Ταξίδι με αυτοκίνητο σε Σιδ/κούς σταθμούς | xronos.gr
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ταξίδι με αυτοκίνητο σε Σιδ/κούς σταθμούς

17/01/18 - 11:00

Το Ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο μπορεί να αποτελέσει λόγο για ταξίδι.

Όχι απαραίτητα με το τρένο, αλλά και με κάθε είδους όχημα.

Φτιάχτηκε από Γαλλικές εταιρίες και ντύθηκε με αξιόλογη αισθητική.

Τα περισσότερα κτίρια των σταθμών είναι σημεία αρχιτεκτονικής και ομορφιάς.

Λίγη ρομαντική διάθεση, χρόνο και …φύγαμε.

Θα ξεκινήστε ενδεικτικά από την Κομοτηνή ακολουθώντας δυτική κατεύθυνση.

 

  • Σιδηροδρομικός σταθμός Κομοτηνής. Από την μια μεριά των κτιρίων κοιτάς την σύγχρονη πόλη. Από την άλλη το μυαλό ταξιδεύει. Φαίνεται ο κάμπος, τα βουνά της Ροδόπης, το άγνωστο…

 

  • Πηγαίνοντας παράλληλα με την Ρωμαϊκή Εγνατία οδό, θα φτάσετε στον Πολύανθο. Στο κτίριο του Σιδ/κου σταθμού θα διαβάσετε την Αραβική επιγραφή. Απομεινάρι από τους Οθωμανούς. Σημάδι του εμπορίου του καπνού.

 

  • Θα φτάσετε στον Ίασμο. Εδώ το τοπίο τα ομορφαίνει όλα. Ξεχνάς τους μετανάστες που ξεκινούσαν για τα ξένα την δεκαετία του 60. Εδώ στον σιδ/κο σταθμό του χωριού. Τότε που το μέρος έσφυζε από ζωή.

 

  • Περνάς την νοητή γραμμή της Βιστωνίδας. Στα όρια της Βυζαντινής Αναστασιούπολης. Δίπλα στον παράδρομο της Εγνατίας φωλιάζει ο σιδ/κος σταθμός Πολυσίτου. Μακριά από το σημερινό χωριό. Διακομιστικό κέντρο εποχής με ξενώνα, εστιατόριο και μεγάλες εγκαταστάσεις. Η σκεπή έπεσε στον χρόνο και τα βαγόνια έμειναν να σκουριάζουν.
  • Φτάνεις στην Ξάνθη και δεν βλέπεις την πόλη. Η κυρά της Θράκης είναι αθέατη. Από δω όμως ξεκινούν τα ωραία : η ομορφότερη σιδηροδρομική διαδρομή είναι αυτή στα Τέμπη του Νέστου.

 

  • Δεν θέλει πολύ να βρεθείς στους Τοξότες. Από εδώ αρχίζουν τα Θρακικά Τέμπη. Το στριφογύρισμα του Νέστου. Ο μόνος που το ακολουθεί είναι οι γραμμές του τρένου. Γαλαρίες, μαίανδροι και παρόχθιες εικόνες. Παρακαλάς να μην τελιεώσει.

 

  •  Σταυρούπολη….κι εδώ σηκώνει κουβέντα. Οι πρόσφυγες του Πόντου δεν σε αφήνουν να φύγεις. Εδώ σταμάτησε το Οριάν Εξπρές για να διαμαρτυρηθούν οι καπνεργάτες. Εδώ γεννήθηκε ο συνεταιρισμός κι ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Εδώ είναι η κοιλάδα του Νέστου. Σήμερα ξεκινούν βάρκες και άνθρωποι να κατέβουν και να χαρούν το ποτάμι.

 

  •  Στο Νεοχώρι το τρένο περνά μέσα από το χωριό, σαν κεντρική οδός. Χωρίζει τα σπίτια στα δύο. Από την μια βλέπεις το άγαλμα του Μπαλτατζή κι απ’ την άλλη το μουσείο και σπίτι που γεννήθηκε. Παρακάτω η εκκλησιά της Ζωοδόχου Πηγής.

 

  • Παρανέστι, η καρδιά της κοιλάδας, στην μέση των βουνών της Ροδόπης. Ο σταθμός πανέμορφος. Ένα από τα κτίρια λειτουργεί ως ταβέρνα (Μποζίδης). Βάση για εξορμήσεις. Καταρράκτες, νεράιδες και θρύλοι. Στο βάθος το Αρκουδόρεμα για να πεις νερό κατευθείαν από το ποτάμι.

 

  • Κι αν σε συνεπήρε η ρομαντική συντροφιά των σιδ/κων σταθμών τότε θα πας στην Πλατανιά για να δεις τον τελευταίο και ωραιότερο. Να είσαι μόνος, για να γευτείς την εμπειρία. Απόλυτη σιωπή, μυρωδιές που αντέχουν από το παρελθόν κι ατμόσφαιρα από ταινία trainspotting.

Εδώ θα κάνεις απολογισμό στην «Διαδρομή των σταθμών»… 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr