Τάσος Μιχόπουλος: Αποφάσισα να αντιδράσω για χάρη των παιδιών μου που μεγαλώνουν στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΣΠΑΡΤΑΚΟ"

Τάσος Μιχόπουλος: Αποφάσισα να αντιδράσω για χάρη των παιδιών μου που μεγαλώνουν στην Κομοτηνή

23/05/19 - 10:00
4451.jpg

Δηλώνει για τους ανθρώπους του Σπάρτακου ότι είναι άνθρωποι της κανονικής, καθημερινής ζωής, με σπουδές και δουλειές που κανένας δεν τους τις χάρισε και που δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτε

Για τα δύο παιδιά του που μεγαλώνουν στην Κομοτηνή αποφάσισε να αντιδράσει και να αναλάβει δράση ώστε την αποκαρδιωτική εικόνα που αντικρίζει ο ίδιος κάθε μέρα σαν πολίτης αυτής της πόλης, να μην την αντικρίζουν τα παιδιά του αργότερα. Ο Τάσος Μιχόπουλος κατεβαίνει πρώτη φορά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κομοτηνής με την παράταξη πολιτών Σπάρτακος. Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα με καταγωγή από την Ήπειρο. Ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή από το 2007. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ. και δραστηριοποιείται σαν ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του γραφείο μελετών και κατασκευών. Είναι παντρεμένος με την Ολυμπία Δημητριάδου και έχει δύο παιδιά, τον Μιχάλη και τον Ξενοφώντα.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά της πόλης και μάλιστα με τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ;

-Ο κυρίαρχος λόγος που με έκανε να ασχοληθώ με τα κοινά της πόλης είναι ότι έχω δύο παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτήν. Η αποκαρδιωτική εικόνα που αντικρύζω κάθε μέρα σαν πολίτης της Κομοτηνής είναι μια εικόνα που δεν θέλω να αντικρύζουν τα παιδιά μου αργότερα, έτσι αποφάσισα να αντιδράσω. Σταμάτησα να κάνω απογοητευτικές διαπιστώσεις και κρίσεις για την καθημερινότητα και άρχισα να σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω για να αλλάξει αυτή η καθημερινότητα. Την παράταξη, τις θέσεις και τις δράσεις του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ τα είχα υπόψη μου εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, χωρίς ωστόσο να γνωρίζω λεπτομέρειες και έχοντας πάντα την επιφύλαξη ότι κάποια κομματική παράταξη ή σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Κάποια στιγμή εντελώς τυχαία γνωρίστηκα με τον Κώστα Καραΐσκο και άρχισα να έχω επαφή με τους ανθρώπους του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ. Τότε διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει καμιά κομματική εμπλοκή πίσω από το όλο εγχείρημα, παρά μόνο πολίτες σαν και εμένα οι οποίοι είχαν τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες σκέψεις, διάθεση για να ακούσουν την γνώμη του άλλου, και πάνω από όλα κοινή λογική. Δηλαδή άνθρωποι της κανονικής, καθημερινής ζωής, με σπουδές και δουλειές που κανένας δεν τους τις χάρισε και που δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτε. Παράλληλα αρχίζοντας να μαθαίνω καλύτερα τα της παράταξης διαπίστωσα ότι όντας ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην αντιπολίτευση είχε να παρουσιάσει συγκεκριμένες, στο σύνολό τους, προτάσεις και όχι ευχολόγια ή αφορισμούς, οι οποίες ήταν καταγεγραμμένες στην ιστοσελίδα της παράταξης στην διάθεση του οποιουδήποτε, παράλληλα με τις δράσεις που είχε.

Ποιες ακριβώς προτάσεις και δράσεις εννοείτε; 

-Να σας πω πρώτα-πρώτα  κάτι που γνωρίζουν όλοι ή σχεδόν όλοι στην Κομοτηνή. Πρόκειται για τους συνεργατικούς λαχανόκηπους του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, είναι μία δράση που δεν λύνει το διατροφικό πρόβλημα της περιοχής βεβαίως, αλλά δείχνει μια άλλη προσέγγιση στο πως αντιμετωπίζει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τους πολίτες και στο πως θεωρεί ότι πρέπει οι πολίτες να αντιμετωπίζουν την πόλη τους με ενεργό και δια δραστικό τρόπο. Προτάθηκε η διενέργεια  αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για εξωραϊσμό του άξονα Ορφέως – Δημοκρίτου, και τέλος ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ήταν η μοναδική παράταξη που ανέδειξε το θέμα με τα αδέσποτα.

Μιας και αναφερθήκατε στα αδέσποτα, πως πιστεύτε ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;

-Καταρχήν χαίρομαι που υπάρχει η διαπίστωση ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα, γιατί ξέρετε πριν από λίγο καιρό μερικοί θεωρούσαν ότι δεν υφίσταται καν κάτι τέτοιο, και ενώ μιλάμε για περίπου τριακόσια καταγεγραμμένα κρούσματα επιθέσεων ετησίως. Πρώτιστα να τονίσω πως εξυπακούεται ότι οι φόλες και γενικά η παντός είδους αυτοδικία εναντίον των ζώων είναι απόλυτα καταδικαστέα και εντελώς έξω από τις πεποιθήσεις μου. Ωστόσο είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μία λύση για το καλό των πολιτών αλλά και των ίδιων των σκυλιών που γυρνάνε άρρωστα και πεινασμένα σε όλη την πόλη. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει τονίσει ότι η τακτική της απελευθέρωσης των ζώων στο «φυσικό τους περιβάλλον», μοναδική σε όλη την Ευρώπη, έχει γεμίσει την πόλη με αγέλες αδέσποτων και δεν οδηγεί πουθενά. Η αλήθεια είναι επίσης πως η ισχύουσα νομοθεσία δυσχεραίνει τη δράση της δημοτικής αρχής ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Πιστεύω πως η δημιουργία νέου, σύγχρονου δημοτικού χώρου φιλοξενίας θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα ώστε να ανακουφιστεί η πόλη. Να φιλοξενήσει δηλαδή αν είναι δυνατόν όλα τα αδέσποτα σκυλιά και να τα στειρώσει. Το δεύτερο βήμα είναι σε συνεργασία με όσους πολίτες πραγματικά ενδιαφέρονται να υπάρξουν προγράμματα υιοθεσίας και φροντίδας για τα αδέσποτα. Τέλος θα πρέπει να γίνουν δράσεις που να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν τους πολίτες σχετικά με τις ευθύνες που έχει όποιος θέλει να έχει στη κατοχή του έναν σκύλο, γιατί τα σκυλιά απαιτούν φροντίδα, και δεν αποτελούν παιχνίδι που κάποια στιγμή θα το βαρεθούμε και θα το πετάξουμε στο δρόμο. 

Όλα αυτά όμως έχουν και κάποιο κόστος, έτσι δεν είναι;

-Προφανώς και απαιτούνται οικονομικοί πόροι και ανθρώπινο δυναμικό, νομίζω όμως ότι μπορούν να βρεθούν. Δεν υποστηρίζω ότι κάποιος με ένα μαγικό ραβδί θα λύσει το πρόβλημα μέσα σε μία νύκτα, ωστόσο θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα. Συγκεκριμένα σας λέω ότι στην γειτονική Αλεξανδρούπολη δημιουργήθηκε δομή κυνοκομείου μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση και πυγμή και όχι αδράνεια και λογικές διαχείρισης. Ο Δήμος θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και να δημιουργεί υποδομές για τον πολίτη. Θα πρέπει όσοι εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι μόνο να είναι ικανοί και ηθικοί αλλά και να μπορούν να εμπνεύσουν τους συμπολίτες μας. Η Κομοτηνή έχει πολλές δυνατότητες να αλλάξει πρόσωπο αλλά θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι άνθρωποί της. 

Τι ακριβώς εννοείτε και τι προτείνετε;

-Αυτό που εννοώ και προτείνω είναι να μπορέσει η νέα Δημοτική Αρχή, στην οποία φιλοδοξώ να συμμετέχω να μπορέσει να σηκώσει τους συμπολίτες μου από τον καναπέ. Θα πρέπει με μικρά και μεθοδικά στην αρχή και αργότερα μεγαλύτερα βήματα να μπορέσει ο Δήμος να ενεργοποιήσει τους πολίτες του δίνοντας αυτός πρώτος το παράδειγμα. Αν ο πολίτης βλέπει το πράσινο εγκαταλειμμένο στην τύχη του σε όλους τους χώρους του Δήμου, πλην ελαχίστων κεντρικών, δύσκολα θα ξεκινήσει να έρθει σε μία δράση καθαρισμού της Νυμφαίας. Αν ο πολίτης βλέπει όλες τις κατασκευαστικές ατέλειες που αφήνουν πίσω τους τα συνεργεία των τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δύσκολα θα σεβαστεί και τα όσα λίγα δυστυχώς έργα υποδομής γίνονται.

Όσον αφορά τα έργα υποδομής για την πόλη, τι έχει να προτείνει η παράταξή σας; 

-Οι προτάσεις που έχουμε δεν έχουν καμία σχέση με τις προτάσεις των υπολοίπων παρατάξεων. Όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν εξαγγείλει πολλά και ποικίλα φαραωνικά έργα υποδομής, με σκοπό ο καθένας να πει το πιο πομπώδες. Προτείνουν ελαφρά τη καρδία ποδηλατόδρομους, πάρκα αναψυχής, μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής μέχρι και  μετεγκαταστάσεις οικισμών, λες και δεν βρίσκονται οι ίδιοι στην διοίκηση του Δήμου τόσα χρόνια. Το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι ότι κανείς δεν λέει το πως το πότε και με τι κόστος θα γίνουν όλα αυτά. 

Εμείς από την πλευρά μας σκεφτόμαστε λίγο πιο ρεαλιστικά. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές της πόλης και να γίνουν μεγάλα έργα στην πόλη και τους οικισμούς. Έχουμε ιδέες, σίγουρα θα υπάρχουν και πολλές άλλες ίσως καλύτερες από τις δικές μας, αλλά γνωρίζουμε ότι για να πραγματοποιηθούν  θα πρέπει να υπάρξει μέθοδος και πρόγραμμα. 

Πρώτο μέλημα είναι τα έργα που αφορούν την καθημερινότητα και έπονται όσα θα άλλαζαν το πρόσωπο του Δήμου. Ωστόσο θα σας αναφέρω εν συντομία κάποιες ρεαλιστικές προτάσεις με μικρό κόστος

  1. Επικαιροποίηση ολκών των υπαρχουσών μελετών που τυχόν υπάρχουν για τα έργα του Δήμου, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα
  2. Σύνταξη μελετών για τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα ώστε να είναι ώριμα και να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση 
  3. Ανάπλαση – συντήρηση περιαστικού δάσους Νυμφαίας με ταυτόχρονη δράση εθελοντικών ομάδων 
  4. Ενεργειακή αναβάθμιση κολυμβητήριου με σκοπό την λειτουργία του
  5. Ουσιαστική Καταγραφή όλων των ακίνητων ιδιοκτησίας του Δήμου καθώς και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται
  6. Ανάπλαση ή συντήρηση πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής
  7. Ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εντός ΖΕΠ ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ
  8. Ανάδειξη του Βυζαντινού Τείχους
  9. Συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ανάδειξη των Μνημείων
  10. Συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια για άμεση διευθέτηση των αιτημάτων των οικισμών, χωρίς καθυστερήσεις.

Για τις υποδομές που θεωρούμε ότι θα άλλαζαν το πρόσωπο της πόλης πιστεύω πως θα πρέπει η νέα Δημοτική Αρχή να αρχίσει να συζητά και να προετοιμάζει έργα όπως  

  • ποδηλατόδρομος πανεπιστημιούπολης
  • διανοίξεις σχεδίου πόλεως
  • κτηνοτροφικό πάρκο σε κάποιον οικισμό
  • μετεγκατάσταση οικισμού Αλάνκουγιου
  • μετεγκατάσταση Πυροσβεστικής
  • ολοκληρωμένη παρέμβαση στον ποταμό Βοζβόζη ως την λίμνη Ισμαρίδα
  • ποδηλατόδρομος και περίπατος ώς τη Μονή Βαθυρρύακος
  • ανάπλαση όψεων όλων των κτιρίων με πρόσωπο στην πλατεία και στους κεντρικούς δρόμους

Γνωρίζουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι έργα που δεν γίνονται μέσα σε τέσσερα χρόνια και ότι απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων και η εξασφάλιση πόρων γι΄ αυτόν τον λόγο  και θα πρέπει κανείς όταν εξαγγέλλει τέτοια έργα να είναι φειδωλός.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του οράματος που έχει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την πόλη, μην ξεχνάμε όμως ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Πιστεύω οι συνδημότες μας να μπορέσουν να αφουγκραστούν όσα οραματιζόμαστε και να μας συνδράμουν με την ψήφο τους, γνωρίζοντας ότι η παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να προσφέρει εντιμότητα, υπευθυνότητα και φρεσκάδα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr