Αγνοείται η τύχη του Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών | xronos.gr
ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγνοείται η τύχη του Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών

16/07/19 - 10:00
234235436-12_7.jpg

Παράπονα κατοίκων και παραθεριστών καταγράφει ο «Χ» όσο εξελίσσεται το καλοκαίρι και δεν ανακοινώνεται κάτι σχετικό με το Φεστιβάλ

Την 1η Ιουλίου το καλοκαίρι του 2018 είχε γίνει η εκκίνηση του 8ου Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών, όμως το φετινό καλοκαίρι έχει παρέλθει ο  μισός Ιούλιος και καμία κινητικότητα δεν παρατηρείται εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την ένατη διοργάνωση. Λείπει ο πολιτισμός, λείπει και ο τουρισμός, μαρτυρούν άνθρωποι της ευρύτερης περιοχής της Μαρώνειας στον «Χ», ο οποίος καταγράφει τα παράπονα των κατοίκων και των τουριστών.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες στη Μαρώνεια, λείπουν φέτος από τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, που δείχνει να έχει παραδώσει τα ηνία στην επόμενη διοίκηση, πριν όμως ακόμη γίνει και τυπικά η παράδοση από την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή όμως η επιλογή έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής και όσα θα σηματοδοτούσε για αυτήν ένα φεστιβάλ, η τύχη του οποίου αγνοείται…

Οι όποιες κινήσεις του δημάρχου Γιάννη Σταυρίδη μαθαίνουμε ότι γίνονται τις τελευταίες μέρες και ενώ ο μισός Ιούλιος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, χωρίς τίποτα να προμηνύει ένα φεστιβάλ αξιώσεων. Η προοπτική λειτουργίας φέτος του αρχαίου θεάτρου Μαρωνείας έστω για τη διενέργεια εκεί μίας και μοναδικής εκδήλωσης, φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί. Έτσι, ο αρχαιολογικός χώρος φαίνεται ότι θα παραμείνει ερμητικά κλειστός για όσους θα ήθελαν να τον επισκεφτούν έστω και με αφορμή μία πολιτιστική εκδήλωση.

Το Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών μπορεί πέρσι να προβαλλόταν από την δημοτική αρχή ως «ένας θεσμός που καταξιώνεται, χρόνο με το χρόνο, ως μία από τις κορυφαίες εκφάνσεις τέχνης και πολιτισμού στη Θράκη», αυτήν την χρονιά όμως απαξιώνεται από την ίδια την δημοτική αρχή. Τα οικονομικά περιορισμένα, αλλά πιο περιορισμένη η θέληση των ίδιων των διοικούντων να δράσουν για τον τόπο τους. Τα ισχνά οικονομικά του Δήμου τα περασμένα χρόνια, η οργανωτική επιτροπή τα αναπλήρωνε με τον πλούτο που προσφέρει η μακραίωνη ιστορική πορεία του τόπου. Συναυλίες στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, στις Σάπες, στην Μαρώνεια, στο βράχο των Πετρωτών, στην Ξυλαγανή, στις παραλίες. Συναυλίες έντεχνης μουσικής, παραδοσιακές βραδιές, μουσική από τα βαλκάνια, κλασικό ρεπερτόριο, αρχαίο δράμα, θέατρο σκιών και άλλες εκδηλώσεις εμπλούτιζαν κατά καιρούς τα προγράμματα του φεστιβάλ και ο κόσμος γινόταν κοινωνός σε αυτά.

Η συμμετοχή του κόσμου δικαίωνε την προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής και ταυτόχρονα μεγάλωσε τις ευθύνες τους αφού οι προσδοκίες αυξάνονταν και ο πήχης ψήλωνε. Ευελπιστούμε, μεταφέροντας τις απόψεις των κατοίκων και παραθεριστών, έστω και την ύστατη στιγμή η δημοτική αρχή και η οργανωτική επιτροπή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και να δράσει προς όφελος της περιοχής και των ανθρώπων της.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr