Γ. Μουζάλας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το προσφυγικό με αλληλεγγύη, η ΝΔ με ξενοφοβία» | xronos.gr
ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Γ. Μουζάλας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το προσφυγικό με αλληλεγγύη, η ΝΔ με ξενοφοβία»

11/01/20 - 10:00
01_3_5.jpg

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης μίλησε σε εκδήλωση της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα

Δύσπιστος αν όχι άπιστος, ως προς την αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται η Νέα Δημοκρατία το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, εμφανίστηκε από την Κομοτηνή ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης επί ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας.

«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να πείσει το ότι το ζήτημα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, αλλά αυτό είναι ψέμα καθώς περίπου το 70% των εισερχομένων έχουν προσφυγικό προφίλ» είπε σχεδόν στην αρχή της τοποθέτησής του ο κος Μουζάλας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε σταχυολογήσει τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί: 

α) Η Νέα Δημοκρατία καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένες ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, πλην όμως όχι στα ποσοστά του 2015, οπόταν και εισέρχονταν 10.000 άτομα την ημέρα, 

β) Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο ζήτημα, προσπαθεί να το περιορίσει στις χώρες πρώτης υποδοχής, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε η Συμφωνία της με την Τουρκία και

γ) Έλλειψη διάθεσης ή ικανότητας από τη Νέα Δημοκρατία να διαχειριστεί το ζήτημα.
«Φανταστείτε τις Σάπες με συρματόπλεγμα»

Ο πρώην υπουργός καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία μία προσπάθεια «να οδηγήσει τα πράγματα σε κοινωνικό αυτοματισμό, ώστε η ελληνική κοινωνία να δεχτεί κέντρα κλειστού τύπου σε ξερονήσια ή βουνοκορφές». Την ίδια ώρα όμως, χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστικό τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δημιουργία των κέντρων κλειστού τύπου και ειδικά των «μεγάλων» που έχουν ανακοινωθεί – χωρητικότητας 7.000 ατόμων.

«Φανταστείτε τις Σάπες με συρματόπλεγμα» είπε ο κος Μουζάλας, που νωρίς το πρωί της Παρασκευής είχε βρεθεί στην κωμόπολη και είχε συνάντηση με τον Ντίνο Χαριτόπουλο, για να περιγράψει το μέγεθος των κέντρων κλειστών τύπου, αλλά και για να πει ότι ο σχεδιασμός -αν υπάρχει- ανακόπτεται συνεχώς από τους τοπικούς βουλευτές ή «τους τοπάρχες της Νέας Δημοκρατίας».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν φταίει που έρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά φταίει επειδή λέει ψέματα» υπογράμμισε ο κος Μουζάλας, κατηγορώντας την επίσης και για το γεγονός ότι στην προσπάθεια της να σπιλώσει την υπόληψη του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας περί αφύλακτων συνόρων, προσβάλει την Αστυνομία και τον Στρατό.

«Η φυσική τάση του ανθρώπου απέναντι στον ξένο είναι ο φόβος. Και πρέπει να διαμεσολαβήσει η πολιτική για να μετατραπεί είτε σε ξενοφοβία, είτε σε αλληλεγγύη».

Γ. Μουζάλας: «Η αλληλεγγύη είναι η διαχείριση του προσφυγικού» 
Κατά την άποψη του κου Μουζάλα, «η αλληλεγγύη είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού» το οποίο δεν έχει λύση καθώς η αιτία του εξακολουθεί να υπάρχει και αυτή είναι οι πόλεμοι και η κοινωνική αναταραχή στις δύο ηπείρους που «στέλνουν» πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη. Επί τούτου σχολίασε μάλιστα και το μέλος της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Φερχάτ Οζγκιούρ, ο οποίος αφού συντάχθηκε με τον κο Μουζάλα κάλεσε δήλωσε εναντίον του επαπειλούμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος αν τελικά συμβεί, θα επιτείνει το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης.

Πάντως, ο κος Μουζάλας εντοπίζει τη διαφορά του κόμματος του από τη Νέα Δημοκρατία στη διάθεση απέναντι στην (προσφυγική) κρίση, κυρίως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιμετωπίζει με αλληλεγγύη και η Νέα Δημοκρατία με ξενοφοβία.

«Δεν θέλω να πείσω κανέναν να αγαπάει τους πρόσφυγες ή τους γκέι ή τους Ρομά, αλλά θέλω όλοι να αγαπάνε το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία» σημείωσε ο πρώην υπουργός και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πώς όλοι θα σέβονται τα δικαιώματα όλων, αλλά θα απαιτούν και την τήρηση των υποχρεώσεων τους.

Άσυλο και ΜΚΟ
Τη συνέντευξη τύπου του Γιάννη Μουζάλα απασχόλησαν και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στις οποίες αναγνώρισε τη συνεισφορά τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας μάλιστα ότι «αν εκείνες τις πρώτες μέρες του 2015 δεν είχαμε τις ΜΚΟ, δεν θα τα είχαμε καταφέρει», αλλά παράλληλα τους καταλόγισε την ασυνέπεια τους να δημοσιοποιούν τους ισολογισμούς τους, παρά το γεγονός ότι τους είχε ζητηθεί.

Αυτό κατά την εκτίμηση του κου Μουζάλα, αμαύρωσε την εικόνα όλων των ΜΚΟ, ενώ εξέφρασε την ευχή ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει την κατάρτιση του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία τους, που είχε ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τις αιτήσεις ασύλου, που η Νέα Δημοκρατία διατείνεται ότι παρέλαβε περίπου 60.000, ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε ότι «η Νέα Δημοκρατία λέει αλήθεια, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια εξετάζονταν περίπου 40.000 – 50.000 αιτήσεις κατ’ έτος» καθώς επίσης και ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Ο Γιάννης Μουζάλας τέλος εξέφρασε και την άποψη ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες που ζουν σήμερα στην Ελλάδα -και που τους υπολόγισε σε 100.000 άτομα- δεν είναι ικανοί να αλλοιώσουν ούτε τον πολιτισμό, ούτε την ιστορία της Ελλάδας, αλλά ούτε και την Ορθοδοξία καθώς όλα αυτά έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου και έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο δεν αλλοιώνονται, αλλά έχουν και μεγάλη δυνατότητα αφομοίωσης.

Ο Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε στην Κομοτηνή για να μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα: «Προσφυγικό/Μεταναστευτικό: Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη ή Υποκρισία και Ρατσισμός;», που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε κι ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr