Ο Τούρκος πρέσβης ήρθε για να δηλώσει την παρουσία του στη Θράκη | xronos.gr
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑΣΑΡ ΧΑΛΙΤ ΤΣΕΒΙΚ

Ο Τούρκος πρέσβης ήρθε για να δηλώσει την παρουσία του στη Θράκη

11/07/17 - 11:00
q23423542346-3.jpg

Μνημόνευσε τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, υποσχέθηκε να συνδράμει στη βελτίωση των σχέσεων των διασυνοριακών περιοχών Θράκης και Αδριανούπολης, πραγματοποίησε επισκέψεις στο μειονοτικό γυμνάσιο - λύκειο, την καταργημένη "τουρκική νεολαία" και τον ψευτομουφτή  

Μνημόνευσε τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, υποσχέθηκε να συνδράμει στη βελτίωση των σχέσεων των διασυνοριακών περιοχών Θράκης και Αδριανούπολης και πραγματοποίησε επισκέψεις στο μειονοτικό γυμνάσιο - λύκειο Κομοτηνής, την καταργημένη "τουρκική νεολαία" και τον ψευτομουφτή. Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ βρέθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας από την ανάληψη των καθηκόντων του, κι άδραξε της ευκαιρίας με ένα σφιχτό πρόγραμμα συναντήσεων να τους δει όλους και όλα. 


Πρώτος σταθμός της περιοδείας του στη Ροδόπη το γραφείο του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου στην Κομοτηνή. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜΘ με τις τουρκικές επαρχίες και ιδιαίτερα με την όμορη επαρχία Αδριανούπολης, σε μια σειρά από θέματα. 


Η συνεργασία αυτή αφορά τους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα την αμοιβαία συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις των δύο χωρών, τον τουρισμό και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, ιδιαίτερα με την προοπτική που ανοίγει για τις δύο χώρες η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Δρόμος του Μεταξιού», καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα της αντιμετώπισης των ζωονόσων και της καταπολέμησης των κουνουπιών.


Τον κος Τσεβίκ συνόδευε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, ενώ στη συνάντηση παρόντες ήταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας της Περιφέρειας ΑΜΘ Αχμέτ Ιμπράμ και ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης Μουσταφά Κατραντζή.

 

 

 


ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
Στο μειονοτικό γυμνάσιο - λύκειο της Κομοτηνής ο Τούρκος πρέσβης έγινε δεκτός στις 5 το απόγευμα. Μαθήτριες και μαθητές του σχολείου τον υποδέχτηκαν με λουλούδια και τον καλωσόρισαν ο διευθυντής του εκπαιδευτηρίου Τουνάλπ Μεμέτ, ο υποδιευθυντής Μάρκος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος της σχολικής εφορίας Αχμέτ Αρήφ Εμίν και εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Ήταν μία επίσκεψη συμβολική και στον χαιρετισμό του προς το εκπαιδευτικό προσωπικό ο πρέσβης έκανε αναφορά στην σημασία της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στον ρόλο του εκπαιδευτικού.

Ο περισσότερος χρόνος της επίσκεψης διάρκειας 35 λεπτών, αναλώθηκε στις συστάσεις, ενώ ο πρόεδρος της σχολικής εφορίας εξήγησε στον πρέσβη τις διαδικασίες εκλογής της εφορίας, ενώ παρουσίασε λεπτομέρειες για το σχολικό κτιριακό συγκρότημα. Ο διευθυντής του σχολείου μίλησε για το πολυάνθρωπο του σχολείου παρουσιάζοντας το κτιριακό ως πρόβλημα, καθώς η αναλογία μαθητών ανά τάξη είναι 40 μαθητές. Ο υποδιευθυντής με τη σειρά του τόνισε πως "εκπαίδευση σημαίνει να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και στο σχολείο αυτό αυτές τις αρχές εκπληρώνουμε και υπηρετούμε". 


Βιβλίο για τον Τούρκο πρέσβη που υπηρέτησε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1930 δόθηκε ως δώρο για την βιβλιοθήκη του σχολείου, γραμμένο στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα. 


Στην Κομοτηνή ο κος Τσεβίκ επισκέφτηκε στην συνέχεια την καταργημένη "τουρκική νεολαία", την ψευτομουφτεία, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας δόθηκε δεξίωση στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.


Στην Ξάνθη σήμερα το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στην ψευτομουφτεία και στην καταργημένη τουρκική ένωση Ξάνθης, στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου, στο χωριό Κένταυρος και στο χωριό Εχίνος.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr