300 τετραγωνικά μέτρα αγάπης | xronos.gr
ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΜΕΑ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ "ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ"

300 τετραγωνικά μέτρα αγάπης

28/11/17 - 11:00

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου | Διονύσης Βοργιάς

Το όραμα μερικών ανθρώπων, για τη δημιουργία ενός ενιαίου, ανθρώπινου και αξιοπρεπούς πολυχώρου, ο οποίος θα στεγάζει τα μέλη του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης "Άγιοι Θεόδωροι", παίρνει σάρκα και οστά. 


Ο σύλλογος που φιλοξενείται στο Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής, έχει πλέον τη δική του στέγη, έναν σύγχρονο χώρο 300 τετραγωνικών μέτρων. "Η κεντρική μονάδα παραδόθηκε από τους μηχανικούς και αυτό το διάστημα προετοιμαζόμαστε για τη μετακόμισή μας, με την καινούργια χρονιά, χωρίς να έχουμε ορίσει ακόμη ημερομηνία. Προσπαθούμε να εξωραΐσουμε τον χώρο όσο το δυνατό περισσότερο", μας δηλώνει εμφανώς χαρούμενη για την εξέλιξη, η πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου και πρωτοπόρος στην προσπάθεια των παιδιών εδώ και 32 χρόνια, Νατάσα Λιβεριάδου. 


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΕΣ Η "ΨΥΧΗ" ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το μακρινό 1981, ενώ τον Ιούλιο του 2012 ξεκίνησε, με τη βοήθεια εθελοντών και ιδιωτών, το μεγαλόπνοο σχέδιο ανέγερσης μίας μόνιμης στέγης. Το σχέδιο που φάνταζε ως "Γολγοθάς", μεσούσης της οικονομικής κρίσης, "πάγωσε" όταν τα χρήματα του συλλόγου δεν επαρκούσαν. 


Τότε ήταν που τις προσπάθειες των ανθρώπων του συλλόγου, ήρθε να συμπληρώσει η δωρεά "μαμούθ" του αείμνηστου Νικόλαου Κάρρα, με καταγωγή από τη Μέση, η οποία βοήθησε τα μέγιστα, ώστε να υλοποιηθεί ένα εγχείρημα αξίας σχεδόν 1 εκ. ευρώ. "Η μεγάλη δωρεά ήταν αυτή, που μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε το κεντρικό κτίριο", αναγνωρίζει η κα Λιβεριάδου, και συνεχίζει: "Χωρίς τους εθελοντές μας, δεν γίνεται. Ο κόσμος μας γνωρίζει, για παράδειγμα σε λίγο θα κυκλοφορήσουμε τα ημερολόγιά μας, τα οποία θα βρείτε σε πολλά μπαζάρ και σε εκδηλώσεις, που μπορεί να προμηθευτεί ο κόσμος. Έτσι στηριζόμαστε και επιβιώνουμε εδώ και 36 χρόνια".


Για την πραγματοποίηση της μονάδας ο Σύλλογος δέχεται χρηματικές δωρεές που μπορούν να κατατίθενται σε τραπεζικούς Λογαριασμούς.


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΕΓΗ - ΤΡΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ο νέος χώρος, είναι 300 τετραγωνικά μέτρα, ενώ συνολικά το οικόπεδο 6.000 τετραγωνικών μέτρων είχε παραχωρηθεί στον σύλλογο από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης. Το έργο -όταν ολοκληρωθεί στο σύνολό του- θα περιλαμβάνει και οκτώ (8) οικίσκους με δυνατότητα στο άμεσο μέλλον στέγασης και ολιγοήμερης διαμονής των ΑμεΑ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι γονείς και κηδεμόνες τους.


Όπως μας ενημερώνει η Νατάσα Λιβεριάδου "ο χώρος αυτός περιέχει ό,τι χρειάζονται τα μέλη του: Κουζίνα - εστιατόριο, μεγάλο χώρο με εργαστήρια, γυμναστήριο, ιατρείο - ησυχαστήριο, δωμάτια υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους, και πολλά άλλα. Αυτό είναι το κεντρικό κτίριο -300 τ.μ. Το πρώτο κομμάτι της άδειάς μας περιλαμβάνει την κεντρική μονάδα μαζί με τρεις οικίσκους. Θα γίνουν και τα τρία σπιτάκια, ώστε να αρχίσουμε να λειτουργούμε σωστά. Στο μέλλον προγραμματίζουμε και τα άλλα πέντε, δηλαδή στο σύνολο οκτώ σπίτια".


Η πρόεδρος εκφράζει την πεποίθησή της ότι "δημιουργούμε ένα όμορφο και ανθρώπινο περιβάλλον, το οποίο θα το χαρούμε όλοι" και υπογραμμίζει ότι "γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια στον εξοπλισμό". 


Παράλληλα, όπως πάντα, ο σύλλογος προάγει και την αποτροπή του ιδρυματισμού και τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των ΑμεΑ. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται και χάρη στις εξωστρεφείς δράσεις του συλλόγου. "Πάντα κάναμε πολλές επισκέψεις, εκδρομές και δράσεις, γιατί στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των μελών. Εγώ είμαι 32 χρόνια κοντά τους, κι έχω παρατηρήσει ότι αυτές οι δράσεις βοηθούν πάρα πολύ", καταλήγει η Νατάσα Λιβεριάδου.


Ελπίζουμε αυτά τα 300 ...τετραγωνικά αγάπης, να πλαισιωθούν από τα σπίτια και να τύχουν ακόμη μεγαλύτερης στήριξης από τους ανθρώπους της Ροδόπης.

 

ΝΕΟ - ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ
Το λογότυπο του συλλόγου, που δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες, είναι το δέντρο που συμβολίζει την ζωή. Η ποικιλία των φύλλων και των καρπών στα κλαδιά τονίζει τη μοναδικότητα των ατόμων στην κοινωνία γενικότερα. Οι ρίζες συμβολίζουν ότι η καταγωγή όλων των ανθρώπων είναι κοινή και αποτελούμαστε όλοι από τα ίδια στοιχεία. Είναι ένα θαύμα της φύσης ο αιώνιος αυτός κύκλος δημιουργίας που ξεκινά από τα σπλάχνα της γης μέχρι που πάνω στα κλαδιά θα ενσαρκωθούν οι καρποί οι οποίοι είναι και μοναδικοί μεταξύ τους.


Το όνομα "Αξίζω" απαρτιζόμενο από τα συνθετικά Αξία και Ζω, συμβολίζει την αξιοπρέπεια και την σημαντικότητα των ατόμων ΑμεΑ, καθώς επίσης και τον σεβασμό που αξίζουν από εμάς. Επίσης, δίνεται έμφαση και στα ίσα δικαιώματα που έχουν όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι στον κόσμο.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr