Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: Αγαπώ την Κομοτηνή, πιστεύω στην δύναμή της | xronos.gr
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΝ "Χ"

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: Αγαπώ την Κομοτηνή, πιστεύω στην δύναμή της

25/04/19 - 10:00

Δεν φοβάται να διεκδικήσει για το καλό του τόπου, ακόμη και να συγκρουστεί, αλλά πάντοτε με σοβαρό τρόπο και με σκληρή δουλειά

Δεν φοβήθηκε να μπει σε έναν συνδυασμό με ήδη πολλά επιτελικά πρόσωπα και το 2014 αποδέχθηκε την πρό(σ)κληση του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη. Παρούσα στις εκλογές του 2014 κέρδισε το στοίχημα της εκλογής κι έκτοτε βήμα - βήμα, πάντα με γνώμονά της την σκληρή δουλειά, ανέλαβε πόστα ευθύνης, ανταποκρίθηκε στο μέγιστο δυνατό και συνεχίζει. Πρόκειται για την Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, τη νυν πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλο με την ίδια παράταξη, κοινό όραμα, αλλά άλλον επικεφαλής, τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη. Η κα Στογιαννίδου μιλάει στον "Χ" για όλα τα προεκλογικά ζητήματα που χρήζουν αναφοράς, σε 8 συν 1 ερωτήσεις, δίχως περιστροφές.

Στον απολογισμό σας τι προτάσσετε ως προσωπική σας επιτυχία στα δημοτικά πεπραγμένα;
-Το 2014 αποδέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Πετρίδη να πλαισιώσω έναν ήδη πετυχημένο δημοτικό συνδυασμό, στελεχωμένο με αξιόλογους και αναγνωρισμένους αυτοδιοικητικούς συμπολίτες μας και με ένα έργο που βρισκόταν σε εξέλιξη. Έθεσα ως στόχο να  συμβάλλω με την παρουσία και τη δράση μου στη λειτουργία του Δήμου, ως φορέα ανάδειξης και επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας του δημότη, αλλά και ως εργαλείο ανάδειξης της σπουδαιότητας της Κομοτηνής  και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.  Στο πρώτο μισό της θητείας μου, ως δημοτική σύμβουλος αλλά και ως Αντιπρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, προσπάθησα να συνεισφέρω στην επίλυση των ζητημάτων - μικρότερων και μεγαλύτερων -  που απασχολούν τον  Δημότη, ώστε αυτά να γίνουν αντικείμενο προβληματισμού και κατά το δυνατόν επίλυσης. Μπορεί να μην επιλύθηκαν όλα, αλλά τουλάχιστον, στο βαθμό που μου αναλογεί, μπορώ, κάνοντας την αυτοκριτική μου, να εκτιμήσω ότι  σε καμία περίπτωση δεν απαξίωσα την πολύ μεγάλη εκλογική αποδοχή με την οποία τιμήθηκα.

Λειτούργησα πάντοτε με την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ο κατεξοχήν χώρος άμεσης δημοκρατίας και πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ειδικά των πιο αδύναμων, οι οποίοι πρέπει να εκφράζονται άμεσα αλλά και έμμεσα, μέσω ημών που τους εκπροσωπούμε. Στο δεύτερο μισό της θητείας μου, ο Δήμαρχος με πρότεινε και οι συνάδελφοί μου με τίμησαν με την ψήφο τους, εκλέγοντάς με στη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Με καθημερινή σχεδόν παρουσία στην Δημαρχία και Γραφείο ανοιχτό στους πάντες, χρησιμοποιώντας και τις επιστημονικές μου γνώσεις, προσπάθησα να συμβάλω ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το κορυφαίο βουλευόμενο συλλογικό όργανο του Δήμου, να μετατραπεί σε χώρο Δημοκρατίας, Διαφάνειας, Συναίνεσης, Πολυφωνίας και Ελεύθερης Έκφρασης όλων των πολιτών, ώστε μέσα στους κόλπους του να αναδεικνύονται και να επιλύονται τα θέματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία. 

Η εμπειρία σας από την θέση της προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου λέει ότι είναι μια θέση ευθύνης; Τι θα συμβουλεύατε στον επόμενο πρόεδρο;
-Κατηγορηματικά η θέση του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου είναι μια θέση ευθύνης. Έγκειται στο πρόσωπο που θα τη στελεχώσει, εάν θα διευθύνει απλώς τη διαδικασία, εάν θα τη χρησιμοποιήσει απλώς για προβολή, αν θα υπηρετεί μόνον τη γνώμη της πλειοψηφίας ή αντίθετα εάν θα συμβάλλει ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργεί δημοκρατικά και πάντα με τήρηση της νομιμότητας να αποτελεί πεδίο ανάδειξης ζητημάτων, βήμα για τον Δημότη και χώρος ουσιαστικής διαβούλευσης και  σύνθεσης απόψεων για έναν κοινό σκοπό, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την πρόοδο της πόλης μας. Η επιλογή μου από την αρχή ήταν ξεκάθαρα η δεύτερη και θέλω να πιστεύω ότι την πέτυχα. Προσδοκώ από τον επόμενο Πρόεδρο να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Συμβουλίου και αυτονόητα θα είμαι στο πλευρό του, είτε εκλεγώ είτε όχι, προκειμένου να τον βοηθήσω με την εμπειρία που πλέον διαθέτω. 

Κρίνοντας σήμερα την διαδικασία διαδοχής στην παράταξη Κοινωνία Πολιτών, θα λέγατε ότι ήσασταν έτοιμη να ηγηθείτε συνδυασμού; Γιατί επιλέξατε να αποχωρήσετε πριν την ψηφοφορία;
-Με την απόφαση του Δημάρχου να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, εκ των πραγμάτων τέθηκε ζήτημα πώς θα προχωρήσουμε όλοι εμείς που είχαμε διάθεση να παραμείνουμε. Μας απασχόλησαν ερωτήματα, όπως εάν θα δημιουργηθεί νέα δημοτική παράταξη ή θα συνεχίσουμε με την ίδια, εάν ως νέος υποψήφιος Δήμαρχος θα τεθεί κάποιο από τα ενεργά μας στελέχη ή εάν θα πάμε σε άλλη λύση και πολλά ακόμη. Αυτή η διαδικασία, σε μια πλουραλιστική και προοδευτική παράταξη που δεν αποτελεί έναν κομματικό βραχίονα –γιατί στα κόμματα ξέρετε ότι αυτά ορίζονται αλλιώς και από αλλού- είναι  βαθιά δημοκρατική και απαιτεί σκέψη, αυτονομία, διαβούλευση, έκφραση κάθε διαφορετικής προσέγγισης, ακόμη και συγκρούσεις, αλλά εντέλει σύνθεση και συστράτευση, με στόχο το κοινό καλό και όχι με γνώμονα εγωισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της παράταξής μας, της «Κοινωνίας Πολιτών».

Όλοι μας είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας, με τη δική μας θεώρηση για τα πράγματα, την πολιτική μας συγκρότηση και αυτονομία και έτσι νομίζω ότι λειτουργήσαμε. Στις διάφορες σκέψεις και προτάσεις, μεταξύ άλλων, ακούστηκε και  το όνομά μου ως επικεφαλής, ωστόσο η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε με την παροχή απόλυτης εμπιστοσύνης στον Γιάννη Γκαράνη, να τεθεί επικεφαλής στη νέα μας προσπάθεια και όλων όσοι τον εμπιστευόμαστε να τον πλαισιώσουμε με την συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτιο. Η κατεξοχήν πολιτική αυτή διαδικασία, επικοινωνιακά πήρε όπως αναμενόταν και παραπολιτικά χαρακτηριστικά, υπό την έννοια ότι ακούστηκαν πολλά και διάφορα, τα οποία όμως δεν με αφορούν. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι αισθάνομαι περήφανη για την ομάδα μας τόσο για το μέχρι σήμερα έργο της όσο και για τη στάση των μελών της μετά την εσωτερική εκλογική διαδικασία. Αποδείξαμε ότι είμαστε μία ομάδα με συνοχή και αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που μας είχε επιλέξει το 2014 να διοικήσουμε με τόσο αυξημένα ποσοστά. Και σήμερα είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που ολοένα μεγαλώνει, άρα και η ευθύνη για την πόλη μας  μεγαλώνει κι αυτή. Και είμαστε έτοιμοι αυτήν την ευθύνη να την  αναλάβουμε ξανά, πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο γνώστες και ακόμη πιο αποφασιστικοί, έτοιμοι να κάνουμε τομές και ακόμη περισσότερο έργο.

Θα λείψει ο Γιώργος Πετρίδης από τον Δήμο Κομοτηνής; Γιατί;
Ο Γιώργος Πετρίδης αποχωρεί και θα παραμείνει στη σκέψη και στη συνείδηση όλων μας ως ένας πετυχημένος Δήμαρχος Κομοτηνής, που θα μας εμπνέει. Με την αποχώρησή του, μας διδάσκει ότι σε κάθε περίπτωση η εναλλαγή όλων μας σε αιρετές θέσεις  είναι επιβεβλημένη και για εμάς τους ίδιους αλλά κυρίως για τους θεσμούς που υπηρετούμε και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε. Την εκτίμησή όλων μας την γνωρίζει και ο ίδιος αλλά και οι δημότες της Κομοτηνής. Επέλεξε να αποχωρήσει ενώ γνώριζε τις συντριπτικές πιθανότητες επανεκλογής του. Αυτό τα λέει όλα. Η αγάπη όμως και το ειλικρινές ενδιαφέρον που ξέρω ότι τρέφει ο Γιώργος Πετρίδης για την πόλη μας και το θεσμό που υπηρέτησε με τόση αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια, με κάνουν να πιστεύω ότι θα είναι δίπλα μας κάθε φορά που θα τον χρειαζόμαστε, εφόσον πάρουμε εντολή από τους πολίτες της Κομοτηνής να διοικήσουμε ξανά το Δήμο, με νέα ορμή και νέες ιδέες.

Στρατευτήκατε δίπλα στον Γιάννη Γκαράνη. Ένας άξιος διάδοχος για τον Δήμο Κομοτηνής;
-Η επιλογή μας, να εμπιστευθούμε όλοι τον Γιάννη Γκαράνη για υποψήφιο Δήμαρχο και η απόφασή μας να τον πλαισιώσουμε εκλογικά σημαίνει ότι τον θεωρούμε άξιο και ικανό  να οδηγήσει στη νίκη μια παράταξη μεγάλη, με σοβαρά και  σημαντικά  για την πόλη μας  στελέχη και να διοικήσει το Δήμο την επόμενη ημέρα. Γνωρίζοντας  από την μέχρι σήμερα συνεργασία μας την εργατικότητα και το ήθος του, πιστεύω ότι θα βάλει τη δική του σφραγίδα στην διοίκηση του δήμου, και στην εικόνα της πόλης μας και με τη στήριξη όλων μας θα καταφέρει να δώσει στην Κομοτηνή το ρόλο που της αξίζει.

Φοβάστε τις συνεργασίες που ο εκλογικός νόμος επιβάλλει; Κρίνετε ότι μπορούν να επιτευχθούν συνθέσεις στον Δήμο Κομοτηνής;
-Γνωρίζουμε όλοι ότι με το νέο εκλογικό σύστημα είναι πιθανό οι σύμβουλοι από την πλειοψηφούσα παράταξη να είναι λιγότεροι και ο Δήμος να πρέπει να διοικείται συναινετικά. Αυτό βέβαια έχει πολλές θεωρήσεις και θα φανεί στην πράξη εάν και πώς μπορεί να λειτουργήσει. Εμείς και έχουμε αποδείξει, αλλά και αυτή είναι και η εκφρασμένη άποψή μας, ότι πιστεύουμε στη συνέργεια όλων. Το ίδιο θα περιμένουμε όμως και από τις άλλες παρατάξεις. Ο πλουραλισμός των απόψεων, η εξωστρέφεια, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η συμμετοχή και οι συναινέσεις είναι το μόνο αντίδοτο στις παθογένειες και τις  αγκυλώσεις.

Οι εμμονές και οι άστοχες αντιπαραθέσεις, ιδίως όταν γίνονται αυτοσκοπός και υπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμούς κάθε άλλο παρά προσφέρουν στο κοινό καλό. Ειδικά σε μια κοινωνία που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζει προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις. Οι μικροκομματισμοί, οι σκοπιμότητες και η αναβίωση ενός κακού παρελθόντος, ανήκουν πραγματικά εκεί, στο παρελθόν. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλες παρατάξεις, εάν θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να ευημερεί και να προοδεύει.

Ποια είναι η προσωπική σας φιλοδοξία στον Δήμο Κομοτηνής; Θα δεχτείτε οποιοδήποτε αξίωμα π.χ. αντιδημάρχου σας προταθεί από τον Γιάννη Γκαράνη αν είναι εκείνος ο επόμενος δήμαρχος;
-Ο Γιάννης Γκαράνης θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος, γιατί οι δημότες ξέρουν να εκτιμούν, να αξιολογούν και να επιλέγουν την καλύτερη ομάδα για να εμπιστευτούν τη διοίκηση του Δήμου στα χέρια της. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούν να διακρίνουν ποιοι είναι αυτοί που το μόνο που ξέρουν είναι να λένε μεγάλα λόγια και να δίνουν μεγάλες και εύκολες υποσχέσεις που βεβαίως δεν μπορούν να τηρήσουν και ποιοι είναι αυτοί που ξέρουν να μιλάνε ειλικρινά, ακόμη και εάν αυτό κοστίζει, κοιτώντας στα μάτια τον δημότη και αντί για λόγια να κάνουν ουσιαστικά έργα.

Επίσης είμαι σίγουρη ότι οι δημότες αξιολογούν τους υποψηφίους Δημάρχους και συμβούλους με βάση την μέχρι σήμερα δράση και πορεία τους και στον επαγγελματικό στίβο, κριτήριο που για μένα τουλάχιστον είναι σημαντικό, καθώς προσωπικά θα επέλεγα για τις θέσεις διοίκησης ενός τόσο πολυδαίδαλου οργανισμού, όπως είναι ένας δήμος, άτομα που με την επαγγελματική τους πορεία έχουν αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα να επιτυγχάνουν στα δύσκολα. Προσωπικά, προσδοκώ και εύχομαι να εκλέξουν οι πολίτες της Κομοτηνής και εμένα ως δημοτική σύμβουλο για μια δεύτερη θητεία. Με το νέο εκλογικό σύστημα ενδεχομένως στην πράξη να αλλάξει και ο τρόπος κατανομής των αξιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, εγώ εάν εκλεγώ, θα μπορέσω να υπηρετήσω το Δήμο και τους συμπολίτες μας από όποια θέση και εάν μου ανατεθεί, καθώς πλέον γνωρίζω καλύτερα και τις δικές μου δυνατότητες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορώ να συνεισφέρω αποτελεσματικότερα στη διοίκηση του Δήμου. Αυτή και μόνο είναι η ουσία της συμμετοχής μου και το όποιο αξίωμα θεωρώ ότι οφείλουμε να το τιμάμε υπηρετώντας το και όχι χρησιμοποιώντας το. Ρόλοι προσφοράς υπάρχουν για όλους, αρκεί να το θέλουμε.

Τι είναι αυτό που συνεχίζει να σας κρατάει στην τοπική αυτοδιοίκηση;
-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος  στον πολίτη  πολιτειακός θεσμός. Οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι ότι αποτελεί πράγματι πυλώνα Δημοκρατίας. Εκλεγόμαστε άμεσα και ελεγχόμαστε καθημερινά άμεσα. Κι αυτό αποτελεί τη δύναμή της αλλά  και την έλξη της για όσους από εμάς πιστεύουμε στην ισχύ της. Γι' αυτό θεωρώ ότι όλοι όσοι εκτίθενται σε αυτήν την εκλογική διαδικασία πρέπει να πιστεύουν στην αμεσότητα αυτού του σπουδαίου θεσμού. Που χρειάζεται και στήριξη και ενίσχυση. Και όσοι τον απαξιώνουν, απαξιώνουν την ίδια την Δημοκρατία. Εκλέχθηκα και παραμένω στην Αυτοδιοίκηση γιατί πιστεύω στη δύναμη αλλά και τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ακόμη. Αγαπώ την πόλη μου, την Κομοτηνή, είμαι γέννημα-θρέμμα αυτού του τόπου και πιστεύω στις πολλές δυνατότητές του που πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Προτρέπω όλους τους πολίτες, Κομοτηναίους αλλά και αυτούς που ζούνε απλώς στην πόλη μας, να συμμετέχουμε όπου μπορεί ο καθένας.

Εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους δημότες, να συμβάλλουν με τις δεξιότητές τους, τις σκέψεις τους, τις παρατηρήσεις τους στην άμεση βελτίωση της πόλης μας. Αυτός είναι και ο προσωπικός μου στόχος. Το προσωπικό μου όραμα για τη νέα τετραετία. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες της δικής μας ομάδας, ξέρω ότι εάν κληθούμε να διοικήσουμε την επόμενητετραετίαμπορούμε και θα είμαστε καθημερινά αποφασιστικοί στο δρόμο, δίπλα στον πολίτη, την καθημερινότητα του οποίου βιώνουμε κι εμείς. Σπάζοντας την εσωστρέφεια. Η Κομοτηνή είναι η πόλη που αγαπάμε να ζούμε και βάζουμε στοίχημα να την κάνουμε καλύτερη για τους πολίτες και πιο ελκυστική για τους επισκέπτες. Πιο φιλική, πιο προσβάσιμη, πιο καθαρή, πιο ζωντανή και ανοιχτή σε ιδέες και στον πολιτισμό. Γιαυτό ασχολούμαι ξανά με τα "κοινά", γιαυτό παραμένω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την εφαρμογή ενός βιώσιμου ολοκληρωμένου σχεδίου για την Κομοτηνή, πρώτα απ’ όλα για τις επόμενες γενιές, στις οποίες οφείλουμε να την παραδώσουμε καλύτερη και με τη θέση που της αρμόζει.

Ανήκετε στα πρόσωπα που εκπροσωπούν τις νεότερες γενιές στο δημοτικό συμβούλιο. Ποια η γνώμη σας για τους νέους; 
-Η συμμετοχή η δική μου, αλλά και της γενιάς μου συνολικότερα, είναι  μια συνειδητή επιλογή να δυναμώσουμε τη φωνή της Κομοτηνής και να συνδιαμορφώσουμε μαζί τις εξελίξεις για τον τόπο μας. Δυστυχώς, οι νέοι σήμερα εμφανίζονται πολλές φορές απαθείς ως προς τα κοινά και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την πόλη τους. Απαξιώνουν τη συμμετοχή στα κοινά και τη σπουδαιότητα που αυτή ενέχει. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Είμαστε όλοι,νεότεροι και μεγαλύτεροι, συνυπεύθυνοι για την πόλη στην οποία ζούμε.

Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους κοινόχρηστους χώρους, την καθαριότητα και την ευπρέπειά τους, τον τρόπο που πολλές φορές «αφήνουμε» τα σκουπίδια μας, ως την ουσιαστική συμμετοχή μας στις αποφάσεις που μας αφορούν. Αυτήν την μάχη όμως πρέπει να την στηρίξουμε όλοι οι πολίτες μαζί. Με τον εμπλουτισμό κάθε διαφορετικότητας. Για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανοιχτής και μιας  πόλης που ακούει και σέβεται τους δημότες της. Για μια Κομοτηνή καθαρή, φιλόξενη και ασφαλή. Με αυτές τις σκέψεις και πολλές άλλες ακόμη και κυρίως με ειλικρινή αγάπη για την πόλη μου και σεβασμό προς τους συνδημότες μου, ζητώ την εμπιστοσύνη και τη στήριξη όλων των Κομοτηναίων, ώστε να κατορθώσω να εκλεγώ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr