1.000 ερωτηματολόγια για την κακοποίηση ζώων στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

1.000 ερωτηματολόγια για την κακοποίηση ζώων στην Κομοτηνή

06/04/19 - 10:00

Συνεργάζονται εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών Νομικής ΔΠΘ και Δήμος Κομοτηνής

Περί των 1.000 ερωτηματολογίων σε έντυπη μορφή, αλλά και όσα απαντηθούν ηλεκτρονικά, διαμοιράζονται στον Δήμο Κομοτηνής, προς διερεύνηση του φαινομένου κακοποίησης των ζώων. 

Με αποκλειστικό του δημοσίευμα πέρσι ο "Χ" ανέδειξε ότι μόλις το πρώτο τετράμηνο του 2018 είχαν γίνει 18 καταγγελίες κακοποίησης ζώων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. 

Λαμβάνοντας κατά νου τους αυτό τον αριθμό, όπως και την κτηνωδία που συνέβη τον Σεπτέμβριο του '18, όταν κουτάβια βρέθηκαν αποκεφαλισμένα σε χωριό του Δήμου Αρριανών, το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής ξεκίνησαν έρευνα για τη διερεύνηση του ζητήματος της κακοποίησης των ζώων.

Ταυτότητα και σκοποί της έρευνας
Η έρευνα έχει σκοπό να χαρτογραφήσει την έκταση του προβλήματος στην πόλη της Κομοτηνής και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής και να καταγράψει κατ' αρχάς κατά πόσο οι πολίτες καταλαβαίνουν τι σημαίνει κακοποίηση και ποιες είναι οι ευθύνες τους έναντι των ζώων (ευζωία/σήμανση/εμβολιασμός/στείρωση/μη εγκατάλειψη και μη κακοποίηση), τις ευθύνες τους ως ιδιοκτητών ζώων απέναντι στους υπόλοιπους πολίτες (ευθύνη για βλάβη που προκαλεί το ζώο), αλλά και τις πιο συχνές μορφές κακοποίησης. 

Ταυτόχρονα, η έρευνα θέλει να καταγράψει κατά πόσο οι πολίτες ενδιαφέρονται για το πρόβλημα και καταγγέλλουν στις αρχές τις σχετικές πράξεις βίας ή είναι αδιάφοροι. Δεδομένου ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα, ένας από τους στόχους της έρευνας είναι να εξευρεθούν λύσεις του προβλήματος.

Ωστόσο, επειδή το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τον Δήμο Κομοτηνής, αλλά και τους λοιπούς Δήμους της Περιφέρειας, στόχος είναι τα πορίσματα της έρευνας να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν θετικά και από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η οποία σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 έχει την εποπτεία, τον έλεγχο, αλλά την γενική μέριμνα για την προστασία των αδέσποτων ζώων, ώστε να ενεργοποιηθεί για την επίλυση του ζητήματος αυτού. 

Τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε δημόσια εκδήλωση, αν όλα πάνε βάσει προγραμματισμού. 

Έντυπα μοιράστηκαν από φοιτητές
Στο πλαίσιο της υπαίθριας δράσης υιοθεσίας αδέσποτων σκύλων του Κυνοκομείου Κομοτηνής, που έκανε ολημερίς την Πέμπτη 4/3 ο Δήμος Κομοτηνής, φοιτητές Νομικής ΔΠΘ μοίρασαν έντυπα ενημέρωσης των δημοτών. Σε αυτά αναφέρεται ότι οι φορείς του επίσημου ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για τα αδέσποτα είναι: Εισαγγελία, Αστυνομία, Κτηνιατρική Υπηρεσία Περιφέρειας, Δημοτικά Κυνοκομεία. Στο έντυπο, επίσης, αναφέρονται παραδείγματα αδικημάτων και οι αντίστοιχες ποινικές και διοικητές κυρώσεις που αυτά επιφέρουν. Βάσει νόμου, σύμφωνα με το έντυπο, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, οδηγούνται στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων για εύκολο χρονικό διάστημα προς περίθαλψη, μέχρι και την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα. Τα υγιή αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η τελευταία πρόταση αφορά στο επίμαχο αρ. 9 του εν λόγω νόμου, που έχει επικριθεί έντονα, ιδίως τοπικά. 

Η καταγραφή μίας φοιτήτριας
Ο "Χ" συνάντησε στο σημείο την Ιωάννα Καρύδη, δευτεροετή φοιτήτρια Νομικής ΔΠΘ, και μέλος της ομάδας για την κακοποίηση των ζώων, η οποία δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου εγκληματολογίας ΔΠΘ. Πρόκειται για μία πολυμελή ομάδα, που έχει αναλάβει την έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια εγκληματολογίας κα Συκιώτου. "Δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελείται από 33 ερωτήσεις. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα", πληροφορεί η φοιτήτρια, και συνεχίζει: "Στόχος του ερωτηματολογίου είναι αφενός να προσεγγίσουμε την άποψη των κατοίκων για τα ζώα ιδίως για τα αδέσποτα, αφετέρου - αν κατορθώσουμε κι έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα - να το προωθήσουμε ως υπόμνημα, για να έχουμε κάτι απτό". Περί των επτά μελών του εργαστηρίου μοιράζουν τα ερωτηματολόγια στην Κομοτηνή, με τελικό στόχο να διαμοιραστούν 1.000 στον αριθμό τους. "Έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο άρα μπορεί να το απαντήσει όποιος θέλει", σημειώνει η φοιτήτρια, η οποία βλέπει ότι έχουν ανταποκριθεί κι έχουν απαντήσει το έντυπο αρκετά από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, αλλά "για τους κατοίκους της Κομοτηνής έχω παρατηρήσει έναν μεγάλο αρνητισμό επί του θέματος. Απαντούσαν πολύ απειλητικά κι έβγαζαν θυμό προς τον Δήμο για την κατάσταση".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr