Τέσσερις παραλλαγές του εθίμου των Μωμόγερων παρουσιάζονται στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ "ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ"

Τέσσερις παραλλαγές του εθίμου των Μωμόγερων παρουσιάζονται στην Κομοτηνή

04/01/19 - 10:00

Από το δημαρχείο της πόλης ξεκινάει η παρέλαση 100 Μωμόγερων από Θρυλόριο, Κομοτηνή, Χρυσούπολη και Κοζάνη

Τέσσερις παραλλαγές του εθίμου των Μωμόγερων παρουσιάζονται στην Κομοτηνή στις 5 Ιανουαρίου, σε μία εκδήλωση που σηματοδοτεί το τέλος των εορταστικών δράσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου. Για μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις, έκανε λόγο η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου και εξήρε την συνεργασία με τον δραστήριο σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" και τον σύλλογο Ποντίων "Η Τραπεζούντα". Σε συνεννόηση με τους παραπάνω δύο συλλόγους της Ροδόπης γίνεται το έθιμο και με την φιλοξενία δύο ακόμη συλλόγων από την Κοζάνη και τη Χρυσούπολη.

Το παραδοσιακό δρώμενο του δωδεκαήμερου, το δρώμενο των Μωμόγερων, αναβιώνει από τους ποντιακούς συλλόγους, σε πολλά προσφυγικά μέρη ανά την Ελλάδα, μέρη στα οποία εγκαταστάθηκαν οι Πόντιοι με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, το 1922. Ευετηριακό και ψυχαγωγικό έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση, προερχόμενο από την ορεινή Τραπεζούντα, επιβιώνει και στο νομό Ροδόπης, χάρη στους συλλόγους Ποντίων. Σύμφωνα με πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" και αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρύσα Μαυρίδου "υπάρχουν 75 με 80 παραλλαγές του εθίμου σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σαμουηλίδη και εμείς πριν έναν χρόνο συζητήσαμε την ιδέα να "ανοίξουμε" το έθιμο στην περιοχή μας και να δείξουμε περισσότερες παραλλαγές".

Οι διαφοροποιήσεις ανά περιοχή ουσιαστικά επιβεβαιώνουν όσα υποστηρίζει η επιστήμη της λαογραφίας για την παράδοση γενικά, δηλαδή ότι η ελληνική παράδοση έχει ορισμένες βασικές κατηγορίες μέσα στις οποίες υπάρχουν τοπικές παραλλαγές που τελικά συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του ποντιακού πολιτισμού και ασφαλώς στο έθιμο των Μωμόγερων.

Η εμφάνιση των Μωμογέρων από την Κοζάνη, τη Χρυσούπολη, το Θρυλόριο και την Κομοτηνή είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 5 Ιανουαρίου. Θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το δημαρχείο της πόλης και θα καταλήξει στην πλατεία Ειρήνης. "Θα παρουσιάσουμε τέσσερις παραλλαγές Μωμογέρων", είπε η κα Μαυρίδου καλώντας τον κόσμο να γίνουν κοινωνοί του εθίμου, ακολουθώντας τη διαδρομή των Μωμογέρων από το δημαρχείο μέχρι την πλατεία.

"Θα παρουσιάσουμε αυτές τις εκδοχές στην πόλη της Κομοτηνής και με τα κουδούνια μας, τα τραγούδια και το χορό θα διώξουμε τα κακά πνεύματα και θα είναι καλό ο κόσμος να μας ακολουθήσει στην βόλτα που θα κάνουμε μέσα στην πόλη και θα καταλήξουμε στην πλατεία. Στο τέλος των εκδηλώσεων για τις γιορτές για τα φώτα θα γιορτάσουμε με τους Μωμόγερους που θα δώσουν χαρά και θα διώξουν τα κακά πνεύματα", ανέφερε η πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου.

Στην κατάληξη του εθίμου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προέλευση του από τις περιοχές του Πόντου, όπως και για τις παραλλαγές που εμφανίζονται ανά την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr