Η Περιφέρεια να δώσει κίνητρα παραμονής στους νέους | xronos.gr
ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΧΕΙ Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΕΛΙΝΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

Η Περιφέρεια να δώσει κίνητρα παραμονής στους νέους

10/05/19 - 11:07

Στόχος να πάψουμε να είμαστε η φτωχότερη Περιφέρεια στην χώρα - Αυτό θα γίνει μόνο αν μπει τέλος στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών μέσα από γνώστες των προβλημάτων της Π.Ε. Ροδόπης

Με τον Χριστόδουλο Τοψίδη και την "Περιφερειακή Σύνθεση" θα δώσει την μάχη των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών η Φελίνα Καζάκου. Η νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής, θέλει να αξιοποιήσει την πολυετή επαγγελματική κι αυτοδιοικητική της εμπειρία σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναπτύσσει καθημερινές επαφές σε όλη την Ροδόπη κι εμφανίζεται απογοητευμένη από τις χαμένες ευκαιρίες των τελευταίων ετών, βλέπει με στεναχώρια νέους να φεύγουν από την Ροδόπη, γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου και η παρουσία της στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου θα είναι ένα πολύτιμο "όχημα" ανάπτυξης της Π.Ε. Ροδόπης και της ΠΑΜ-Θ.

Αυτοδιοικητική εμπειρία 12 ετών

Η ενασχόληση της κας Καζάκου με τα κοινά μετράει 12 χρόνια τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και μέσα από την εθελοντική προσφορά μου με διάφορες οργανώσεις και συλλόγους. Υπηρετεί από το 2006 στο δημοτικό συμβούλιο κι έχει περάσει από σημαντικές θέσεις που τις έχουν δώσει πολύτιμη εμπειρία πάνω στην διοίκηση. Για παράδειγμα, διετέλεσε πρόεδρος της Επιχείρησης Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής, πρόεδρος στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όπου για μένα ήταν μία ιδιαίτερα τιμητική θέση, καθώς ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, μετά την αείμνηστη Ελένη Αντωνιάδου.

Η πορεία της στο δημοτικό συμβούλιο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα  υπό το ρόλο της επικεφαλούς της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής. Σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο μπήκε μπροστά στην παράταξη, πήρε αυτή την πρόκληση και φτιάχτηκε μία ομάδα από νέα πρόσωπα διάφορων πολιτικών χώρων. Δεν άσκησαν στείρα αντιπολίτευση, αλλά κατέθεσαν προτάσεις.

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος η Φ. Καζάκου

Η εμπειρία της τοπικά και τα επαγγελματικά την έχει βοηθήσει να έχει πλήρη εικόνα των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του νομού Ροδόπης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα άλλωστε με την "Περιφερειακή Σύνθεση" με την παρούσα διοίκηση (σ.σ. του Χρήστου Μέτιου) δεν έχουμε σαφή εικόνα και αξιολόγηση των προβλημάτων, βαδίζουμε χωρίς πλάνο. Η επαγγελματική ενασχόληση της κας Καζάκου κυρίως με τις χρηματοδοτήσεις φορέων και οργανισμών, την έχει βοηθήσει να έχει εικόνα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις προοπτικές της περιοχής.

Πάγια θέση της παράταξης, με την οποία συντάσσεται και η κα Καζάκου, είναι ότι η Περιφέρειά μας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης έχει πολλές προοπτικές και θα έπρεπε να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Πρέπει να πάψουμε να ζούμε στην τελευταία Περιφέρεια της Ελλάδας και σε μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Στόχος της ΠΑΜ-Θ θα έπρεπε να είναι να πρωταγωνιστήσει τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη. Η Θράκη αποτελεί την πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη, γι' αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε με βάση την θέση μας. Πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους, να αναπτύξουμε περισσότερες ευρωπαϊκές συνεργασίες και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματά μας.

Η νέα προγραμματική περίοδος

Είναι αλήθεια πως ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο σχεδιασμό. Αλλά μέχρι στιγμής έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στην Περιφέρειά μας και η ευθύνη είναι πολιτική. Δεν πρέπει να περάσει ούτε μία ακόμη μέρα χαμένη, γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι αλλά και εθνικοί μέσω τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, γιατί δεν μπήκαμε στην διαδικασία να διεκδικήσουμε.

Η περιοχή χρειάζεται προσωπικότητες, με τεχνογνωσία και ικανούς συνεργάτες, που ξέρουν να διεκδικούν και να απαιτούν, κι όχι να παίρνουν το περίσσευμα. Κι αυτό σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Τοψίδη με την "Περιφερειακή Σύνθεση". Σε αντίθεση, η νυν διοίκηση, όταν έκανε τον σχεδιασμό της, δεν δόμησε σωστά της προτεραιότητες της Περιφέρειάς μας, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ευκαιρίες.

Συντάσσεται με τον Χριστόδουλο Τοψίδη

Η Φελίνα Καζάκου είπε το ναι στον Χριστόδουλο Τοψίδη, τον οποίο εκτιμά ως ικανό και άξιο τον κο Τοψίδη, έτοιμο να διοικήσει την Περιφέρεια, να διεκδικήσει γι' αυτή και να πετύχει πολλά, μέσα από την άσκηση ενός υψηλού επιπέδου δημόσιας διοίκησης. Έχει καταφέρει να συνθέσει υγιείς δυνάμεις, να συγκροτήσει μία δυναμική ομάδα, με προσωπικότητες που έχουν τεχνογνωσία, έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν την αυτοδιοίκηση. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ασκούν δημόσια διοίκηση, να είναι προετοιμασμένοι.

Η "Περιφερειακή Σύνθεση" έχει ξεκινήσει έναν καθημερινό διάλογο με την τοπική κοινωνία, έχοντας ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του αύριο.

Γνωρίζει τα προβλήματα της Π.Ε. Ροδόπης

Η Φελίνα Καζάκου γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου: Από την ορεινή Χλόη ως τον παραθαλάσσιο Ίμερο, την καθημερινότητα σε Ίασμο, Σάπες, Μαρώνεια, Φιλύρα. Δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται σε επίπεδο νομού λόγω και της δουλειάς της. Άλλωστε, η "Περιφερειακή Σύνθεση" είναι καθημερινά και θα παραμείνει δίπλα στους πολίτες. Ακούν δια ζώσης οι υποψήφιοι, και καταγράφουν, τα προβλήματα των ανθρώπων του τόπου. Ασφαλώς και δεν μπορούν να λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα σε μία ημέρα, ωστόσο με βάση τις προτεραιότητες που θέτουμε με σωστό σχεδιασμό στο ν. Ροδόπης, πρέπει να προχωρήσουμε βασικά έργα υποδομής και τέσσερις σημαντικούς άξονες:

Πρώτον, την αγροτική επιχειρηματικότητα που είναι πυλώνας της περιοχής μας. Δεύτερον, να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου που κλείνουν. Τρίτον, να υποστηρίξουμε με πράξεις το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως ενεργό κομμάτι της Ροδόπης. Τέταρτον, να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές του κάθετου άξονα, αναδεικνύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας που παραμένουν στην αφάνεια. Πρέπει, η Ροδόπη να αποκτήσει μία ταυτότητα, και μέσα από αυτή σε δεύτερο χρόνο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε και τα τοπικά μας προϊόντα.

Οι νέοι μεταναστεύουν από την ΠΑΜ-Θ

Η Φελίνα Καζάκου περνάει πολύ χρόνο με τους νέους, μέσα κι από την επαφή της με την κόρη της. Είναι κοινή παραδοχή ότι οι νέοι του τόπου ψάχνουν ένα λόγο να παραμείνουν στον τόπο τους. Είναι θλιβερό πολύ που τα νέα παιδιά έχουν σε προτεραιότητα το πως θα φύγουν από τον τόπο τους, που θα πάνε να εργαστούν και να σπουδάσουν. Κι εδώ φέρουμε ευθύνες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς δεν έχουμε εμπνεύσει και στηρίξει τους νέους. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για την θετική αντιμετώπιση της ζωής μέσα από την κρίση, αλλά δεν το έχουμε κάνει. Δεν έχουμε δημιουργήσει για παράδειγμα μία θερμοκοιτίδα νέων στη Ροδόπη, μία δομή που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχύοντας τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων και δίνοντας κίνητρα παραμονής στην περιοχή, δεδομένης και της παρουσίας ενός δυναμικού πανεπιστημίου δίπλα μας.

Έχουμε υποχρέωση αύριο, χωρίς πολλές υποσχέσεις να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για να μην φύγουν άλλοι νέοι από την Ροδόπη μας. Επιλέγοντας ανθρώπους που θα παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr