Μια κυκλική εκδρομή γύρω από το Παγγαίο | xronos.gr
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μια κυκλική εκδρομή γύρω από το Παγγαίο

30/11/17 - 15:46

Επιμέλεια: Αλλιώτικες Προτάσεις

Το Παγγαίο είναι πανέμορφο βουνό που μπορείτε να γνωρίσετε, ακολουθώντας περιμετρικά το καλό οδικό δίκτυο που υπάρχει. Με αφετηρία και τέρμα την Ελευθερούπολη αξίζει να κάνετε τον «κύκλο του βουνού» για να ανακαλύψτε τα υπέροχα Παγγαιοχώρια.

·         Ξεκινώντας την διαδρομή της πέτρας του σχιστόλιθου θα βρεθείτε στην Πιερία κοιλάδα, ανάμεσα στα βουνά Παγγαίο και Σύμβολο. Το Ακροβούνι είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήστε και ένα από τα πιο ωραία. Εκεί θα βρείτε την πλατανοσκέπαστη ταβέρνα «Δυο βρύσες» και την οδική επιλογή προς το παλιό μοναστήρι της Παναγίας Χορτοκοπίου και στην συνέχεια στο Δασικό χωριό Παγγαίου (7 χλμ).

·         Στον επόμενο οικισμό Αυλή, αξίζει να γνωρίσετε το παλιό διατηρητέρο χωριό, μόλις 2,5 χλμ βορειότερα, σε φυσιολατρικό τοπίο και με όμορφη εκκλησία.

·         Στον Πλατανότοπο θα φάτε στην ψησταριά του «Βαγγέλη» και θα δείτε ένα από τα οινοποιεία του Ν.Λαζαρίδη.

·         Στην Μουσθένη θα περιηγηθείτε στις γειτονιές της και θα ανηφορίσετε οπωσδήποτε μέχρι το σημείο αναψυχής «Μποστάνι» για καφέ, δροσιά και φαγητό. Αφού ήρθατε συνεχίστε λίγα μέτρα πιο πάνω στο Dyonissos Village για να δείτε τα ξύλινα σαλέ και τον υπέροχο υπαίθριο χώρο με πισίνα.

·         Στην Μεσορόπη θα αφιερώσετε χρόνο προς τιμήν του ωραιότερου χωριού στο Παγγαίο. Για να το διαπιστώσετε πηγαίνετε στην πλατεία, στο «Κλαδί Ελιάς» και στις «Καστανιές». Για τους μυημένους ξεκινήστε το ορειβατικό μονοπάτι προς την κορυφή («Μάτι»).

·         Από το Ποδοχώρι ξεκινούν οι αμπελοκαλλιέργειες και συνεχίζουν πυκνότερες προς Ακροπόταμο.

·         Στο Κοκκινοχώρι του τραγουδιστή Βασ. Καρρά θα δείτε το επιβλητικό οινοποιείο «Βίβλια Χώρα» και θα ξεναγηθείτε αγοράζοντας κρασί.

·         Μετά την Γαληψό, τελειώνει η ΝΑ πλευρά του Παγγαίου. Στον κόμβο Αμφίπολης θα πάρετε την ΕΟ προς Δράμα για να ξεκινήστε την περιήγηση στην ΒΔ πλέον πλαγιά του βουνού.  Θα περάστε την πολυσύχναστη και εμπορική Παλαιοκώμη και το Σούλι και θα τραβήξτε για τους κορυφαίους προορισμούς της Ροδολίβους και Πρώτης.

·         Στην Ροδολίβος θα εντυπωσιαστείτε από την κρυμμένη ομορφιά που διαθέτει και τα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ξενώνες, δημαρχείο, εκκλησίες και μια ωραιότατη πλατεία σας περιμένουν. Το φθινόπωρο γίνεται η γιορτή κρασιού «Κουρήτος», ενώ πολλά ρακοκάζανα βράζουν τα σταφύλια και ευωδιάζουν το κεφαλοχώρι.

·         Η Πρώτη θα σας δώσει αίσθηση ότι είναι μικρή πόλη, με πολλά έργα και σημεία εξωραϊσμού και λίγο υπερβολής (βλ. γενέτειρα Κ.Καραμανλής). θα δείτε και θα φάτε στην πλατεία, την οικία – μουσείο Καραμανλή, όπως και τον ομώνυμο ξενώνα – κέντρο συνεδριάσεων. Για κάτι διαφορετικό θα ανηφορίστε (5 χλμ) ως την μονή Αναλήψεως για προσκύνημα και πανοραμική θέα.

 

·         Στον οδικό κόμβο της Ν. Μπάφρας, τελειώνει και η ΒΔ πλευρά του Παγγαίου. Μην βιαστείτε όμως γιατί υπάρχει και η τελευταία –πλην πιο όμορφη – της κρυμμένης ανατολικής. Τα 3 χωριά που διεκδικούν την πρωτιά στα καλλιστεία είναι η Κορμίστα, Νικήσιανη και Παλαιοχώρι. Η τελική απόφαση του νικητή είναι δική σας.

·         Για να την πάρετε την απόφασή σας αντικειμενικά θα πρέπει να μπείτε μέσα και να ανακαλύψετε πολλά και ωραία, όπως την πλατεία Κορμίστας, τα 3 μοναστήρια της Νικήσιανης, τους «Μύλους» και τις «Καστανιές» της, αλλά και το Βρανόκαστρο στο Παλαιοχώρι. Κύριο χαρακτηριστικό των χωριών είναι το καστανόδασος που θα το συναντήστε συχνά σε πολλά σημεία, εξού και οι γιορτές κάστανου που γίνονται κάθε χρόνο.

 Τα Παγγαιοχώρια τείνουν να γίνουν τουριστικός προορισμός, αφού έχουν εύκολη οδική πρόσβαση από παντού (βλ. Εγνατία οδός), είναι πανέμορφα και διαθέτουν αξιόλογους χώρους διαμονής (Νικήσιανη, Μουσθένη, Μεσορόπη, Ροδολίβος)

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr