Ν. Ροδόπης: «Πόλεμος» για τις τρεις έδρες | xronos.gr
ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ

Ν. Ροδόπης: «Πόλεμος» για τις τρεις έδρες

03/07/19 - 10:00

Οι επικρατέστεροι, οι συνειδητά απόντες από την προεκλογική περίοδο

Στην τελική εκλογική ευθεία έχουμε μπει ήδη από την αρχή του μήνα, με κάτι  λιγότερο από τέσσερα εικοσιτετράωρα να απομένουν για τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν την επόμενη μέρα, τόσο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, όσο φυσικά και εκπροσώπησης του Ν. Ροδόπης στην επόμενη Βουλή. Οι ζυμώσεις και οι προσπάθειες των υποψηφίων εντείνονται, με κάποιους να αισιοδοξούν και κάποιους άλλους να βλέπουν δυσκολίες στην εκλογή τους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που συνειδητά απέχουν από την προεκλογική περίοδο, λες και ο ρόλος τους στα ψηφοδέλτια είναι συμπληρωματικός, για να μην πούμε διακοσμητικός. Οι νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και η νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές με ποσοστό που μας έφεραν στην εκλογική διαδικασία του Ιουλίου, δείχνουν πολλά. Σίγουρα όμως δεν μπορούν να προδικάσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Στη Ροδόπη τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάκτηση δύο εδρών από οποιοδήποτε κόμμα, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τις τρεις έδρες μοιρασμένες ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Η ΝΔ με δύο επισκέψεις βαρύνοντας σημασίας τις προηγούμενες ημέρες, του πρόεδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προσπαθεί να πετύχει την συσπείρωση των κατοίκων του Νομού αλλά και της ΑΜΘ, ώστε να καταφέρει την ευρεία νίκη που θα της δώσει την κυβερνητική αυτοδυναμία. Ο επικρατέστερος υποψήφιος του ψηφοδελτίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έχει να επιδείξει μία πλούσια πολιτική πορεία ως υπουργός τεσσάρων υπουργείων σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όμως σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση έχει να αντιμετωπίσει την δυναμική του Μουσταφά Κατραντζή και το έρεισμα που έχει μέσα στη μειονότητα, τη μεγάλη μερίδα μεταφερόμενων ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του κου Κατρατζή, αλλά και την αξιόμαχη υποψηφιότητα του Κώστα Ιατρίδη, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο νομό. Ειδικά για τον Μουσταφά Κατρατζή θα πρέπει να σημειώσουμε και τις κινήσεις του προκειμένου να λάβει από την καθοδηγούμενη μειονοτική ψήφο.

Είδαμε πρόσφατα στην επίσηµη ιστοσελίδα του τουρκικού προξενείου στο Facebook, τον πρόξενο Μουράτ Οµέρογλου να αναρτά φωτογραφία από ένα δείπνο το οποίο οργάνωσε η εταιρεία ΥΑΚΑ ΙΚΕ του Λεβέντ Σαδίκ, υιού του ιδρυτή του ακραίου µειονοτικού κόµµατος ΚΙΕΦ Αχµέτ Σαδίκ. Στο δείπνο παρέστη ο ίδιος ο πρόξενος, έχοντας στα δεξιά του τον Λ. Σαδίκ και στα αριστερά του τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.∆. Μουσταφά Κατραντζή. Μάλιστα ήταν ο μοναδικός υποψήφιος από τη μειονότητα που παρέστη στο συγκεκριμένο δείπνο. Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε ότι παραδοσιακά η ψήφος της μειονότητας κατευθύνεται σε μουσουλμάνους υποψηφίους που περιλαμβάνονται σε ψηφοδέλτια κόμματος που εμφανίζεται ως επικρατέστερο για πρώτο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης η αποχώρηση του Μουσταφά Μουσταφά από το ψηφοδέλτιο, καθώς και το μειωμένο ενδιαφέρον στις υπόλοιπες υποψηφιότητες μουσουλμάνων, δίνει σαφές προβάδισμα και δημιουργεί τάση πρωτιάς στον Δημήτρη Χαρίτου, ο οποίος αποτελεί και τη μόνη επιλογή του κεντροαριστερού και προοδευτικού χώρου, με το πολιτικό προφίλ που έχει καλλιεργήσει, την εμπειρία και τη γνώση των τοπικών θεμάτων που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια. Εντύπωση προκαλεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η παντελής απουσία από τον προεκλογικό αγώνα του Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Ο εν ενεργεία βουλευτής μοιάζει να είναι άφαντος, δεν προβάλλει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαθέτει την απαιτούμενη αναγνωσιμότητα στο χώρο της μειονότητας και ως εκ τούτου η υποψηφιότητα του στερείται δυναμικής. Απέχει επιδεικτικά από οποιαδήποτε προσπάθεια διεκδίκησης της επανεκλογής του και δείχνει, για κάποιον δικό του λόγο, να έχει εγκαταλείψει νωρίς τη Βουλή. Τους λόγους αυτής της αποχής, μένει να τους διαπιστώσουμε σύντομα. Αναρωτιόμαστε αν η ανάρτηση μερικών βίντεο στα social media κρίνονται από τον ίδιο ως προεκλογική κίνηση και επαφή με τον λαό. 

Στο ΚΙΝΑΛ η αποχώρηση της Σιμπέλ Μουσταφάογλου λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κατάθεση του συνδυασμού, έφερε αναστάτωση και ερωτηματικά στο στρατόπεδο της παράταξης. Στην επιστολή που έστειλε στη Φώφη Γεννηµατά η κ. Μουσταφάογλου κάνει λόγο για «µόνιµη υπονόµευση» της υποψηφιότητάς της και «φωτογραφίζει» τον κ. Ιλχάν. «Φίλιες δυνάµεις, οι οποίες ουδέποτε υπήρξαν συστρατευόµενοι µε τη µεγάλη προοδευτική παράταξη, και ουδέποτε µοιράστηκαν στο παρελθόν το όραµά µας, εκμεταλλεύονται συγκυριακά το Κίνηµα Αλλαγής ως έναν ακόµα σταθµό της πολιτικής τους πορείας, χωρίς προφανώς να είναι και ο τελευταίος». Το ακλόνητο φαβορί Ιλχάν Αχμέτ φαίνεται να διατηρεί την δύναμη του εντός μειονότητας με τις κινήσεις εντυπωσιασμού και κυρίως με την φιλοπροξενικές κινήσεις του να περάσει ένα πιο έντονο προφίλ ώστε να κλειδώσει την πρώτη θέση. Τον βλέπουμε με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής, με τον Τούρκο πρόξενο, σε όλες τις εκδηλώσεις κατηργημένων «τουρκικών» συλλόγων, δηλαδή οπουδήποτε υπάρχει εξουσία επί συγκεκριμένων ψήφων απόλυτα καθοδηγούμενων. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο ο Γιώργος Μανανάς το παλεύει, κάνοντας τον δικό του προεκλογικό αγώνα, όμως τελικά ποιος μπορεί να τα βάλει με τον άνθρωπο που μεταπήδησε σε τόσα πολλά κόμμα τα και συνεχίζει να είναι φαβορί εκλογής; Ίσως ο κος Μανανάς θα έπρεπε να είχε προβληματιστεί για τον συνυποψήφιο του Ιλχάν Αχμέτ πολύ πριν ο τελευταίος ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ.

Μεγάλο ενδιαφέρον, αναφορικά με τη μειονοτική ψήφο, καταγράφεται και στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, όπου εκεί το όνομα του Αλή Αλή Χατζή του Καμπέρ, φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως γνωστό και αγαπητό στους κύκλους της μειονότητας. Ο γεννημένος στα Θαμνά Ροδόπης υποψήφιος βουλευτής είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης. Διατηρεί πολλά χρόνια λογιστικό γραφείο. Το 1992-1993 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, μία θέση που του έδωσε την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα. Μαθαίνουμε ότι ο εν λόγω υποψήφιος λαμβάνει στήριξη από παλιούς αριστερούς της μειονότητας, με τους οποίους μπορεί να μην ανήκουν στο ίδιο κόμμα φαίνεται όμως να διατηρούν αμοιβαία αισθήματα. 

Τα παραπάνω καταγράφονται στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου και στην τελική ευθεία για την κάλπη της  7ης Ιουλίου που θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr