουρκικής συμφωνίας.

Η ελληνοτουρκική συμφωνία φαινόταν ως ανενεργή, αλλά με ευθύνη της Ελλάδας. Και όχι εξαιτίας της Τουρκίας. Δηλαδή δεν είχαμε απορριπτικές για να ρίψουμε την ευθύνη στην Τουρκία. Η Τουρκία φταίει επειδή τους αφήνει και φεύγουν. Από τη στιγμή όμως που μπαίνουν εδώ έχεις εσύ την ευθύνη και θα πρέπει να απορρίψεις ταχύτατα με νομικούς όρους την αίτηση ασύλου για να μπορέσεις να τους επαναπροωθήσεις. Εκεί η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο, έχει βάλει μάξιμουμ εξάμηνο και έχει ζητήσει συμπαράσταση από την Ευρώπη ώστε οι επαναπροωθήσεις να γίνονται όχι μόνο μαζικά, αλλά και γρήγορα.

Αυτό αφορά το κομμάτι των ηλικιών των νέων που μπαίνουν μέσα στη χώρα μας, μέχρι 30-35. Αυτό που βλέπετε το κοπάδι να περνάει. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομικά ορθό τρόπο και με μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία ανθρώπων που θεωρούνται ευάλωτη ομάδα. Ευάλωτη ομάδα είναι για παράδειγμα ένα ασυνόδευτο παιδί.

Εγώ πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα οχυρωθεί καλύτερα ο Έβρος – το είπε και ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο- με περισσότερο προσωπικό ενδεχομένως και με άλλα μέτρα πρόληψης (με θερμικές κάμερες, με drones) για να αποτραπεί η ροη εκεί στα μονοπάτια από τα οποία μπορούν να περάσουν. Εδώ σύμμαχος είναι και τα καιρικά φαινόμενα. Το ίδιο πιστεύω θα λειτουργήσει και το σύστημα στη θάλασσα. Αυτό θα μας δώσει το χρόνο να τελειώσουν εγκαίρως –μάλλον σε νησιά- κλειστά κέντρα φιλοξενίας όπου δεν μπαινοβγαίνουν, αλλά ελέγχονται για να γίνονται καλύτερα οι επαναπροωθήσεις.

Αυτό θέλει άμυνα στα σύνορα η οποία δεν θα παρέχεται μόνο από την Ελλάδα. Εγώ έχω επιμείνει από την πρώτη στιγμή –θυμάστε από πότε μιλώ- για να προσληφθούν γρήγορα τα στελέχη της Φρόντεξ και αν είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα, εδώ στη Θράκη. Είναι 8.000-10.000 προσλήψεις που πρέπει να γίνουν ως το Μάρτιο. Αυτοί οι άνθρωποι αν καταφέρουμε έστω και ένα τμήμα τους να έρθει εδώ, είναι μεγάλη ασφάλεια.


Η Θράκη θα φιλοξενήσει πρόσφυγες/μετανάστες; Περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό ή εξαιρείται;

-Αυτή τη στιγμή ήδη 6.000 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στην Καβάλα και τη Δράμα. Στη Θράκη το πρόβλημα είναι ότι –και δεν μεταφέρω την προσωπική μου άποψη, μεταφέρω και την άποψη της ίδιας της μειονότητας- μέσα σε αυτές τις ροές που περνούν από δω και φεύγουνε υπάρχουν και κάποιοι που είναι φανατικοί ισλαμιστές που δεν έχουν καμία σχέση με τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους της Θράκης, ούτε και με τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους της Τουρκίας. Υπάρχει λοιπόν ο φόβος μην παρεισφρήσει μέσα στην μειονοτική κοινότητα κάποιος ακραίος φανατικός και αρχίσει να δημιουργεί κοινό. Αυτό θα είναι πάρα πολύ κακό και για τη μειονότητα, αλλά για όλη την περιοχή. Αυτή την προειδοποίηση εγώ την έχω δώσει όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά στον διεθνή παράγοντα για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η περιοχή πρέπει να προστατευτεί ως κόρην οφθαλμού. 


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος; 

-Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω εγώ απολογιστικά είναι ότι συνεδριάσαμε πάνω από 60 ώρες, η συζήτηση διήρκησε πάνω από 70 ώρες. Το επίπεδο ήταν υψηλότατο από όλες τις πλευρές και ανεξαρτήτως από ποιο ιδεολογικό υπόβαθρο ξεκίνησε ο καθένας. Η συζήτηση ήτανε γόνιμη και σε κόσμιο κλίμα και πάρα πολύ υψηλό επίπεδο.

Γίνανε 168 παρεμβάσεις και καταλήξαμε σε 7-8 θέματα που αναθεωρούνται. Κάποια με αυξημένη πλειοψηφία κάποια με απλή. Η ψήφιση έγινε την Παρασκευή σε πανηγυρικό κλίμα

Η συζήτηση ξεκινά στις 18 του μηνός και η ψήφιση του νέου συντάγματος θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου.

Έγινε μια καλή δουλειά για τα δεδομένα. Διότι εκ των πραγμάτων, η πρόταση που μας ήρθε από την προτείνουσα βουλή ήταν περιορισμένη. Εξαίρεσε μεγάλα και σημαντικά κεφάλαια που εμείς θέλαμε να αλλάξουμε, αλλά δεν πειράζει. Ακόμη και σε αυτή την ακρωτηριασμένη πρόταση που μας έστειλαν, εμείς καταφέραμε να αναγεννήσουμε κάποια άρθρα και να τα προωθήσουμε.

Σε τίτλους σας λέω τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την ελληνική οικογένεια που απέδειξε ότι είναι το πιο ισχυρό κύτταρο της κοινωνίας σε περιόδους κρίσης. Μπήκε στο Σύνταγμα. Είναι κατάκτηση κοινωνική αυτή.

Η εξίσωση των στρατιωτικών δικαστών με τους λοιπούς δικαστές. Η εκλογή του ΠτΔ αποδεσμεύεται πλήρως από τις βουλευτικές εκλογές. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί δημιουργεί σταθερό κύκλο κυβέρνησης. 

Αναβάθμιση του κοινοβουλίου διότι δίνει τη δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών ακόμη και σε κόμματα με 10 έδρες. Εξισώνεται ο πολιτικός με τον πολίτη όσον αφορά την ποινική δίωξη και δημιουργείται ένα άρθρο –ομπρέλα ώστε αν αποφασίσει η διακομματική την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού να μπορέσει να το κάνει με τρόπο που να μην προσκρούει στο Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr