Ορκίστηκε η τριανδρία βουλευτών της Ροδόπης | xronos.gr
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ορκίστηκε η τριανδρία βουλευτών της Ροδόπης

18/07/19 - 10:00
234345325-33.jpg

Μεταξύ των 300 νέων βουλευτών οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Τάκης Χαρίτου, Ιλχάν Αχμέτ, παρών στην ορκωμοσία και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων

Ορκίσθηκαν το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου οι βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Την συνεδρίαση διηύθυνε ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Βαρεμένος, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του προσωρινού Προέδρου, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Ορκωμοσία σε τρεις «δόσεις»
Στην ορκωμοσία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου. Μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου ήταν και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων.

Ακολούθησε η ορκωμοσία των τριών μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι, εις εκ των οποίων από τη Ροδόπη ο Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ) και οι άλλοι δύο από την Ξάνθη οι Ζεϊμπέκ Ζουσεΐν (ΣΥΡΙΖΑ) και Μπουρχάν Μπαϊράμ (ΚΙΝΑΛ).

Αμέσως μετά ορκίστηκαν όσοι βουλευτές επιθυμούσαν να δώσουν πολιτικό όρκο. Η πλειοψηφία των βουλευτών επέλεξαν πάντως θρησκευτικό όρκο, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία του κεντροδεξιού τόξου. 

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου συγκαλείται σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου, και ώρα 10:30, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή προέδρου του Σώματος.

Η σύνθεση της νέας Βουλής, ενδιαφέροντα στοιχεία
Οι 300 βουλευτές που ορκίστηκαν συγκροτούν πλέον την Βουλή της 18ης περιόδου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Η προηγούμενη Βουλή είχε βουλευτές από οκτώ κόμματα, αλλά πλέον έξι είναι τα κόμματα με παρουσία στα έδρανα. Κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δεν κατάφεραν να μπουν στην Βουλή, ενώ άλλα όπως οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι δεν δοκίμασαν καν τις δυνάμεις τους στις εθνικές εκλογές. Εμφανίστηκαν όμως νέα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή για πρώτη φορά. Επιγραμματικά, από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου είχαν σαν αποτέλεσμα η γυναικεία παρουσία να είναι έντονη – για τα ελληνικά πάντα δεδομένα – στα βουλευτικά έδρανα, καθώς οι γυναίκες που εξελέγησαν φτάνουν τις 61 εκλεγμένες, δηλαδή ποσοστό 21,66%. Είναι το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό, μετά την Βουλή του Ιανουαρίου του 2015. Υψηλό όμως είναι και το ποσοστό ανανέωσης στη νέα Βουλή, καθώς 112 βουλευτές θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας. Το ποσοστό της ανανέωσης φτάνει το 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Δημοκρατία από τους 158 βουλευτές οι 63 είναι νέοι βουλευτές.

Η ΝΔ και το ΜέΡΑ25 κατέχουν και το ρεκόρ των νεότερων βουλευτών, με την εκλογή στη Δυτική Αττική του «γαλάζιου» Ευάγγελου Λιάκου, που είναι μόλις 29 ετών και της Μαρίας Απατζίδη, επίσης 29 ετών, που εξελέγη με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ανατολική Αττική. Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον κο Τραγάκη, που αν και ήρθε δεύτερος σε αυτές τις εκλογές, να είναι ξανά βουλευτής.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr