Συνδυασμοί, σταυροί και όσα πρέπει να ξέρεις για τις αυριανές εκλογές | xronos.gr
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Συνδυασμοί, σταυροί και όσα πρέπει να ξέρεις για τις αυριανές εκλογές

25/05/19 - 10:00

Οι σταυροί ανά δημοτική ενότητα για τους Δήμους Κομοτηνής, Ιάσμου, Αρριανών, Μαρωνείας - Σαπών

Σε 289 εκλογικά τμήματα θα κληθούν οι ψηφοφόροι του νομού Ροδόπης την Κυριακή 26 Μαΐου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου καθώς και των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών της 2ας Ιουνίου 2019. Μάλιστα λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθόσον για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές στη χώρα μας (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές και Κοινοτικές), ενδέχεται οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως. Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.

Οι φάκελοι έχουν διακριτικά σήματα
Οι φάκελοι έχουν διακριτικά σήματα για να ξεχωρίζουν και να περιοριστεί το αναμενόμενο κομφούζιο στους ψηφοφόρους. Για τις Ευρωεκλογές ο φάκελος δεν έχει διακριτικό σήμα, αλλά έχει σιέλ χρώμα. Για την τοπική Κοινότητα ο φάκελος έχει το διακριτικό κεφαλαίο Κ. Για την Περιφέρεια κεφαλαίο Π και για τον Δήμο κεφαλαίο Δ.

Οι σταυροί προτίμησης σε Ευρωεκλογές και Περιφερειακές Εκλογές
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι για τις Ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν και θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας στο νομό Ροδόπης εκφράζει την προτίμησή του προς τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους για περιφερειακοί σύμβουλοι. Στις εκλογές της Κυριακής για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχουν οι εξής παρατάξεις: "Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση" με τον Χρήστο Μέτιο, "Περιφέρεια σε Δράση" με τον Κωστή Σιμιτσή, "Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία" με τον Κώστα Κατσιμίγα, "Περιφερειακή Σύνθεση" με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, "Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση" με τον Ανδρέα Καραγιώργη, "Πατριωτική Αυγή" με τον Ελευθέριο Νικολαΐδη, "Λαϊκή Συσπείρωση" με τον Δημήτρη Παπατολίδη και "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" με τον Θεόδωρο Περεντίδη.

Οι σταυροί προτίμησης σε Δήμους και Κοινότητες της Ροδόπης
Σε 69.821 ανέρχονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που διεκδικούν την ψήφο μας στις εκλογές της 26ης Μαΐου, στους 332 δήμους όλης της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι για τους τέσσερις Δήμους του νομού Ροδόπης, Κομοτηνής, Ιάσμου, Αρριανών, Μαρωνείας - Σαπών. Το σύνολο τους ανέρχεται σε 782.  Ο παραπάνω αριθμός αυξάνει αν αναλογιστούμε και το σύνολο των υποψηφίων που συνθέτουν τα ψηφοδέλτια για τις κοινοτικές εκλογές. 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Έξι είναι οι συνδυασμοί στον Δήμο Κομοτηνής, "ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή" με την Ελένη Λαφτσή, "Σπάρτακος Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής" με τον Κώστα Καραίσκο, "Ξε-κίνημα για την πόλη" με τον Τάσο Βαβατσικλή, "Σύμπραξη Προοπτικής" με τον Αντώνη Γραβάνή, "Λαϊκή Συσπείρωση" με τον Γιάννη Λεβέντη και "Κοινωνία Πολιτών" με τον Γιάννη Γκαράνη. Η σταυροδοσία διαμορφώνεται ως παρακάτω:
Δημοτική Ενότητα Κομοτηνής μέχρι 3 σταυρούς. 
Δημοτική Ενότητα Νέου Σιδηροχωρίου μέχρι 1 σταυρό.
Δημοτική Ενότητα Αιγείρου μέχρι 1 σταυρό.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ 
Τρεις είναι οι συνδυασμοί στον Δήμο Αρριανών, "Μέλλον" με τον Ιμπράημ Σερίφ, "Δημοκρατική Δύναμη" με τον Αμέτ Ριτβάν και "Ενότητα" με τον Χουσεΐν Ερδέμ. Η σταυροδοσία διαμορφώνεται ως παρακάτω:
Δημοτική Ενότητα Αρριανών μέχρι 3 σταυρούς. 
Δημοτική Ενότητα Φιλύρας μέχρι 3 σταυρούς. 
Δημοτική Ενότητα Οργάνης μέχρι 3 σταυρούς. 
Δημοτική Ενότητα Κέχρου μέχρι 1 σταυρό. 

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ
Τέσσερις είναι οι συνδυασμοί στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών, "Επανεκκίνηση" με τον Ντίνο Χαριτόπουλο, "Ενότητα, Ελπίδα, Αλλαγή" με τον Μιχάλη Βασιλειάδη, "Μαζί για τον τόπο μας" με τον Γιάννη Σταυρίδη και "Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών" με τον Απόστολο Ιωάννου. Η σταυροδοσία διαμορφώνεται ως παρακάτω:
Δημοτική Ενότητα Σαπών μέχρι 3 σταυρούς. 
Δημοτική Ενότητα Μαρώνειας μέχρι 3 σταυρούς. 

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ
Τέσσερις είναι οι συνδυασμοί στον Δήμο Ιάσμου, "Εμπρός" με τον Οντέρ Μουμίν,  "Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιάσμου" με τον Παναγιώτη Σπορίκη, "Δημοκρατική Συνεργασία" με τον Καδή Ισμέτ και "Όραμα Αναγέννησης" με τον Κυριάκο Αμούτζα. Η σταυροδοσία διαμορφώνεται ως παρακάτω:
Δημοτική Ενότητα Σώστου μέχρι 3 σταυρούς. 
Δημοτική Ενότητα Ιάσμου μέχρι 3 σταυρούς. 
Δημοτική Ενότητα Αμαξάδων μέχρι 3 σταυρούς. 

Για όλες τις παραπάνω δημοτικές ενότητες των Δήμων του νομού Ροδόπης ισχύει ότι ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει ένα, επιπλέον, σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλης εκλογικής περιφέρειας.

  • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
  • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/. Επιλέγουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες. Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr