Τέσσερις υποψήφιοι, πολλοί αστάθμητοι παράγοντες στον Δήμο Ιάσμου | xronos.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Τέσσερις υποψήφιοι, πολλοί αστάθμητοι παράγοντες στον Δήμο Ιάσμου

23/05/19 - 10:00

Καδή Ισμέτ, Κυριάκος Αμούτζας, Οντέρ Μουμίν, Παναγιώτης Σπορίκης, πως οι συμμαχίες λειτουργούν στον Δήμο Ιάσμου

Αυξημένοι κατά ένας σε σχέση με το 2014 είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ιάσμου. Ο "Χ" παρουσιάζει την αναλυτική έρευνα για τις εκλογές του 2014, με το βλέμμα στην φετινή εκλογική μάχη, σε λίγες ημέρες, στις 26 Μαΐου. Ο Δήμος Ιάσμου είναι ένας από τους πιο αμφίρροπους εκλογικά Δήμους ανά την Ελλάδα κι ένας τόπος όπου οι ψηφοφόροι φαίνεται να ψηφίζουν με γνώμονα πρώτα την θρησκεία του επικεφαλής και δευτερευόντως το πρόγραμμα.

Τα εκλογικά χαρακτηριστικά του Δήμου Ιάσμου
20.251 ήταν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους το 2014, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί έσπευσαν να ψηφίσουν, καθώς καταγράφηκαν την α' Κυριακή 11.046 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 10.362 μόλις έγκυρα, ενώ την β' Κυριακή λιγότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους εμφανίστηκαν στην κάλπη (10.777 ψηφοδέλτια) εκ των οποίων μόλις τα 10.002 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα. Στον Δήμο Ιάσμου, λόγω μετανάστευσης αρκετών κατοίκων, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των κατοίκων που θα σπεύσουν στην κάλπη τις δύο προσεχείς εκλογικές Κυριακές.

Η συμμαχία του 2014 και η ανατροπή αποτελέσματος
Στην εκλογική μάχη του 2014 μολονότι ο Κυριάκος Αμούτζας ήταν η πρώτη επιλογή των δημοτών την α' Κυριακή, δεν κατάφερε να αυξήσει παρά ελάχιστα τις ψήφους του στην β' Κυριακή, καθώς ο δεύτερος Καδή Ισμέτ ενσωμάτωσε τη μερίδα του λέοντος των ψήφων του Σαϊτ Ερντογάν και αναδείχθηκε δήμαρχος. Ακολουθεί η ανάλυση του "Χ" για τις εκλογές του 2014, με ποσοστά, ψήφους, έδρες και στις δύο Κυριακές.

Α' Κυριακή:

  • Κυριάκος Αμούτζας: Συνολικά 39,59% - 4.105 ψήφοι (5 έδρες)

Εκλογική περιφέρεια Αμαξάδων: 23,15% - 250 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Ιάσμου: 66,38% - 3.151 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Σώστου: 15,46% - 701

  • Καδή Ισμέτ: Συνολικά 34,26% - 3.550 ψήφοι (5 έδρες)

Εκλογική περιφέρεια Αμαξάδων: 34,91% - 377 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Ιάσμου: 18,24% - 866 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Σώστου: 50,87% - 2.307 ψήφοι (4 έδρες)

  • Σαϊτ Ερντογάν: Συνολικά 26,15% - 2.710 ψήφοι

Εκλογική περιφέρεια Αμαξάδων: 41,94 - 453 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Ιάσμου: 15,38% - 730 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Σώστου: 33,67% - 1.527 ψήφοι
 

Β' Κυριακή:

  • Καδή Ισμέτ: Συνολικά 51,24% - 5.125 ψήφοι (συνολικά 16 έδρες - οι 11 από την β' Κυριακή)

Εκλογική περιφέρεια Αμαξάδων: 58,90% - 612 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Ιάσμου: 29,11% - 1.368 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Σώστου: 73,77% - 3.145 ψήφοι

  • Κυριάκος Αμούτζας: Συνολικά 48,76% - 4.877 ψήφοι (συνολικά 7 έδρες - οι 2 από την β' Κυριακή)

Εκλογική περιφέρεια Αμαξάδων: 41,10% - 427 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Ιάσμου: 70,89% - 3.332 ψήφοι
Εκλογική περιφέρεια Σώστου: 15,46% - 1.118 ψήφοι

Όπως φαίνεται από τα ως άνω στοιχεία από τη μία ο τέως δήμαρχος του παλιού Δήμου Σώστου Καδή Ισμέτ συσπείρωσε δυνάμεις σε Σώστη, από την άλλη ο τέως δήμαρχου του παλιού Δήμου Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας συσπείρωσε δυνάμεις σε Ίασμο. Λίγο πιο υψηλά κινήθηκε επίσης ο κος Ισμέτ στην εκλογική περιφέρεια Αμαξάδων. 

Την διαφορά έκανε η άτυπη συνεργασία που υπήρξε στον δεύτερο γύρο μεταξύ Καδή Ισμέτ και Σαϊτ Ερντογάν, με την μερίδα του λέοντος των ψηφοφόρων του κου Ερντογάν να καταλήγουν προς τον νυν δήμαρχο. Ακόμη και κατ' αυτό τον τρόπο, όμως, ο κος Αμούτζας βρέθηκε μία ανάσα πριν τη δημαρχία. 

Η απλή αναλογική "φουντώνει" την εκλογική μάχη
Σήμερα η απλή αναλογική αναμένεται να "φουντώσει" την εκλογική μάχη. Αναλυτικά, αναφορικά με τις έδρες, διευκρίνισης χρήζει το γεγονός ότι οι εκλογές του 2014 έλαβαν χώρα με το πλειοψηφικό σύστημα (διπλός καταμερισμός σε α' και β' Κυριακή), ενώ οι εκλογές του 2019 θα λάβουν χώρα με βάση την απλή αναλογική, άρα το ποσοστό που θα λάβει η κάθε παράταξη στον α' γύρο θα μεταφραστεί σε έδρες και δεν θα υπάρξει κανένα μπόνους στον εκλεγέντα δήμαρχο. 

Συνεπώς, ενδέχεται η παράταξη με τις περισσότερες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, να μην είναι η παράταξη από την οποία θα προκύψει ο δήμαρχος.
Τέσσερις διεκδικητές, πολλοί αστάθμητοι παράγοντες

Τέσσερις είναι για την προσεχή εκλογική διαδικασία οι διεκδικητές της Δημαρχίας.

Πρώτον, η Δημοκρατική Συνεργασία του Καδή Ισμέτ. Ο νυν δήμαρχος, μετά από δύο θητείες φαίνεται κουρασμένος και δεν έχει καταφέρει να λύσει προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών. Μολονότι στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κινήθηκε στο 35% στον α' γύρο, φαίνεται ότι θα εισπράξει εν μέρει την δυσαρέσκεια του κόσμου και το ποσοστό του ενδέχεται να μειωθεί, καθώς κι ο Οντέρ Μουμίν μέχρι στιγμής έχει δείξει αρκετά δυνατός στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Δεύτερον, το Όραμα Αναγέννησης του Κυριάκου Αμούτζα. Ο υποψήφιος προσέγγισε το 40% στις δημοτικές εκλογές του 2014, ωστόσο αυτό το ποσοστό δεν ήταν αρκετό προκειμένου να τον οδηγήσει στην Δημαρχεία στον β' γύρο. 

Επίσης, φέτος, υπάρχει και δεύτερος χριστιανός υποψήφιος ο Παναγιώτης Σπορίκης, και δεν είναι γνωστό πόσο μπορεί η υποψηφιότητα του τελευταίου να χαμηλώσει το ταβάνι του κου Αμούτζα, ο οποίος όμως έχει θεωρητικά ως σύμμαχο την απλή αναλογική.

Τρίτον, ο συνδυασμός Εμπρός με τον Οντέρ Μουμίν. Ο νυν ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος πρώτος σε σταυρούς στην Π.Ε. Ροδόπης το 2014 έχει για τα καλά ταράξει τα συνήθη "νερά" στον Δήμο Ιάσμου. Έχει θέσει ως στόχο να λάβει εντολή και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. 

Ήδη οι ομιλίες του συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και όλα δείχνουν πως οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του Καδή Ισμέτ, θα κατευθύνουν την ψήφο τους προς τον "φρέσκο" και έτοιμο να εργαστεί Οντέρ Μουμίν.

Τέταρτον, η Λαϊκή Συσπείρωση του Παναγιώτη Σπορίκη. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο που πρόσκειται στον χώρο του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά κατεβαίνει ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον καλλικρατικό Δήμο Ιάσμου, άρα τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα, για το σε ποιο ποσοστό θα προσγειωθεί ο κος Σπορίκης και το κατά πόσο η παρουσία του στην εκλογική μάχη θα επηρεάσει τους άλλους υποψηφίους, κυρίως τον κο Αμούτζα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός εκλογικά αμφίρροπος Δήμος, μας επιφυλάσσει ακόμη ένα εκλογικό επεισόδιο στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr