Ο αγώνας κατά του Χρυσού άρχισε ξανά | xronos.gr
«ΧΡΥΣΑ» ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΤΙΟΥ

Ο αγώνας κατά του Χρυσού άρχισε ξανά

17/09/19 - 10:00

Παρούσα η Κομοτηνή, αλλά και ηχηρές απουσίες που εγείρουν ερωτηματικά

Στην Αλεξανδρούπολη δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της επανεκκίνησης του αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, τουλάχιστον για τα μέλη του λεγόμενου αντί-gold κινήματος της περιοχής. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα το οποίο αποδέχτηκαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και τις Σάπες, εν τούτοις υπήρξαν και κάποιοι που έλαμψαν διά της απουσίας τους. 

Στο προεδρείο της συγκέντρωσης, εκτός από τον Βαγγέλη Λαμπάκη, είδαμε τον Γιώργο Δεμερίδη από την Οικολογική Εταιρία Έβρου, αλλά και τον Κομοτηναίο Ανέστη Στρατιάδη, γνωστό για την ενεργό δράση του στο συγκεκριμένο κίνημα. Και οι τρεις –πέραν των επιμέρους ιδιοτήτων τους- είναι μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού. 
Που κατέληξε η συζήτηση 

Η συζήτηση στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη διήρκησε περίπου τρεις ώρες. Ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι των φορέων και των αρχών που έδωσαν το παρών, εξέφρασαν την αρνητική τους θέση έναντι της επένδυσης, ενώ στην αρχική του τοποθέτηση, ο κος Λαμπάκης είχε πει: «Αυτό το όχι παραμένει και προκύπτει μέσα από τα συλλαλητήρια που έχουμε κάνει και τα ψηφίσματα 

Στέλνοντας την απόφαση μας επικαιροποιημένη στον πρωθυπουργό ζητάμε να κλείσει το θέμα και ταυτόχρονα ζητάμε να αλλάξει ο μεταλλευτικός κώδικας για να μπορούμε να μιλάμε για λιγότερο αγώνα για τις επόμενες γενιές και μέχρι να περάσουν τα 99 χρόνια και εύχομαι να συμπληρωθούν και να μην συμβεί». 

Η συζήτηση πάντως κατέληξε σε τρία συμπεράσματα: «α) Το ψήφισμα με τις υπογραφές των παριστάμενων να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, β) Το θέμα της εξόρυξης χρυσού να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισηγητική πρόταση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, γ) να ζητηθεί η δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης ότι τα μέλη του δεν θα συναινέσουν σε ενδεχόμενη πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα του Χρυσού.

Το ψήφισμα που θα σταλεί στον πρωθυπουργό θα φέρει τις υπογραφές των παριστάμενων, οι οποίοι υπέγραψαν κατά την προσέλευσή τους, ωστόσο δόθηκε και χρονικός ορίζοντας μίας εβδομάδας για να συγκληθούν συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, όπου απαιτείται. 

Οι απουσίες που έκαναν εντύπωση 
Η Κομοτηνή εκπροσωπήθηκε αρκούντως στην συνάντηση αφού εκεί –ανάμεσα σε άλλους- είδαμε τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής Στράτο Τσακιρίδη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνη Γραβάνη, τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης Γιάννη Βαβία, ενώ ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων διατύπωσε την αρνητική του θέση στην επένδυση μέσω επιστολής (σ.σ. το ίδιο έπραξαν και οι επίσκοποι Ξάνθης και Φιλίππων, ενώ οι Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου απείχαν παντί τρόπω). 

Πολλές παρουσίες καταγράφονται επίσης από τον δήμο Σαπών προεξάρχοντος του δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Κιζιρίδη αλλά εκεί ήταν και τρεις επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων ήτοι: Τοψίδης (με διπλή ιδιότητα), Κατσιμίγας, Παπατολίδης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκαν εν συνόλω σε επίπεδο ΑΜΘ λόγω της απουσίας τους στην ΔΕΘ, με την άρνησή τους να θεωρείται δεδομένη. 
Όμως μηδενική ήταν η εκπροσώπηση της άρχουσας περιφερειακής παράταξης, δηλαδή απουσίαζαν τόσο ο κος Μέτιος, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Ως ήταν αναμενόμενο η απουσία της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» δεν πέρασε απαρατήρητη και σχολιάστηκε αρνητικά από το σύνολο των παριστάμενων, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο σύμβουλος της συγκεκριμένης παράταξης Βασίλης Δελησταμάτης. 

Ο κος Δελησταμάτης εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος με τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» στις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου και αν και παρακολούθησε τη σύσκεψη, δεν πήρε μέρος στη συζήτηση (και σίγουρα όχι με την αυτοδιοικητική του ιδιότητα).

Η απουσία Μέτιου συσχετίστηκε με την απουσία βουλευτών και τοπικών θεσμικών εκπροσώπων της ΝΔ, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να τους θέλει «συντασσόμενους» με τον σχεδιασμό Μητσοτάκη που όλοι φοβούνται και ο οποίος αφορά τη διευκόλυνση της επένδυσης Χρυσού στη Θράκη, μετά την παραδοχή του στην 84η ΔΕΘ ότι «συζητάμε με την Eldorado την επέκταση της επένδυσης στη Θράκη».

Αναφορά Τσίπρα στο θέμα του Χρυσού 
«Ψηλά» στην πολιτική ατζέντα κράτησε το θέμα του Χρυσωρυχείου στη Θράκη και ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε σε αυτό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε:  «Έρχομαι τώρα σε μια υπόθεση που αφορά την Βόρεια Ελλάδα. Την υπόθεση της Eldorado Gold. Δεν θα μείνω στο ότι προετοιμάζονται –αναφέρομαι στην κυβέρνηση- να αφήσουν στην άκρη όλες τις επιφυλάξεις για το αν η εταιρία μπορεί να κάνει όσα έχει δεσμευτεί.

Ούτε θα μείνω στο ότι προετοιμάζονται να αναθεωρήσουν προς όφελος της εταιρίας τους όρους της σύμβασης που υπογράφηκε το 2004 για να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση, ούτε ακόμη ότι αγνοούν κάθε περιβαλλοντικό όρο κάθε μέριμνα για την περιβαλλοντική προστασία και ετοιμάζουν μάλιστα και επέκταση των εργασιών της εταιρίας και στη Θράκη, παρά τη μεγάλη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας εκεί. Δεν θα μείνω. Θα μείνω στο ότι θέλουν –το διαβάσαμε στη διαβούλευση για τον αναπτυξιακό νόμο- να επιδοτήσουν με δημόσιο χρήμα τις επενδυτικές δραστηριότητες της Eldorado. Να θέλουν να εκμεταλλευτούν όλο τον ορυκτό πλούτο της χώρας και να θέλουν να εξάγουν το υλικό στο εξωτερικό κι εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr