Η Κομοτηνή πρωτοπορεί με τη λειτουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης | xronos.gr
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΜΕΑ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ»

Η Κομοτηνή πρωτοπορεί με τη λειτουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης

28/11/19 - 10:00
234234234-8_0.jpg

Από το νέο έτος ξεκινά η λειτουργία τους, θα φιλοξενούν ωφελούμενους επί 24ωρου βάσεως, με βάρδιες εργαζομένων

Η Κομοτηνή πρωτοπορεί -μέσω του συλλόγου μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι»- καθώς από τη νέα χρονιά, θα λειτουργήσουν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης στον αστικό ιστό της Κομοτηνής. Το θέμα είχε αναδείξει αποκλειστικά ο «Χ» στα μέσα Οκτωβρίου ’19.

Εγκαίνια των Στεγών
Το διοικητικό συμβούλιο των «Αγίων Θεοδώρων» πραγματοποιεί τα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην οδό Υψηλάντου 3 στην Κομοτηνή καθώς και τη βραδινή μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «You can be a star» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και  ώρα 11:00 και 18:30 αντίστοιχα.

Πρόκειται για την επίτευξη ενός στόχου κεφαλαιώδους σημασίας για τον σύλλογο, που θα επιτρέπει στους ωφελούμενους του συλλόγου -ιδίως όσους δεν έχουν οικογένειες- να διαβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Πως θα λειτουργούν οι Στέγες
Ως «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» (Σ.Υ.Δ.) σύμφωνα με το οικείο ΦΕΚ ορίζεται το σύνολο των χώρων που διατίθενται για την μόνιμη διαβίωση - κατοικία των ατόμων με αναπηρία με οργανωμένη υποστήριξη από τον Φορέα, έτσι ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες κατάλληλες για ύπνο, σωματική υγιεινή, καθαριότητα και αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση.

Οι Στέγες αυτές χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο επιστημονικός διευθυντής των «Αγίων Θεοδώρων» Ηλίας Ποιμενίδης έκανε γνωστό πως «με τροποποίηση ΦΕΚ τον Απρίλιο ’19 τέθηκε το οργανωτικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των Στεγών, που πρέπει να βρίσκονται εντός του αστικού ιστού». Άρα, οι άνθρωποι του συλλόγου έφυγαν «από το καθεστώς που είχαμε στο μυαλό μας να δημιουργήσουμε τέτοιες στέγες στην έδρα μας, στο Αγρόκτημα Υφαντών».

Ο σύλλογος πήρε άδεια λειτουργίας για τρεις στέγες μέσα στην Κομοτηνή, οι οποίες θα φιλοξενήσουν 3, 2 και 4 ωφελούμενους-ενοίκους αντίστοιχα. «Τηρούμε ακριβώς τις προδιαγραφές» δεσμεύτηκε ο κος Ποιμενίδης, σημειώνοντας ότι «ο σύλλογος θα προχωρήσει στην πρόσληψη εκπαιδευμένου προσωπικού, θα υπάρχουν τρεις συνεχόμενες βάρδιες για κάθε στέγη» άρα και 24ωρη κάλυψη των ενοίκων. Οι ένοικοι θα βρίσκονται 6 μέρες στη στέγη και 1 μέρα με τις οικογένειές τους, ενώ –εάν δεν έχουν- θα παραμένουν και τις 7 μέρες στις στέγες.

«Ακόμη δεν δεχόμαστε αιτήσεις, αυτό θα γίνει από το νέο έτος, όταν θα υπάρχει επίσημα η έγκριση από το πρόγραμμα της περιφέρειας», έκανε γνωστό ο Ηλίας Ποιμενίδης.

Μέσω Leader η επέκταση στο Αγρόκτημα Υφαντών
Ο σύλλογος έχει καταθέσει -και περιμένει έγκριση- πρόταση στο Leader, προκειμένου να γίνει επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου στο Αγρόκτημα Υφαντών, γιατί «έχουμε νέους ωφελούμενους που θέλουν να ενταχθούν στο σύλλογο», άρα υπάρχουν και αυξημένες ανάγκες. Θυμίζουμε ότι η έδρα του συλλόγου, που εγκαινιάστηκε μέσα στο ’18, αποτελεί Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας υπό την ονομασία «αξίΖΩ».

Την έδρα επισκέφτηκαν τα περασμένα εικοσιτετράωρα η Αναστασία Μπακοπούλου από την Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνη για την Ελλάδα), η Αγγελίνα Χαρίκλεια και ο Μάκης Ιωαννίδης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr