Η ατζέντα της Φ. Καζάκου για την Π.Ε. Ροδόπης | xronos.gr
ΜΕ "ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Η ατζέντα της Φ. Καζάκου για την Π.Ε. Ροδόπης

16/05/19 - 16:50
img_8920_0.jpg

Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος δεν συνθέτει τυχαία δυνάμεις με τον Χρ. Τοψίδη, το έκανε αφότου πρώτα βεβαιώθηκε ότι οι προτεραιότητές της για τον πολύπαθο ν. Ροδόπης θα ληφθούν υπόψη κατά προτεραιότητα

Δυναμικά στην προεκλογική περίοδο έχει μπει η Φελίνα Καζάκου. Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Περιφερειακής Σύνθεσης, ειδικά για την Π.Ε. Ροδόπης, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, μπορεί να ανακοινώθηκε πιο μετά από άλλα ονόματα, ωστόσο αυτό δεν έγινε τυχαία. Ήθελε να βεβαιωθεί ότι ο επικεφαλής με τον οποίο θα έδινε τα χέρια, θα συμφωνούσε πρώτα να λάβει υπόψη του κατά προτεραιότητα την ατζέντα Καζάκου για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Έτσι κι έγινε, με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος διαθέτει ένα σχέδιο η υλοποίηση του οποίου βήμα-βήμα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου μας. Όσο για την Φελίνα Καζάκου, η πρόκληση του να κατέλθει στις περιφερειακές εκλογές στις 26 Μαϊου με ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο είναι μεγάλη, αλλά το ψηφοδέλτιο Τοψίδη φαίνεται να την έχει εμπνεύσει, έχει προοπτική νίκης και, το σημαντικότερο, προοπτική βελτίωσης των συνθηκών σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υποψήφια με την "Περιφερειακή Σύνθεση"

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις των καιρών και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Αυτό που κάνει την διαφορά στο πρόσωπό του είναι η ικανότητα διοίκησης, η οποία είναι μία από τις υψηλές προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε για την Περιφέρειά μας. Τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού του και η επιλογή της Φελίνας Καζάκου ως υποψήφιας, μπορούν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την επόμενη διοίκηση της Περιφέρειάς μας. Η αυτοδιοικητική εμπειρία 12 ετών που διαθέτει η κα Καζάκου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και την ίδια ώρα η εμπειρία του κου Τοψίδη στο υψηλό management επιχειρήσεων, είναι εγγυήσεις για την επόμενη μέρα.

Δεμένο είναι επίσης, ότι οι εποχές που οι Περιφέρειες έπαιρναν παχυλές χρηματοδοτήσεις από το κράτος, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Άρα, πρέπει να δούμε τις Περιφέρειες ως αυτόνομες, με δικούς τους προϋπολογισμούς και δυναμική, περιοχές, όπως σε όλη την Ευρώπη, ώστε να διαχειριστούμε τις περιοχές με ένα δικό μας πλάνο. Κι όλοι αναγνωρίζουν ότι στην διοίκηση επιχειρήσεων ο κος Τοψίδης είναι εξαιρετικός και τα έχει καταφέρει περίφημα σε όσες θέσεις μέχρι στιγμής έχει εκλεγεί. Δεν είναι ένας άνθρωπος που ήρθε ...να επιβεβαιωθεί ως περιφερειάρχης.

Ένα ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης

Το περασμένο διάστημα η "Περιφερειακή Σύνθεση" κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένους άξονες και προτεραιότητες. Η παράταξη το δημιούργησε καταγράφοντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με έναν ανοιχτό διάλογο με τον κόσμο σε όλα τα επίπεδα, με συλλόγους, φορείς, επιμελητήρια, δήμους, με όλους. Άρα, το πρόγραμμα δεν έχει φτιαχτεί από δέκα τεχνοκράτες. Υποψήφιοι και συνεργάτες του συνδυασμού άκουσαν τον κόσμο και πάνω στον διάλογο δομήθηκε το πρόγραμμα. Στόχος ήταν να αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή, τα οποία για την "Περιφερειακή Σύνθεση" δεν είναι μία έννοια αόριστη, αλλά είναι συγκεκριμένα:

Μία διευρυμένη παραγωγή βάση με μεγάλη αγροτική παραγωγή, ανεκμετάλλευτες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωγραφική θέση που μας καθιστά σταυροδρόμι οικονομίας μεταξύ δύο Ηπείρων και την αρχή της Ευρώπης από την Ανατολή, ισχυρή αστική ταυτότητα για τις πρωτεύουσες κάθε νομού καθώς η κάθε πόλη έχει τα δικά τις χαρακτηριστικά, διαπολιτισμικότητα η οποία είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορεί να σηκώσει ψηλά ιδιαίτερα την Ροδόπη.

Οι "κόκκινες γραμμές" Καζάκου για την συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο

Η Φελίνα Καζάκου πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, ζήτησε από τον επικεφαλής να εισακουστούν προσωπικές απόψεις και θέσεις της. Γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής και ήθελε πρώτα την επιβεβαίωση ότι οι προτάσεις της θα ληφθούν υπόψη.

Οι προτάσεις:

Η Ροδόπη είναι ένας νομός, ο οποίος στηρίζεται στην αγροτική οικονομία. Γι' αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε τις υποδομές, που θα δημιουργήσουν πιο παραγωγικό μοντέλο στην αγροτική παραγωγή, με μεγάλα αρδευτικά έργα που δεν έχουν γίνει, τους απαραίτητους αναδασμούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί, την έλλειψη σοβαρών υποδομών σε όλη τη Ροδόπη, την υφαλμύρωση στο νότιο τμήμα του νομού Ροδόπης που πρέπει να προβλέψουμε, την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της λίμνης Μητρικού που παραμένει αναξιοποίητο, την κατασκευή του φράγματος Ιάσμου, επιτέλους την ολοκλήρωση και εκμετάλλευση του φράγματος Ιασίου, την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και την στήριξη των προϊόντων τοπικών συνεταιρισμών που δυστυχώς είναι αφημένοι μόνοι τους από την Περιφέρεια, μεταξύ άλλων προτάσεων. Όλα αυτά τα έργα είναι ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα και υπάρχουν πόροι που είναι συνεχώς ανοιχτοί, δυστυχώς όμως η τωρινή διοίκηση δεν έχει καταφέρει να τους αξιοποιήσει.

Η άμεση αποκατάσταση της κατεστραμμένης γέφυρας Κομψάτου. Αυτό θα είναι το πρώτο έργο σε προτεραιότητα αναφορικά με τον τομέα των υποδομών. Επίσης, στόχος είναι η αξιοποίηση του κάθετου άξονα, ο οποίος κατέληξε αντί για το μεγάλο μας πλεονέκτημα να είναι από τα μεγάλα μειονεκτήματα για το νομό Ροδόπης, λόγω του παραεμπορίου. Οι προτάσεις για το παραεμπόριο υπάρχουν από τα Επιμελητήρια και την Ομοσπονδία, αλλά η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει διεκδικήσει δυναμικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί το παραεμπόριο.

Δεν μπόρεσε η Περιφέρεια να συμβάλει ώστε να κρατήσουμε αυτούς που εισέρχονται στη Ροδόπη, αντιθέτως έχουμε μεγάλες διαρροές. Η Π.Ε. Ροδόπης δεν έχει δείξει καμία σοβαρή προσπάθεια γύρω από τον τουρισμό. Η Ροδόπη πρέπει να αναπτύξει το μοντέλο του τουρισμό τεσσάρων εποχών, του εναλλακτικού τουρισμού και του εξειδικευμένου τουρισμού. Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μου ότι έχουμε εξαιρετικές παραλίες, αλλά δεν τις έχουμε αξιοποιήσει, γιατί δεν υπάρχουν οι βασικές υποδομές. Η Περιφέρεια πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες, να συνεργάζεται με τους Δήμους και με τους ιδιώτες επενδυτές.

Ως προς τον πλούσιο πολιτισμό της Ροδόπης, δεν έχουμε αξιοποιήσει τίποτα ως προς την πολιτιστική μας ταυτότητα. Άλλωστε τουρισμός και πολιτισμός είναι δύο στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα. Πρέπει να αναδείξουμε την εξωστρέφεια της περιοχής, με μεγάλες πρωτοβουλίες προς την ανάδειξη ιστορικών οικισμών όπως η Μαρώνεια που είναι ένας χαρισματικός τόπος. Για παράδειγμα, για το σπήλαιο της Μαρώνειας υπάρχουν δεκάδες μελέτες που παραμένουν στα συρτάρια κι εγώ αναρωτιέμαι όταν υπάρχουν μελέτες και χρηματοδοτούμενα προγράμματα, εμείς γιατί έχουμε κολλήσει; Κι αν έχουμε κολλήσει σε οποιαδήποτε υπηρεσία, πρέπει να λάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να ξεκολλήσουμε. Στην Ήπειρο ήδη ολοκλήρωσαν το δίκτυο ανάπτυξης των αρχαίων θεάτρων, κι εμείς δεν έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε το μαγευτικό αρχαία θέατρο της Μαρώνειας. Τα παραδείγματα μνημείων και ιστορικών τόπων της Ροδόπης που δεν έχουν αναδειχθεί όμως είναι πάρα πολλά.

Πολύ σημαντική είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Π.Ε. Ροδόπης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διαθέτουμε την διοικητική έδρα της Περιφέρειας και την έδρα του Πανεπιστημίου, γι' αυτό η σύμπραξη μεταξύ των δύο φορέων και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για εμάς είναι ένα στοίχημα το οποίο θα κερδίσουμε. Στόχος είναι μέσα από το πανεπιστήμιο να προσελκύουμε κόσμο στην Ροδόπη και συγχρόνως να ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα του τόπου μας.

Υποστήριξη στις επιχειρήσεις του τόπου μας με ειδικά μέτρα. Οι Περιφέρειες στην Ευρώπη δημιουργούν ταμεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσα από τα επόμενα έργα του ΕΣΠΑ και μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο, πρέπει να υπάρξουν εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τόπου. Η Ροδόπη διαθέτει μία σύγχρονη Βιομηχανική Περιοχή, στην οποία χρειάζεται ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού, ώστε να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως η μείωση της φορολογίας για την οποία πρέπει να πιέσει η Περιφέρεια και θα μπορούσαν να αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη στο νομό μας. Επίσης, η Περιφέρειά μας δεν έχει καταφέρει να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Από τέτοιες συνεργασίες, θα μπορούσαν να προκύψουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έργα.

Ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ρητά ένα μεγάλο όχι στην εξόρυξη χρυσού επ' αφορμή και της τελευταίας εκδήλωσης στην Μαρώνεια. Η Ροδόπη έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και μας αδικεί να ασχολούμαστε με τον χρυσό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την γεωθερμία, την βιομάζα από τα απόβλητα προς παραγωγή ενέργειας, ασφαλώς και αρδευτικά έργα κατά προτεραιότητα όπως ανέλυσα γύρω από την αγροτική οικονομία.

Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει όμως μόνο τα παραπάνω, υπάρχουν επίσης προτάσεις γύρω από την έξυπνη Περιφέρεια, την καινοτομία, την δημόσια υγεία, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τον αθλητισμό. Σας προσκαλώ στο εκλογικό κέντρο επί της πλατείας Ειρήνης, ώστε να γνωρίσετε αναλυτικά όλο μας το πρόγραμμα ή να το βρείτε ηλεκτρονικά στο http://synthesi-pamth.gr/.

Δέσμευση η εργατικότητα

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και η Ροδόπη μας, έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, τον οποίο πρέπει να καλύψουμε άμεσα. Από την επόμενη μέρα, η "Περιφερειακή Σύνθεση" και η ΦΕλίνα Καζάκου είναι έτοιμοι να εργαστούν πάρα πολύ σκληρά και καθημερινά. Δεν υπόσχονται θαύματα, όπως άλλοι έχουν υποσχεθεί στο παρελθόν. Αλλά όλη η πρόταση της Περιφερειακής Σύνθεσης θα αναβαθμίσει το υπάρχον σχέδιο της Περιφέρειάς μας.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr