Σελίδες (δια)πολιτισμικής ιστορίας της Κομοτηνής, μία εξαιρετική εκδήλωση | xronos.gr
ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σελίδες (δια)πολιτισμικής ιστορίας της Κομοτηνής, μία εξαιρετική εκδήλωση

01/03/19 - 10:00

Η Κομοτηνή χρειάζεται περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις γνωριμίας με το παρελθόν της πόλης, τους γύρω μας, την ίδια την περιοχή Η πόλη του τότε και του σήμερα, μειονοτικά δημοτικά αφηγούνται την ιστορία τους

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρον την επιμορφωτική εκδήλωση «Σελίδες (δια)πολιτισμικής ιστορίας της πόλης» την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής. Το μεγάλο πλήθος παρευρισκόμενων είχε την ευκαιρία, μέσα  από αυτή την εκδήλωση, να ...γνωριστεί καλύτερα με το παρελθόν της Κομοτηνής, με τους γύρω μας, με την ίδια την περιοχή στην οποία ζούμε. Κοινή παραδοχή ομιλητών και παρευρισκομένων, ότι η Κομοτηνή χρειάζεται ακόμη περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις.

Αστική αποκατάσταση προσφύγων του ΄22 στην Κομοτηνή, αποτυπώσεις της στα εκπαιδευτικά ιδρύματα
Η Μαίρη Κοσμίδου, διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, έκανε μία ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα "Αστική αποκατάσταση προσφύγων του ΄22 στην Κομοτηνή, αποτυπώσεις της στα εκπαιδευτικά ιδρύματα". "Κοντεύουμε τα 100 χρόνια από το 1920, σε αυτές τις σελίδες ιστορίας που μας φέρνουν στο σήμερα", είπε και μίλησε με κολακευτικά λόγια για τους συν-εισηγητές της και τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους.

Αναφορικά με την δική της εισήγηση, σε αυτή αναδείχθηκε εν πολλοίς η διαμόρφωση της πόλης "αφού η πόλη επεκτείνεται και τροποποιείται για να υποδεχθεί τους 11.000 περίπου αστούς, οι οποίοι κάνουν την αστική τους εγκατάσταση στην Κομοτηνή". Σε άλλη αποστροφή του λόγου της έκανε και την εξής διαπίστωση: "Είναι ελάχιστα αυτά που θα βρει στα αρχεία η πόλη μας, έχει χάσει πάρα πολλά από τα αρχεία, ενδεχομένως γιατί δεν κρατήσαμε ζωντανές τις μαρτυρίες που οι άνθρωποι είχαν να πουν, γιατί δεν θέλησαν να μιλήσουν ...η αναδρομή ίσως να είχε έναν πόνο. Τα αρχεία έχουν χαθεί και από πυρκαγιές και από μεταφορά που δεν έγινε με πρέπον τρόπο", είπε και μίλησε για τον τρέχοντα στόχο που είναι "να κρατήσουμε αυτά που ήδη έχουμε και να δούμε πως μπορούμε να βρούμε αυτά που μας λείπουν, ώστε να συμπληρώσουμε το παζλ".

Μειονοτικά δημοτικά σχολεία αφηγούνται την ιστορία τους
Ο Νίκος Τσουρής, τέως υποδιευθυντής 1ου μειονοτικού δημοτικού νυν συντονιστής εκπαιδευτικού έργου ΠΕ70 ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ και η Μαρία Δήμου, εκπαιδευτικός ΔΠΕ Ροδόπης, έκαναν την εισήγηση με θέμα "Μειονοτικά δημοτικά σχολεία αφηγούνται την ιστορία τους". "Το πρόγραμμα έγινε από τα παιδιά της 6ης τάξης του δημοτικού, σε συνεργασία με τον διευθυντή του  σχολείου Σερδάρ Μεμέτ Μεμέτ και τον εκπαιδευτικό Τοπάλ Μεμέτ Χουσεΐν Αχμέτ. Ήταν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος της Πρωτοβάθμιας με τίτλο: Γράφω την ιστορία του σχολείου μου", πληροφόρησε σχετικά.

Για το 1ο μειονοτικό ανέδειξε ότι είναι γνωστό ως "Ινταντιέ" και "χτίστηκε το 1883, ήταν η εποχή που γίνονταν κάποιες μεταρρυθμίσεις στην οθωμανική αυτοκρατορία, για να στεγάσει το λεγόμενο θα λέγαμε σήμερα Λύκειο, δηλαδή δευτεροβάθμιο σχολείο. Έτσι λειτούργησε έως το 1917-18. Εκείνη την χρονιά, για οικονομικά προβλήματα και λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, σταμάτησε η λειτουργία του και επαναλειτούργησε μετά από μερικά χρόνια και μέχρι σήμερα ως δημοτικό σχολείο". Αναφορικά με την συμμετοχή των μαθητών, εξήγησε ότι είναι περήφανα που είναι μέλη αυτού του ιστορικού σχολείου. "Βλέπουν την ιστορία σε βάθος χρόνου", αναγνώρισε ο εκπαιδευτικός.

Άλλες δύο αξιόλογες εισηγήσεις
Το προφίλ της ημερίδας περιελάμβανε, πλην την ως άνω εισηγήσεις της κας Κοσμίδου και του κου Τσουρή, κι άλλες δύο εισηγήσεις, τις εξής:

  • Σαρκίς Δαγκαζιάν, πολιτικός επιστήμων-ερευνητής, «Η αρμενική παρουσία στην Κομοτηνή- Μια πρώτη διαχρονική προσέγγιση».
  • Έφη Καραπούλη, φιλόλογος ιστορικός ΔΔΕ Ροδόπης, «Η εβραϊκή κοινότητα της Κομοτηνής ως τον τραγικό επίλογό της».

Αναλυτικότερα, μαζί με φωτογραφικό υλικό, θα τις δούμε σε προσεχή έκδοση του "Χ".
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr