Στο 14ο αντάμωμα Ολυμπιαδιτών ο σύλλογος Ποντίων Σαπών | xronos.gr
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΔΙΤΩΝ «ΤΟ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ»

Στο 14ο αντάμωμα Ολυμπιαδιτών ο σύλλογος Ποντίων Σαπών

05/09/19 - 10:00

Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την θερμή φιλοξενία των κατοίκων της Ολυμπιάδας  και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους ανθρώπους

Το Σαββατοκύριακο 24 με 25 Αυγούστου ο σύλλογος Ποντίων Σαπών συμμετείχε στο 14ο Αντάμωμα Ολυμπιαδιτών, καλεσμένος του τοπικού Συλλόγου των Απανταχού Ολυμπιαδιτών «το Ματζικέρτ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Άποψη» Σαπών, τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την θερμή φιλοξενία των κατοίκων της Ολυμπιάδας  και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους ανθρώπους, δεδομένου ότι οι Ολυμπιαδίτες έλκουν την καταγωγή τους από την Λίτσασα της Νικοπόλεως, όπως και πολλά μέλη του Συλλόγου. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι από τις 120 οικογένειες των Ποντίων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στα Κασσιτερά το 1924 οι 30 περίπου κατάγονταν από τη Λίτσασα. Έτσι στη Λίτσασα περαπέμπουν τα επίθετα: Αμαραντίδης, Βεζυρίδης, Γαβριηλίδης, Ευαγγελίδης, Κανοτίδης, Κοτασίδης,  Κουμασίδης, Μεϊντανίδης, Ουρεϊλίδης, Παπαδόπουλος, Πετρίδης, Ποτουρίδης, Ταμουρίδης,Τζανίδης. Επίσης οι οικογένειες των Τσερτικίδη, (Κουλαξίδη), Χατζεϊπίδη, Χουρίδη και Χοταμανίδη που διέμεναν στις Σάπες.  

Ήταν ένα συναισθηματικά πλούσιο διήμερο που συνδύαζε την ιστορική μνήμη, την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, το γλέντι μέχρι πρωΐας αλλά και το δέσιμο των μακρινών συγγενών, που ανανέωσαν το ραντεβού για τις Σάπες μέσα στο Φθινόπωρο. Στο αντάμωμα το χορευτικό του συλλόγου παρουσίασε χορούς της Νικόπολης αλλά και από άλλες περιοχές του Πόντου. Επίσης οι χορεύτριες του Συλλόγου  Ευθυμία Κενανίδου - Τσιολπίδου και Μαρία Μαρουφίδου  μέσα από ένα σύντομο μονόπρακτο που παρουσίασαν στην διάλεκτο της Κεϊλίκας, μετέφεραν νοερά του θεατές στη Νικόπολη. Το χορευτικό συνόδεψε στη λύρα ο Τάσος Πετρόπουλος, ενώ ο χορευτής Χρήστος Χιωτέλης  συντρόφευσε μουσικά την αποστολή με τη λύρα του σε όλο το διάστημα της εκδρομής. Την επιμέλεια του χορευτικού αλλά και του μονόπρακτου είχε ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Στέλιος Νικολάου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr