Τι είπε και τι άκουσε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης στον Ίασμο | xronos.gr
ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τι είπε και τι άκουσε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης στον Ίασμο

06/11/18 - 10:00

Άνοιξε τις διεργασίες της κεντρικής ημερίδας για την άμπελο, περιηγήθηκε στο λαογραφικό μουσείο και είχε τετ-α-τετ με όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν στην υπαίθρια έκθεση προϊόντων

Πολλά είδε, λίγα είπε - τουλάχιστον δημόσια - η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία βρέθηκε στον Ίασμο την Κυριακή 4 Νοεμβρίου για την δεύτερη γιορτή τσίπουρου. "Θέλουμε να στηρίξουμε τον αγροδιατροφικό τομέα", δήλωσε μεταξύ άλλων λίγο πριν την θεματική ημερίδα για την άμπελο, τις εργασίες της οποίας άνοιξε η ίδια. Η υφυπουργός παρακολούθησε την ημερίδα και μετά το πέρας αυτής ξεναγήθηκε από μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου στο "πλούσιο" λαογραφικό Μουσείο Ιάσμου, όπου δήλωσε την πρόθεση να το επισκεφτούν μαθητές από την Θεσσαλονίκη. Κατόπιν μίλησε με όλους τους παραγωγούς-εκθέτες που βρέθηκαν με τα προϊόντα τους στην τοπική έκθεση στο πλαίσιο της δεύτερης γιορτής τσίπουρου.

Στον χαιρετισμό της στην ημερίδα, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, "να βελτιώσει", όπως είπε, "την θέση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής στην πυραμίδα των εξαγωγών, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές". Πρόσθεσε πως "στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά σε συντονισμένες δράσεις που θα αναδείξουν την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων μέσω της εκπόνησης ενός εθνικού συστήματος πιστοποιημένης ποιότητας αγροτικών προϊόντων που να αναγνωρίζεται διεθνώς", συμπλήρωσε η κα Νοτοπούλου. 

Η υφυπουργός στην ομιλία της τόνισε ότι η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα, συμπληρώνοντας ότι "η  ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει - και στηρίζει - με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο". Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, "εντάσσεται και η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ και η μείωση -έως και 35%- των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ". Κλείνοντας την ομιλία της η κα Νοτοπούλου, ευχήθηκε "η γιορτή αυτή να γίνει ένας τοπικός πολιτιστικός θεσμός και το φημισμένο τσίπουρο Ιάσμου να κάνει τον όμορφο αυτό τόπο αγροτο-τουριστικό προορισμό".

Κλειστά χαρτιά για ζητήματα που καίνε
Την ίδια ώρα πάντως, σε επίσημες τοποθετήσεις της, η υφυπουργός κράτησε κλειστά χαρτιά για ζητήματα που καίνε: Προσφυγικό, γέφυρα Κομψάτου, φυσικό αέριο, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγροκτηνοτροφίας, νομοθετικό πλαίσιο, δεν απαντήθηκαν από την υπουργό.

Παρά τις προσπάθειες του "Χ" να κάνει μία πιο αναλυτική τοποθέτηση η υφυπουργός, εκείνη αρκέστηκε στο σχόλιο ότι ..."θα τα πούμε αύριο", χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη συνέντευξη τύπου στην ατζέντα της κατά την οποία θα μπορούσαν να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Πάντως, αναφορικά με το αγροδιατροφικό κομμάτι, το οποίο είχε περίοπτη θέση στην γιορτή τσίπουρου, τρία μεγάλα ερωτηματικά εκφράστηκαν από τρεις διαφορετικές πηγές. 

Πρώτον, ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ τόνισε την αδυναμία οι τοπικοί παραγωγοί να αυξήσουν την παραγωγή τους με το δύσκολο υπάρχον νομικό πλαίσιο που διέπει τον πρωτογενή τομέα και τις συνεταιριστικές προσπάθειες. Ο επιχειρηματίας Στέφανος Δουκίδης ανέδειξε, όταν η υφυπουργός βρέθηκε στον πάγκο με τα τυροκομικά Δουκίδη, το ότι οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο έχουν κι έναν μεγαλύτερο αγώνα να κάνουν, εξηγώντας πως παρά τις κατά τόπους προσπάθειες επιχειρήσεων, η ποιμαντική κτηνοτροφία χρειάζεται κυβερνητική βοήθεια. Το ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Γενισέα" νομού Ξάνθης Αναστασία Αμανατίδου είπε στην υφυπουργό ότι παρά τις εξαγγελίες, τα μέλη των Κοιν.Σεπ. ακόμη να δουν ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αναδείξουν τα προϊόντα τους.

Αισιόδοξη αλλά χωρίς απαντήσεις η Κ. Νοτοπούλου
Καταληκτικά πάντως η υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή της, και στο πλαίσιο της εισήγησης και στις δηλώσεις της, ότι "το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης αλλάζει οριστικά σελίδα, μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια ανάταξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Βορείου Ελλάδας. Είμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια", και επιφυλάχθηκε ότι "έχουμε πολλές συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς σε Ροδόπη και Ξάνθη, για να δούμε αναλυτικά όλα τα ζητήματα από εκεί που τα είχαμε αφήσει στο περσινό αναπτυξιακό συνέδριο".

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης βλέπουν "αλλαγές στην καθημερινότητά τους, η Μακεδονία και η Θράκη βγαίνουν από την αφάνεια και αποτελούν τον πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ως μια πύλη ανάπτυξης και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr