Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και οι ευφρόσυνες αναμνήσεις από την Κομοτηνή | xronos.gr
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και οι ευφρόσυνες αναμνήσεις από την Κομοτηνή

22/06/19 - 10:00

Γιατί ευχαριστεί από το βάθος της ψυχής του τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και ποιο είναι το σπάνιο βίωμα που του χάρισε

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και οι ευφρόσυνες αναμνήσεις του από την Κομοτηνή, περιγράφονται στο παρακάτω κείμενο που συνέταξε ο ίδιος, με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στην πόλη μας. Ο σκηνοθέτης κάνει λόγο για ανθρώπους που ξέρουν ν' αγαπούν, να αγαπούν πολύ και ευχαριστεί από το βάθος της ψυχής μου τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και ποιο είναι το σπάνιο βίωμα που του χάρισε.
Ο σκηνοθέτης γράφει: Δεν πέρασε πολύ καιρός που βρέθηκα στην Κομοτηνή για την παρουσίαση του βιβλίου "Στη διαλεκτική της αρμονίας..." πάνω στον Μίκη Θεοδωράκη με τον συνσυγγραφέα πρύτανη Κώστα Γουλιάμο, αλλά και τον Ακρίτα Ευριπίδη Στυλιανίδη που ήταν επίσης συμπαρουσιαστής και συντονιστής.

Καιρό τώρα έψαχνα να βρω λίγο χρόνο (το μυαλό είναι απασχολημένο με τον Καποδίστρια που ετοιμάζω) για να γράψω γι' αυτά που έζησα στη πόλη σας εκείνο το διήμερο.

Πρώτα από όλα να πω ότι γνώρισα δύο σπουδαίους ανθρώπους από κοντά: τον πρύτανη Κώστα Γουλιάμο και κυρίως τον συντοπίτη σας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Και όταν λέω γνώρισα από κοντά, εννοώ ότι "είδα" το χρώμα της ψυχής του που κοιτάζει ευθεία, εκεί που πρέπει να κοιτάνε οι Ακρίτες, στη ανόρθωση της λαβωμένης πατρίδας, της μέσα Ανώτερης Ελλάδας και πώς να αναστηθεί μετά την ολέθρια έλευση των απάτριδων εθνομηδενιστών.

Η πρόσφατη ευφρόσυνη συνεύρεση μαζί του ήταν η δεύτερη. Τον είχα πρωτοσυναντήσει ως υπουργό Παιδείας όπου από την πρώτη στιγμή που εισήλθα στο γραφείο του, άρχισε να μου μιλάει για τον Καραθεοδωρή και την ανάγκη να γίνει μια ταινία!

Είμαι σκηνοθέτης και μπορώ εύκολα - πιστεύω να αναγνωρίσω τις σκηνοθεσίες των άλλων. Εννοώ, τον βαθύτερο λόγο που με κάλεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Κομοτηνή. Βεβαίως για να συμπαρουσιάσουμε με τον πρύτανη το βιβλίο για τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά διέβλεψα πίσω από αυτό, την βαθύτατη επιθυμία του να γίνει άμεσα μια ταινία για τον Καραθεοδωρή. Και ήταν μια ευγενική και πανέξυπνη σκηνοθεσία με αγαθό σκοπό, και πραγματική ανιδιοτέλεια βεβαίως.

Δεν πρόφτασα να πατήσω τα πόδια μου στην Κομοτηνή και βρέθηκα μέσα στο μουσείο Καραθεοδωρή. Και βρήκα ανοιχτές αγκαλιές. Και πρώτα από όλα από τον διευθυντή του μουσείου με αυτά τα ευγενικά και αθώα μάτια που κρύβουν την ιδιάζουσα εξυπνάδα του.

Από αυτή τη στιγμή και έως την μεταφορά μου στην Αλεξανδρούπολη για να επιστρέψω στην Αθήνα, "με κύκλωνε", σχεδόν με στοίχειωνε με την ιδέα να γίνει ταινία για τον Καραθεοδωρή!

Έχω  γυρίσει όλη την Ελλάδα. Στη ζωή μου υπήρξαν πολλές προτάσεις για να κάνω ταινίες, από βιβλία, πρόσωπα, θέματα, όμως πρώτη φορά βρέθηκα με ακρίτες Έλληνες να μου μεταφέρουν μια τόσο βαθιά αγάπη για ένα τόσο μεγάλο Έλληνα όπως τον Καραθεοδωρή, πρόταση ανιδιοτελέστατη και πρωτίστως εξόχως πατριωτική. Γιατί, ως "οδηγός" αυτού του ταξιδιού προς την ψυχή του Καραθεοδωρή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, λόγω της ιδιαίτερη ευφυίας και πνευματικότητάς του (ακριβολογώ...), γνωρίζει ότι ο κινηματογράφος είναι η μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών μας με τεράστια επιρροή. Άρα μια ταινία για τον Καραθεοδωρή αυτόματα τόσο ο μεγάλος μαθηματικός και δάσκαλος όσο και η Κομοτηνή θα αποκτήσουν διαρκές φωτοστέφανο για τους μέλλοντες καιρούς! (όποιος κι αν είναι ο σκηνοθέτης, αρκεί να ξέρει τη προσευχή του!)

Ζούμε μια περίοδο μεγάλης απαξίωσης του ελληνικού πολιτισμού εξαιτίας των τελευταίων κυβερνόντων, που, θα πω τη βαριά λέξη, οδήγησαν με τον εθνομηδενισμό τους σε ακραίο αφελληνισμό το τόπο μας και τώρα καθώς φεύγουν αφήνουν πίσω, έρημα ψυχικά και πνευματικά τοπία και τραυματισμένη την Ελλάδα μας.

Γι' αυτό εμείς που αγαπάμε τη πατρίδα και το πολιτισμό που μας γέννησε πρέπει να συνευρεθούμε ως "συνωμότες της αγάπης".

Ευγνωμονώ και ευχαριστώ όλους τους Ακρ' Έλληνες της Κομοτηνής που αγαπούν το τόπο τους, που αγαπούν την Μέσα ανώτερη Ελλάδα, αλλά και για την βαθιά αγάπη τους για έναν μεγάλο Έλληνα όπως είναι ο Καραθεοδωρή.

Και πάνω από όλα, ευχαριστώ από το βάθος της ψυχής μου τον Ευριπίδη Στυλιανίδη γι' αυτό το σπάνιο βίωμα που μου χάρισε.

Γιατί είμαι βέβαιος πως μόνο οι άνθρωποι που αγαπάνε και αγαπάνε πολύ, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Πλέον μπορώ να το πω: Ένας από αυτούς είναι και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr