7 θρακιώτικοι χοροί σε συνεργασία με την κρατική όπερα του Μπουργκάς | xronos.gr
ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΒΥΝΤΡΙΔΗ

7 θρακιώτικοι χοροί σε συνεργασία με την κρατική όπερα του Μπουργκάς

30/11/17 - 11:00

«Σουλτάνα σουφλιοτούδα», «5-6 νταήδες», «Ρωμιοπούλα», «ζωναράδικος», «Στο χωρίον Μεταξάδες», «Στέργιος πεισμάνιψι» και ένα μοιρολόι θρακιώτικης μελωδίας

Την παραδοσιακή μουσική της Θράκης αναδεικνύει η συνεργασία του Κομοτηναίου μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη με την κρατική ορχήστρα του Μπουργκάς. Πρόκειται για μία συνεργασία που ξεκίνησε πριν έναν χρόνο με τη στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, με τον κο Σβυντρίδη να λέει γι' αυτήν "για πρώτη φορά καταγράφονται θρακιώτικοι χοροί με χροιά κλασικής ορχήστρας. Θα είναι ένα έργο που δεν έχει ξαναγίνει".


Τουλάχιστον πέντε φορές ο μουσικοσυνθέτης μετέβη στην όπερα του Μπουργκάς στην Βουλγαρία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ηχογραφήσεις και σήμερα λέει με περηφάνια "είμαστε προς το τέλος και μετά το νέο έτος νομίζω ότι θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει καταγραφεί παραδοσιακή μουσική της Θράκης, έχει ενσωματωθεί μέσα στην κλασική ορχήστρα και έτσι αυτό το παραδοσιακό χρώμα εναρμονίζεται με έναν άλλο χαρακτήρα. Θα είναι ένα cd που σαν πρωταρχικό υλικό θα το διαχειρίζεται ο Δήμος Κομοτηνής". Οι θρακιώτικοι χοροί που θα συμπεριλαμβάνονται είναι «Σουλτάνα σουφλιοτούδα», «5-6 νταήδες», «Ρωμιοπούλα», «ζωναράδικος», «Στο χωρίον Μεταξάδες», «Στέργιος πεισμάνιψι» και ένα μοιρολόι θρακιώτικης μελωδίας σε σύνθεση Δημήτρη Σβυντρίδη που το είχε παρουσιάσει στο τρίτο φεστιβάλ κιθάρας. 
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr